Diferențele între alergiile clasice, IgE-mediate, și alergiile cu manifestare întârziată, IgG-mediate

Motivele pentru care un aliment poate cauza probleme de sănătate sunt extrem de variate, printre acestea fiind și alergiile alimentare IgE (de tip I ) și alergiile alimentare cu manifestare întârziată, IgG-mediate (de tip III ), la cele din urmă făcându-se referire utilizând și termenul de intoleranțe alimentare. Ce au ambele alergii în comun este implicarea sistemului imunitar, dar există diferențe la nivelul reacțiilor generate.

Alergiile alimentare clasice IgE

În cazul unei alergii clasice de tip I sistemul imunitar produce anticorpi specifici IgE (imunoglobuline din clasa E). Formarea acestor anticorpi este corelată cu o reacție alergică imediată. Simptomele sunt vizibile la intervale de câteva secunde sau minute: inflamație acută, dificultăți de respirație, erupții cutanate, mâncărimi sau chiar șoc anafilactic.

Cineva care suferă de o alergie alimentară de tip I poate identifica ușor alimentul declanșator, deoarece simptomele apar imediat. Așadar, un test de sânge nu este neapărat necesar pentru a identifica acest tip de alergie. Testările IgE sunt făcute in principal pentru confirmarea diagnosticului. ImuPro nu detectează alergiile alimentare de tip I.

Alergiile alimentare întârziate IgG

În cazul unei alergii alimentare de tip III sistemul imunitar produce anticorpi specifici IgG (imunoglobuline din clasa G). Acești anticorpi conduc la procese inflamatorii. Simptomele pot apărea într-un interval de până la trei zile de la ingerarea alimentului declanșator.

Este foarte greu de identificat cu precizie care alimente cauzează probleme, datorită apariției întârziate a simptomelor. Un test IgG va ajuta în localizarea și limitarea alimentelor suspecte.

Cu ImuPro, tot ce vei avea de făcut va fi să eviți alimentele cu valori anormal de crescute ale nivelelor de anticorpi IgG. Acest lucru presupune că iți vei păstra o dietă diversificată și variată fără să fie nevoie să te abții de la categorii întregi de alimente. De exemplu, poate va fi nevoie să eviți să consumi somon, dar vei putea mânca orice alt tip de pește. După o anumită perioadă de restricționare totală a unor alimente, vei putea reintroduce treptat, unul câte unul, alimentele evitate anterior, monitorizând atent reacțiile la ele. Această faza, denumită in termeni medicali, „provocare” este un pas crucial în identificarea alimentelor ”declanșatoare”. 

Scurt tabel comparativ: alergii alimentare de tip IgG versus alergii alimentare de tip IgE

Diferențe Alergii alimentare de tip IgE (tipul I) Alergii  alimentare de tip IgG (tipul III)
Răspunsul imun Producere de anticorpi IgE

Eliberarea de histamină mediată de către anticorpii IgE
Producere de anticorpi IgG

Eliberarea de mediatori inflamatorii generată de legarea antigen-anticorp
Natura simptomelor alergiilor alimentare Ex: mâncărime, înroșirea pielii, șoc anafilactic, inflamarea membranei mucoaselor Afecțiuni inflamatorii cronice: constipație, boala Crohn, diaree, eczeme, flatulență, sindromul de colon iritabil, migrene, obezitate, psoriazis
Instalarea
simptomelor
Reacție imediată, în decursul a câteva minute De la câteva ore până la trei zile
Diagnosticare Testul prick sau testele de sânge IgE + testele de provocare la alimente Testul de sânge IgG + testele de provocare la alimente

Confundate frecvent: Alergiile alimentare IgG si IgE

Share On Facebook
Share On Google+
Share On Twitter
Share By Email