Alergiile alimentare și simptomele intoleranțelor

Alergiile și intoleranțele alimentare pot cauza o varietate de simptome diferite de la individ la individ

Cu toții avem nevoie de alimente pentru a ne furniza nutrienții necesari unei vieți lungi și sănătoase. Fiecare organism este unic și are nevoi diferite. Acest lucru se aplică și felului în care ne hrănim: alimentele benefice pentru tine îi pot face rău altcuiva și îi pot cauza probleme.

Alergiile alimentare IgG-mediate — unul dintre cei mai importanți triggeri ai afecțiunilor cronice. 

Există multe motive pentru care diverse alimente nu sunt bine tolerate, cauzând simptome ca balonare, diaree, dureri de cap sau afecțiuni ale pielii. O cauză posibilă este alergia alimentară de tip III, IgG-mediată.

Aceste alergii cu manifestare întârziată pot determina procese inflamatorii minore. Procesele inflamatorii sunt, la rândul lor, potențiali triggeri în declanșarea bolilor cronice. De aceea, testarea alergiilor alimentare IgG, urmată de dieta de eliminare și de cea de provocare pot reprezenta variante de abordare foarte benefice pentru persoanele ce suferă de afecțiuni cronice, cum ar fi:

 


Alergiile alimentare IgE-mediate — simptomele se declanșează în câteva minute

Alergiile alimentare IgE-mediate pot fi de asemenea responsabile de anumite simptome. Totuși, mecanismele și felul in care sistemul imunitar reacționează sunt semnificativ diferite de cele ale alergiilor de tip igG-mediate. În consecință, simptomele pot fi de asemenea diferite—de la persoană la persoană. Un element distinctiv este intervalul de timp scurs între momentul ingerării unui anumit aliment și apariția simptomelor.

Găsiți mai jos un sumar al posibilelor simptome în ambele tipuri de alergie. Veți afla astfel mai multe informații despre diferențele dintre cele 2 tipuri de alergii alimentare, precum și despre mecanismele lor de acțiune.

Sumar: Simptomele alergiilor alimentare IgE-mediate (de tip I) versus simptomele alergiilor alimentare IgG-mediate (de tip III)
IgE Food Allergy

IgG Food Allergy

Timpul de la ingerare< 30 min3 ore – 3 zile
Durata1 ziPana la 3 zile / cronic
Cardiovascular
Hipertensiunex
Hipotensiunex
Tahicardiexx
Gastro-intestinale
Balonarex
Colicix
Constipațiex
Boala Crohnx
Diareexx
Flatulențăx
Colon iritabilxx
Greațăxx
Reflux gastroesofagianx
Dureri abdominalexx
Vărsăturixx
Mental
Anxietatex
Depresiex
Metabolic
Sindromul de malabsorbțiex
Sindromul metabolicx
Greutate excesivăx
Rezistență la insulinăx
Altele
Șoc anafilacticx
Boli autoimunex
Oboseală cronicăx
Deficiență cronică de fier

Bleeding excluded

Amețealăxx
Senzație de epuizare la 2 ore dupa masăx
Tonus general scăzutx
Infertilitatex
Dureri
Dureri cronice de articulațiix
Fibromialgiex
Dureri de capxx
Migrenex
Respirator
Astm (cronic)xx
Rinite cronicex
Dificultăți de respirațiexx
Nas uscatx
Rinitex
Piele
Afecțiuni ale pielii (eritem, mâncărime)xx

Notă: Această listă reprezintă doar o privire de ansamblu asupra posibilelor simptome. Nu garantăm ca este o listă completă a acestora și nici nu ne asumăm răspunderea pentru acuratețea ei. Asta înseamnă că această listă nu trebuie să se substituie sfaturilor medicale competente, venite din partea unui profesionist. Vă rugăm să consultați medicul în legătură cu orice problemă de sănătate.

Un alt suspect: intoleranțele alimentare

Pe lângă alergiile alimentare de tip IgE și IgG, și intoleranțele alimentare pot cauza probleme de sănătate. Intoleranțele se datorează unor deficite enzimatice, disfunctionalități sau malabsorbții. În această situație, sistemul imunitar nu are nici o implicare. Simptomele diferă în funcție de ce tip de intoleranță aveți.

Veți găsi în continuare o lista care vă va oferi o
privire de ansamblu asupra posibilelor simptome date de hipersensibilitățile alimentare. Lista face referire la: intoleranța la lactoză, intoleranța la histamină, malabsorbția fructozei, alergiile IgG-mediate și alergiile IgE-mediate

Intoleranțele  alimentare frecvente sunt:

  • Intoleranța la lactoză: incapacitatea de a digera zahărul din lapte (lactoza) din cauza nivelelor insuficiente de enzimă numită "lactază"
  • Intoleranța la histamină: incapacitatea de a descompune histamina (o amină biogenă) din cauza unei enzime deficitare sau inactive - diaminooxidaza
  • Malabsorbția fructozei: incapacitatea de a metaboliza fructoza din cauza unui deficit de elemente care descompun fructoza
Descărcați
Share On Facebook
Share On Google+
Share On Twitter
Share By Email