0

Burnout-ul și depresia se pot confunda pentru că au aceleași manifesări. O diagnosticare corectă a acestor două afecțiuni cu care se confruntă tot mai mulți oameni, creează premisele unui intervenții rapide, iar noile metode de investigație medicală asigură și posibilitatea configurării unui tratament personalizat.  

Burnout vs. depresie, Simptome aproape similare

Atât în caz de burnout, cât și de depresie, simptomele sunt aceleași: lipsa interesului pentru activitățile cotidiene, oboseală, apatie, lipsa poftei de mâncare, incapacitatea de a face ce are de făcut.

Diferența este dată de felul în care se instalează, timpul în care au apărut și cauzele care au determinat aceste probleme de sănătate, spune dr. Cezarina Matei, medic de familie, cu competențe în homeopatie, colaborator BioLumiMedica.  

https://youtu.be/7r13UnxJjgg

„Sindromul de burnout se instalează în cazul persoanelor active, care se supun unui stres de intensitate mare pe o perioadă îndelungată de timp, care își depășesc limitele, care se supraîncarcă. Sindromul de burnout este o caracteristică a omului care nu știe să spună ‘nu’ altora, și nici sieși pentru că nu are capacitatea de a simți cât este prea mult. Așadar apare din cauza suprasolicitării. O oboseală cronică instalată pentru că ți-ai epuizat rezervele și se instalează în timp”, spune dr. Matei.  

La polul opus, depresia se intalează brusc, și, de cele mai multe ori, există un trigger psiho-emoțional.  decesul cuiva drag, pierderea jobului, plecarea copiilor de acasă.

Medicul atrage însă atenția că pacienții care se confruntă cu sindrom de burnout la tinerețe, în timpul vieții active, sunt mai predispuși să facă depresie la bătrânețe.

Și asta pentru că atât în cazul burnout-lui, cât și al depresiei, un test de dozare a neurotransmițătorilor și a hormonilor de stres arată un dezechilibru.

„Dacă facem un astfel de test pacienților cu burnout și pacienților cu depresie, vom găsi cortizol în exces, poate chiar adrenalină și noradrenaliză dacă există anxietate, dopamine și serotonină puțină, de care, în general, avem nevoie pentru a fi fericiți.  

Rezultatele testului sunt însoțite de recomandări post-testare care permit configurarea unui tratament personalizat: tratamente naturopate cu produse fitoterapeutice sau homeopatice, substanțe adaptogene, cofactori de sinteză a neurotransmițătorilor, uleiuri esențiale, vitamine, minerale, micronutrienți și amino-acizi, probiotice.

Oboseala, depresia și alergiile alimentare întârziate

Oboseala și starea de epuizarea se asociază cu starea de inflamție din organism, care poate fi determină de multe cauze. Printre acestea se numără și alergiile alimentare întârziate.

În urmă cu câțiva ani, ImuPro a efectuat un studiu de observație clinică, pentru a colecta dovezi cu privire la eficacitatea dietei din care au fost excluse alimentele la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, la pacienții cu afecțiuni foarte diferite, printre care psoriazis, neurodermatită, dureri de cap / migrene, exces de greutate / obezitate, oboseală, boli reumatice sau afectiuni gastroenterologice.

La studiu au participat 938 de pacienți, care acuzau oboseală sau epuizare, sau ambele simptome. Primele îmbunătățiri au fost observate după eliminarea alimentelor la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, timp ce cel puțin 8 săptămâni.

Astfel , în cazul a aproximativ 75% dintre cei care au participat la studiu s-a înregistrat o ameliorare a stărilor de oboseală și/sau epuizare. 

Pe de altă parte, alte studii au arătat că există o legătură între stres, inflamație și boală. Se știe că hormonul cheie al fericirii este serotonina. Pe fond de stres și din cauza inflamației din organism, acest neurotransmițător nu se mai sintetizează în mod corespunzător și cu timpul se ajunge la un deficit, determinând astfel depresia și/sau tulburările de somn.   

Testul Imupro detectează alergiile alimentare întârziate în cazul a peste 270 de alimentele. Alimentele trigger identificate prin acest test sunt eliminate din dietă pe o perioadă de 5-8 săptămâni. Ulterior, alimentele sunt reintroduse treptat și dacă simptomele reapar, alimentul respectiv iese din dietă pe o perioadă mai lungă de timp, după care se face o nouă provocare. Mai multe despre conceptul ImuPro puteți citi AICI.