0

Vaginal Microbiome

Test de evaluare a sănătății vaginale

Microbiomul vaginal este un ecosistem complex, populat preponderent de Lactobacilli spp. (95%) care, prin producția de acid lactic, creează un pH ușor acid (3,4-4,5) și împiedică proliferea bacteriilor patogene. Echilibrul în permanentă dinamică al florei vaginale este susținut și de agenți antimicrobieni ca peroxidul de hidrogen și bacteriocine, care acționează ca antibioticele.  

În compoziția microbiomului vaginal intră, de asemenea, și o mare varietate de bacterii anaerobe, aerobe și Candida sp. (5%); 

Spre deosebire de microbiomul cavității bucale sau al intestinului, care se caracterizează printr-o biodiversitate mare, diversitatea unei florei vaginale sănătoase trebuie să fie scăzută. 

Disbioza vaginală, care poate apărea ca urmare a modificării pH-ului și, în consecință, a proliferării unor bacterii patogene, este considerată de către specialiști ca fiind precursoarea dezvoltării vaginozelor bacteriene. Cu alte cuvinte, creșterea diversității florei vaginale prin scăderea proporției de Lactobacilli și înmulțirea semnificativă a bacteriilor anaerobe ca G. Gingivalis, A. Vaginae sau Mycoplama hominis, crește riscul apariției de vaginoze bacteriene, sau chiar mai departe, a infecțiilor micotice și ale tractului urinar, a infecției cu virusul HPV, precum și chiar a neoplaziilor (maligne sau benigne). 

În cazul femeilor însărcinate, statusul florei vaginale are impact direct asupra fătului și a noului născut în cazul unei nașteri naturale. Mai mult, tot mai multe studii asociază infertilitatea cu dezechilibre ale microbiomului vaginal. 

 

Când se recomandă un test de evaluare a microbiomului vaginal?

 

 • Infecții vaginale recurente (vaginoză, candidoza etc.) 
 • Prevenție prenatală (reducerea riscului de naștere prematură, avort spontan sau a transmiterii de infecții la nou-născut) 
 • Înaintea inseminărilor in vitro (FIV) 
 • Înaintea intervențiilor chirugicale ginecologice  
 • Infertilitate 
 • Premenopauză  
 • Menopauză 

Testul Vaginal Microbiome analizează următorii parametrii:

 

 • Biodiversitate
 • Enterotip vaginal (în funcție de specia de Lactobacilli predominată)
 • pH-ul vaginal
 • Sinteza de peroxid de hidrogen
 • Lactobacilli (determinarea celor mai des întâlnite specii)
 • Determinarea florei anaerobe (Bacteroides, Escherichia, Mycoplasma, Streptococcus)
 • Determinarea florei asociate vaginozelor bacteriene (Clostridium, Gardnerella vaginalis, Megasphera spp., Prevotella etc.)
 • Candida (7 specii)

Vaginal Microbiome este un test exhaustiv de examinare a sănătății vaginale ale cărui rezultate vin însoțite de recomandări de tratament personalizat (antibiotic, probiotice).

Spre deosebire de examenul microbiologic de secreție vaginală, care este un test de cultură, Vaginal Microbiome folosește tehnica PCR și NGS pentru determinarea calitativă și cantitativă a speciilor care alcătuiesc flora vaginală.

De asemenea, spre deosebire de test clasic de cultură, testul Vaginal Microbiome determină abundența și diversitatea speciilor benefice și a celor patogene, pentru că dincolo de absența sau prezența anumitor specii, foarte important este ponderea lor în biodiversitatea florei vaginale.

În plus, evidențiază bacterii anaerobe (Gardnerella vaginalis, Prevotella) imposibil de identificat printr-un test de cultură, și care reprezintă una dintre principalele cauze pentru vaginoze.

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

SINDROM DE INTESTIN IRITABIL & BOALA CROHN

BALONARE ŞI FLATULENŢĂ

CONSTIPAŢIE ŞI DIAREE

BOLI AUTOIMUNE

OBOSEALĂ

ARTICOLE RECOMANDATE

blog

DR. ION: EVALUAREA MICROBIOTEI, ESENȚIALĂ ÎN DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAMENTUL BOLILOR DIGESTIVE

aug. 12, 2019 | Interviuri
După descoperirea genomului uman, pentru o scurtă perioadă de timp, comunitatea medicală a crezut că va găsi răspunsul la majoritatea problemelor medicale...
blog

DR. MATEI: CONFIGURAREA TRATAMENTULUI PENTRU BOLI DIGESTIVE PE BAZA EVALUĂRII FLOREI INTESTINALE. STUDII DE CAZ

oct. 10, 2019 | Interviuri
Probiotice pentru protejarea florei intestinale. Ori de câte ori luăm antibiotic, ni se recomandă să luăm și probiotice pentru protejarea și refacerea florei intestinale...
blog

DR. COTRUȚ: CARE SUNT AFECȚIUNILE CARE IMPUN EVALUAREA FLOREI INTESTINALE LA COPII

aug. 12, 2019 | Interviuri
Intestinul uman este populat de aproape 100 de trilioane de bacterii care au un rol esențial în menținerea unui echilibru atât la nivel fiziologic, cât și la nivel imunologic...