0
teste de bine Login/Register

TESTUL UriPep

IDENTIFICAREA SENSIBILITĂȚII ALIMENTARE LA GLUTEN ȘI LAPTE

Ce este sensibilitatea la gluten și lapte?

Laptele și glutenul (proteină din grâu) sunt printre alimentele care provoacă cel mai des reacții adverse, ce pot conduce la apariția mai multor simptome supărătoare și afecțiuni cronice.

Aceste reacții adverse apar prin diverse mecanisme. Astfel, poate fi vorba de reacții imunologice, adică alergii (anticorpi IgE – alergii alimentare imediate; anticorpi IgG – alergii alimentare întârziate), sau de reacții non-imunologice, adică intoleranțe sau sensibilități alimentare, pe fondul unui deficit de enzime, a unor cauze genetice sau defecte de digestie.

Ce sunt peptidele opioide? 

Peptidele opioide, dintre care cele mai importante sunt cazomorfina și gluten-exorfina, sunt produși intermediari în procesul de digestie a cerealelor și a lactatelor.

În contextul unor afecțiuni precum intestinul permeabil (“leaky-gut”), biosinteza deficitară a enzimei dipeptidyl-peptidaza-4 (DPP4) sau diverse defecte genetice, în organism se pot acumula cantități mari de peptide opioide, care pot genera o serie de simptome supărătoare. În plus, dacă aceste peptide traversează bariera intestinală și ajung în sânge, se pot lega de receptorii opiozi și afecta astfel buna funcționare a organelor.

De ce? Pentru că receptorii opioizi sunt larg răspândiți în diverse organe (intestin, creier și alte organe interne) și au un rol crucial în răspunsul corpului uman la acțiunea hormonilor, neurotransmițătorilor sau a medicamentelor. Astfel, prin legarea peptidelor opioide la acești receptori, pot apărea efecte sistemice cu impact negativ asupra intestinului, creierului, dar și a altor organe interne.

Când se recomandă un test de identificare a sensibilității la gluten și lapte? 

  • Simptome digestive: durere abdominală în partea superioară, constipație, disfagie, arsuri stomacale, reflux, greață și vărsături, balonare și disconfort post-prandial (după masa de prânz).
  • Simptome extra-digestive: oboseală, depresie, anxietate, autism, tulburări psihice.

Mai multe cercetări extinse din ultimii ani au indicat ca măsurarea nivelului peptidelor opioide din gluten și lapte (gluten-exorfină și cazomorfină) în urină, poate fi un marker relevant pentru întărirea certitudinii unui diagnostic de sensibilitate la gluten și/sau la lapte. 

Prezența peptidelor opioide în urină constituie o indicație clară de eliminare a glutenului și a laptelui din dietă, astfel că testul este un instrument valoros pentru profesioniștii din domeniul sănătății, care își pot îndruma pacienții pe baza unui diagnostic obiectiv, astfel încât aceștia să-și recapete starea de bine. 

Testul UriPep este o analiză cantitativă efectuată din urină, prin metoda HPLC/MS/MS, care măsoară nivelurile de gluten-exorfină și cazomorfină. 

UriPep este un test de diagnostic pentru sensibilitatea alimentară la gluten și lapte, și poate fi folosit în următoarele situații: 

  • test IgE la caseina, teste prick, test genetic de intoleranță la lactoză – negative. 
  • test IgE la gluten, teste prick, teste anticorpi de celiachie – negative. 

Testul UriPep alături alături de testul ImuPro, care identifică alergii alimentare întârziate, sunt două instrumente prin care se pot obiectiva atât sensibilitatea alimentară la lapte, cât și sensibilitatea non-celiacă la gluten.

Indicația de a face aceste teste este binevenită în condițiile în care mulți pacienți rămân nediagnosticați în urma analizelor clasice recomandate, care nu duc la nicio concluzie din punct de vedere medical, dar ei continua să se confrunte cu simptome care le alterează calitatea vieții.   

 

VARIANTĂ DE TESTARE

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

Balonare

OBOSEALĂ

DEPRESIE

COLON IRITABIL

ARTICOLE

RECOMANDATE

blog

CE E BINE SĂ ȘTII DESPRE REACȚIILE ADVERSE LA ALIMENTE

aug. 12, 2019 | Esenţial. Pentru tine
Alergie. Sensibilitate. Intoleranță. Sunt termeni pe care îi auzim tot mai des și care denumesc, de fapt, reacții adverse la alimente. Odată cu popularizarea conceptelor de “sensibilitate” și “intoleranță” alimentară...
blog

ȚIE CE ÎȚI DĂ DURERI DE CAP?

aug. 13, 2019 | Simptome
Se pot instala treptat sau pot apărea brusc. Pot fi surde sau ascuțite. Foarte puternice sau greu perceptibile. Pot apărea pentru câteva ore sau resimțite câteva zile...
blog

SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL ȘI ALERGIILE ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE

aug. 13, 2019 | Simptome
Balonare, reflux, constipație, diaree sau dureri abdominale. Sau, mai pe scurt, sindrom de intestin iritabil. Cauza afecțiunilor gastro-intestinale de acest tip, la fel ca și aceea a bolilor inflamatorii intestinale...