0
teste de bine Login/Register

Sindrom de colon iritabil

Sindromul de colon iritabil este probabil cea mai frecventă afecțiune gastrointestinală, cu o prevalență mai mare în rândul femeilor, dar subdiagnosticată în România. Însă chiar și cei care primesc un diagnostic și un tratament, continuă să se confrunte cu simptome supărătoare, care provoacă mult disconfort și stres. Și asta pentru că, nu de puține ori, manifestările acestei afecțiuni sunt incompatibile cu o viață profesională și socială normale.  

De ce?

Pentru că în prezent conduita terapeutică a sindromului de colon iritabil vizează ținerea sub control a simptomelor prin administrarea de laxative, antispastice, antidiareice și chiar antidepresive, și prin strategii generale de dietă, așa cum este de exemplu FODMAP, care nu au un impact uniform și sunt destul de ineficiente. 

Care este soluția?

Identificarea multiplelor cauze ale sindromului de colon iritabil prin testare și configurarea unei intervenții terapeutice personalizate pe baza rezultatelor, atât în ceea ce privește dieta, cât și tratamentul propriu-zis.

MANAGEMENTUL SINDROMULUI DE COLON IRITABIL

1.DIETA

Sindromul de colon iritabil (IBS) este o afecțiune foarte complexă și are, cel mai probabil, mai multe cauze. Este însă evident că alimentația joacă un rol esențial în declanșarea și evoluția simptomelor.

Studii recente au arătat că sindromul de colon iritabil este asociat cu un anumit grad de inflamație, provocat de consumul de alimente în fața cărora corpul se apără prin producția de anticorpi IgG. Astfel, o dietă din care sunt eliminate temporar numai acele alimente care determină și întrețin inflamația, reprezintă o soluție personalizată pentru cei diagnosticați cu IBS.

Eficacitatea acestui tip de dietă personalizată antiinflamatorie a fost demonstrată și în cadrul unui studiu, în care a fost comparată cu FODMAP. În plus, dieta antiinflamatorie determinată pe baza profilului imunologic individual este recomandată și în ghidurile Societății Germane de Boli Digestive și Metabolice, precum și de Societatea Germană de Neurogastroenterologie și Motilitate.

Colon iritabil. Cum identifici alimentele care provoacă inflamație?

TESTUL IMUPRO disponibil în 6 variante de testare, inclusiv una pentru vegetarieni, măsoară pe baza unei probe de sânge capilar sau venos, nivelul de anticorpi IgG pentru până la 270 de alimente.

 

În urma acestei analize, vei știi exact care sunt alimentele față de care organismul tău a dezvoltat o sensibilitate (alergii alimentare întârziate) și îți vei putea reconfigura dieta astfel încât să mânânci numai alimentele „verzi”, pentru o perioadă de 5-8 săptămâni. Mai multe despre implementarea dietei, găsești AICI.

Testul Imupro are și opțiunea măsurării diaminooxidazei – Test de intoleranta la histamina – (DAO), enzima al cărei deficit provoacă intoleranță la histamină și care este investigată în procesul de diagnosticare a sindromului de colon iritabil, alături de intoleranța la lactoză și fructoză.

2. SĂNĂTATEA INTESTINALĂ

DISBIOZA
Dezechilibrul florei intestinale se asociază cu multe afecțiuni gastrointestinale, inclusiv cu sindromul de colon iritabil, și poate reprezenta una dintre cauzele acestei afecțiuni asupra căreia se poate interveni țintit.

Conexiunea strânsă dintre flora intestinală și creier, demonstrată de numeroase studii, are drept consecință modularea sistemului nervos central de către bacteriile intestinale. Astfel, compoziția florei intestinale determină numărul și varietatea de neurotransmițători, metaboliți, enzime și factori endocrini produși, de care depinde buna funcționare a întregului organism, inclusiv a creierului.

Asta înseamnă că orice perturbare a compoziției acestor factori poate fi implicată în dezvoltarea sindromului de colon iritabil.
Așadar, evaluarea grupelor pe bacterii care produc diverși neurotransmițători, metaboliți și vitamine, printr-o analiză de microbiom cum este FlorInScan, este o abordare valoroasă pentru stabilirea unui tratament personalizat în tratamentul IBS.

Cu atât mai mult cu cât, cercetările din ultimii zece ani au arătat că un tratament țintit cu probiotice ameliorează semnificativ simptomele sindromului de colon iritabil.

Testul Microbiome MIDI, dezvoltat de laboratoarele Biovis Diagnostik din Germania evaluează compoziția florei intestinale atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Rezultatele permit configurarea unei intervenții personalizate privind tipul și cantitatea de prebiotice și probiotice necesare în cazul unei disbioze.

NEUROTRANSMIȚĂTORII. Produși la nivelul intestinului în prezența diverselor bacterii, aceștia joacă un rol important în dezvoltarea IBS, în special în ceea ce privește durerile viscerale, dar și flatulența, diareea și constipația.

Histamina. Este o amină biogenă responsabilă pentru numeroase funcții fiziologice, influențând inclusiv motilitatea tractului gastrointestinal. Creșterea concentrației de histamină în intestin determină o cascadă inflamatorie care se poate manifesta prin diaree, dureri abdominale, crampe sau flatulență.

Serotonina. Hormonul fericirii așa cum mai este cunoscut, este un neurotransmițător cu numeroase roluri în organism. Nivelurile mari de serotonină se asociază cu simptomele specifice IBS: permeabilitatea intestinului, hipersensibilitate viscerală, activarea celulelor imune și accelerarea tranzitului intestinal. La polul opus, un nivel scăzut de serotonină se asociază cu durerea și constipația.

GABA este un neurotransmițător inhibitor care reglează percepția durerii viscerale. În IBS, un nivel scăzut de GABA este asociat cu hipersensibilitatea. Mai multe studii au confirmat că probioticele producătoare de GABA (Bifidobacterium dentium) au un efect favorabil asupra hipersensibilității.

Triptofanul este un aminoacid esențial pentru organism. Numai 2% este convertit în sertonină, în timp ce restul se transformă în acid chinurenic  și acid chinolinic. Acidul chinurenic are proprietăți analgezice și antiinflamatorii, iar în cazul pacienților cu IBS s-a constat un nivel scăzut al acestuia, care se asociază de obicei cu durerea.

Acizii grași cu catenă scurtă. Sunt produși prin degradarea fibrelor alimentare în intestinul gros și joacă un rol esențial în menținerea sănătății intestinale. Nivelurile scăzute ale acestor acizi facilitează apariția IBS, de aceea asigurarea unei cantități optime a acestora este obligatorie în tratarea afecțiunii.

Complementar testului Microbiom MIDI, care analizează compoziția microbiomului și mai mulți biomarkeri relevanți pentru abordarea țintită a sindromului de colon iritabil, specialiștii de la laboratorul Biovis au dezvoltat IBS Complete Profile.

Testul determină nivelurile de histamină, triptofan, serotonină, GABA și malabsorbția fructozei, permițând astfel o terapie țintită. Testul este relevant pentru că la cei mai mulți pacienții diagnosticați cu IBS, cel puțin unul dintre cei cinci parametri este modificat.

Astfel se poate interveni punctual prin modificarea dietei și suplimentare de triptofan, GABA sau alți neurotransmițători, dar și cu probiotice prin care efectul histaminei să fie blocat.

3. SUPRAPOPULAREA BACTERIANĂ A INTESTINULUI SUBȚIRE (SIBO)

Mulți pacienți diagnosticați cu IBS prezintă și o creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire, printre care se numără Klebsiella, Escherichia coli sau Clostridia. Această suprapopulare duce la creșterea permeabilității intestinale (una dintre cauzele alergiilor alimentare întârziate), inflamație, perturbarea motilității intestinale, precum și la reabsorbția acizilor biliari.

TESTUL SIBO măsoară concentrațiile de hidrogen și metan din aerul expirat și are o acuratețe de aproape 100%, oferind astfel posibilitatea configurării unui tratament țintit.

VITAMINELE sunt, de asemenea, foarte importante în abordarea IBS, în special vitamina D și vitamina B6, care de obicei sunt sub nivelul optim în cazul acestei afecțiuni. Un alt parmetru care trebuie determinat este reprezentat de acizii biliari primari, o cantitate mare a acestor în colon provocând episoade diareeice.

Pentru că sindromul de colon iritabil are multiple cauze, numai o abordare personalizată poate asigura un management corect și eficient la acestei boli.

  • dietă adaptată profilului imun testul ImuPro
  • tratament personalizat (prebiotice, probiotice, enzime, aminoacizi etc.) stabilit pe baza evaluării florei intestinale și a măsurării unor markeri specifici Microbiome MIDI
  • determinărea nivelurilor neurotransmițătorilor (IBS Complete Profile) și vitaminelor.
  • investigarea altor posibile cauze pentru simptomele sindromului de colon iritabil, așa cum este SIBO – Test SIBO.