0
teste de bine Login/Register

Colon iritabil sau alergii alimentare întârziate, intestin permeabil și disbioză? Dr. Adrian Alecu, asistent universitar UMF Târgu Mureș, medic primar Medicină Internă, a atras atenția asupra confuziei care se face în diagnosticarea pacienților care acuză tulburări de tranzint intestinal, scaune diareice sau constipație, dureri abdominale, crampe sau balonare, simptome care se repetă cu o anumită frecvență pe o perioadă mai mare de timp.

Doctorul a explicat că „adevăratul” sindrom de colon iritabil are drept cauză cu o sensibilitate vegetativă exagerată a pacientului respectiv, care pe fond de stres, de oboseală, emoții, poate să aibă somatizări la nivel digestiv.

Pentru pacienți care nu se încadrează în această categorie și au totuși, aceleași simptome, medicul de la Târgu-Mureș investighează alergiile alimentare întârziate și statusul sănătății florei intestinale.

„Suntem răsfățați cu posibilități de diagnostic. Trebuie doar să deschidem ochii și să întindem mâna. Pentru a identifica intoleranțele alimentare avem la îndemnă testele care măsoară nivelul anticorpilor IgG”, spune dr. Alecu.

Un astfel de test este și Imupro , cu mai multe variante de testate , inclusiv pentru vegetarieni, care măsoară nivelul anticorpilor IgG pentru peste 270 de alimente și aditivi alimentari, determinând astfel gradul de intoleranță pe două niveluri – crescut și foarte crescut.   

Pe baza rezultatelor testului Imupro se reconfigurează dieta zilnică din care sunt excluse alimentele la care s-au înregistrat niveluri mari ale anticorpilor IgG. Excluderea se face pe parcursul a 5-8 săptămâni, apoi alimentele sunt reintroduse unul câte unul pentru a se putea monitoriza reacția organismului. În cazul în care alimentul reintrodus determină reapariția simptomelor, acesta va fi exclus pentru o perioadă de un an de zile. Dacă alimentul este tolerat de organism, aceasta este reintrodus în dietă respectându-se principiul consumului o dată la 4 zile.  

Pe lângă identificarea alergiilor alimentare întârziate sau a intoleranțelor, așa cum sunt numite generic, dr. Alecu investighează și statusul florei intestinale. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, dezechilibrul florei intestinale duce la apariția permeabilității intestinului care favorizează dezvoltarea de intoleranțe alimentare.

„Există teste care prin metode genetice, reușesc să extragă secvențele de corp genetic ale tuturor bacteriilor cunoscute de la nivelul intestinului uman. Dintr-o probă de scaun se face o analiză completă a tipurilor de bacterii și nu doar calitativ, ci și cantitativ: bacteriode, bifidobacterii, lactobacili, coli, candida. De asemenea, printr-o astfel de analiză, se identifică inflamația de la nivelul intestinului printr-o serie de markeri: alpha 1 antitripsina, calprotectină, zonulină, elastaza pancreatică. Astfel, se poate diagnostica un dezechilibru bacterian la nivelul colonului, o suprapopulare bacteriană, prezența unor bacterii sau fungi care pot fi patogene, și care prin metodele standard nu se pot identifica. (…) Dacă este un exces poți trata fie prin antibiotic, fie prin metode naturale, iar dacă este vorba de un deficit al unor anumitor tipuri de bacterii, bifidobacterii sau lactobacili, există probiotice specifice pe care le poți alege și poți completa deficitele de floră bacteriană. Adică cu acel probiotic de care are nevoie pacientul meu”, a explicat dr. Alecu.     

Un astfel de test este FlorInScan, cu două variante de testare, și posibilitatea determinării zonulinei, un biomarker relevant pentru permeabilitatea intestinului, și a histaminei.