0
teste de bine Login/Register

E depresie sau burnout? Cele două probleme de sănătate  pot fi confundate pentru că au aproape aceleași simptome. O diagnosticare corectă a acestor afecțiuni cu care se confruntă tot mai mulți oameni, creează premisele unui intervenții rapide. Cu atât mai mult cu cât noile metode de investigație medicală asigură și posibilitatea configurării unui tratament personalizat.

Nu există propriu-zis un test de depresie, dar sunt analize de laborator care măsoară hormoni și neurotransmițători de stres, cum este, de exemplu, testul Neurospot. Astfel, pe baza rezultatelor acestuia se pot configura tratamente personalizate care să amâne sau chiar să elimine intervenția cu antidepresive și anxiolitice.   

Depresie vs. burnout. Simptome aproape similare

Simptomele de depresie, cât și cele de burnout sunt aceleași :lipsa interesului pentru activitățile cotidiene, oboseală, apatie, lipsa poftei de mâncare, incapacitatea de a-ți îndeplini sarcinile zilnice. Diferența este dată de felul în care se instalează, timpul în care au apărut și cauzele care au determinat aceste probleme de sănătate, spune dr. Cezarina Matei, medic de familie, cu competențe în homeopatie.  

„Sindromul de burnout se instalează în cazul persoanelor active, care se supun unui stres de intensitate mare pe o perioadă îndelungată de timp, care își depășesc limitele, care se supraîncarcă. Sindromul de burnout este o caracteristică a omului care nu știe să spună ‘nu’ altora, și nici sieși pentru că nu are capacitatea de a simți când este prea mult. Așadar apare din cauza suprasolicitării. O oboseală cronică instalată pentru că ți-ai epuizat rezervele și se instalează în timp”, spune dr. Matei.  

Depresia, în schimb, se instalează brusc, și, de cele mai multe ori, există un trigger psiho-emoțional: decesul cuiva drag, pierderea jobului, plecarea copiilor de acasă.

Medicul atrage însă atenția că pacienții care se confruntă cu sindrom de burnout la tinerețe, în timpul vieții active, sunt mai predispuși să facă depresie la bătrânețe. „Dacă facem un astfel de test pacienților cu burnout și pacienților cu depresie, vom găsi cortizol în exces, poate chiar adrenalină și noradrenaliză dacă există anxietate, dopamină și serotonină puțină, de care, în general, avem nevoie pentru a fi fericiți”, a precizat medicul care lucrează cu acest test pentru abordarea pacienților cu depresie.  

test de depresie

Testul Neurospot măsoară 9 transmițători și hormoni de stres

Rezultatele testului sunt însoțite de recomandări post-testare care permit configurarea unui tratament personalizat: tratamente naturopate cu produse fitoterapeutice sau homeopatice, substanțe adaptogene, cofactori de sinteză a neurotransmițătorilor, uleiuri esențiale, vitamine, minerale, micronutrienți și amino-acizi, probiotice.

Depresia, oboseala și alergiile alimentare întârziate

Depresia, oboseala și starea de epuizarea se asociază cu starea de inflamție din organism, care poate fi determină de multe cauze. Printre acestea se numără și alergiile alimentare întârziate.

În urmă cu câțiva ani, ImuPro a efectuat un studiu de observație clinică, pentru a colecta dovezi cu privire la eficacitatea dietei din care au fost excluse alimentele la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, la pacienții cu afecțiuni foarte diferite, printre care psoriazis, neurodermatită, dureri de cap / migrene, exces de greutate / obezitate, oboseală, boli reumatice sau afectiuni gastroenterologice.

La studiu au participat 938 de pacienți, care acuzau oboseală sau epuizare, sau ambele simptome. Primele îmbunătățiri au fost observate după eliminarea alimentelor la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, timp ce cel puțin 8 săptămâni.

Astfel , în cazul a aproximativ 75% dintre cei care au participat la studiu s-a înregistrat o ameliorare a stărilor de oboseală și/sau epuizare. 

Pe de altă parte, alte studii au arătat că există o legătură între stres, inflamație și boală. Se știe că hormonul cheie al fericirii este serotonina. Pe fond de stres și din cauza inflamației din organism, acest neurotransmițător nu se mai sintetizează în mod corespunzător și cu timpul se ajunge la un deficit, determinând astfel depresia și/sau tulburările de somn.   

Testul Imupro detectează alergiile alimentare întârziate în cazul a peste 270 de alimentele. Alimentele trigger identificate prin acest test sunt eliminate din dietă pe o perioadă de 5-8 săptămâni. Ulterior, alimentele sunt reintroduse treptat și dacă simptomele reapar, alimentul respectiv iese din dietă pe o perioadă mai lungă de timp, după care se face o nouă provocare. Mai multe despre conceptul ImuPro puteți citi AICI.

Depresia, oboseala și flora intestinală 

în ultimii ani se vorbește tot mai mult despre influența sănătății intestinale asupra întregului organism. Iar dacă Hipocrate spunea acum mai bine de 2.000 de ani că orice boală începe în intestin, acum avem și mijloace să probăm afirmația sa. Testele de microbiom pot analiza compoziția florei intestinale și măsura echilibrul dintre bacteriile bune și cele rele, ceea ce permite configurarea de tratamente personalizate. Mai mult, s-au făcut și corelații între absența sau abundența a diferitelor clase de bacterii și diferite boli.  

Dezechilibre ale microbiomului s-au constatat și în cazul pacienților cu depresie. Conf. dr. Sanda Crețoiu a prezentat cazul unei paciente care acuza tulburări de anxietate, asociate cu balonări repetate și stare de disconfort abdominal, și scaune diareeice apoase. 

“Rezultatele au arătat o disbioză care indică și legătura dintre microbiom și simptome psihice ale pacientei. Pentru că bacteriile pe care le-am menționat sunt răspunzătoare de producerea serotoninei și a acidului gama amino butiric, care joacă un rol important în starea de bine a creierului. Pe lângă disbioză, rezultatele au indicat și creșterea imunoglobulinei A, deci o stare de inflamație la nivel intestinal, precum și o deficiență de vitamină B12.

În general, balonările sunt date de tulburări la nivelul intestinului subțire. Prin aceste teste se determină și capacitatea de digestie a pacientului respectiv. Iar pacienta avea și o insuficiență enzimatică. După corectarea acestor tulburări – prin administrarea de B12, administrarea de probiotice în funcție de rezultatul tulpinilor relevate de test – pe o perioadă de trei luni, pacienta a scăpat de simptomele de anxietate”, a explicat medicul. 

Atât depresia, cât și burnout-ul pot fi abordate din perspectiva medicii funcționale, care se concentrează pe identificarea și eliminarea cauzelor, și nu pe simptome. În tot acest demers, testele avansate de diagnostic reprezintă o unealtă foarte valoroasă în mâna medicilor.