0
teste de bine Login/Register

METHYLATION PANEL +

Test de evaluare a capacității de detoxifiere

Detoxifierea organismului prin diverse diete extreme sau proceduri este doar un mit. Aceste soluții de detox nu menționează numele toxinelor care ar urma să fie eliminate din organism și nici nu se stabilește legătura dintre o anumită substanță nocivă și un simptom specific. Dacă aceste informații ar fi precizate, nivelul toxinelor ar trebui să poată fi măsurat înainte și după cura de detox, pentru a obiectiva eficacitatea metodei. Lucru care nu este posibil.

Detoxifierea este în realitate o funcție fiziologică, naturală, asigurată de propriul nostru organism prin procese biochimice care au loc în mod regulat. Este un proces complex care are loc în fiecare secundă. Pielea, rinichii, sistemul gastro-intestinal, sistemul limfatic, dar în primul rând ficatul alcătuiesc sistemul intern de detoxifiere fiziologică. Așadar, un proces de detoxifiere nu poate fi declanșat în mod voit.

Există situații în care detoxifierea poate fi preturbată de aparitia unor probele de sănătate, caz în care e nevoie de modalități de îmbunătățire a proceselor prin care organismul elimină singur toxinele. Iar acest lucru este posibil pe baza rezultatelor unui test de laborator.

Metilarea, proces biochimic esențial în detoxifierea organismului

Cele mai multe procese de detoxifiere au loc la nivelul ficatului. Aici, toxinele liposolubile sunt transformate în produși hidrosolubili care pot fi ușor eliminați pe cale biliară sau renală. Procesul prin care are loc această transformare se numește metilare.

Dacă metilarea este perturbată din cauza lipsei unor enzime, vitamine, co-factori, aminoacizi sau minerale transformarea este incompletă, iar produși intermediari ajung în sânge și pot provoca daune celulare severe. Alți factori care pot afecta procesul de metilare sunt cei genetici și stresul oxidativ.

Pe lângă neutralizarea toxinelor, metilarea este un proces biochimic implicat, printre altele, și în:

 

  • Producția de energie, metabolismul grăsimilor, răspunsul imun, sănătatea vasculară și refacerea membranelor celulare;
  • Producția și metabolizarea de neurotransmițătorii pentru modelarea stării de spirit;
  • Sinteza ADN-ului și ARN-ului;
  • Producerea de creatină, necesară pentru contracția mușchilor scheletici.
 

 

Când se recomandă Methylation Panel?

  • Capacitate redusă de detoxifiere (terapie hormonală, consum de alcool, expunere toxine)
  • Risc de cancer
  • Boli cardiovasculare
  • Tulburări psihice (schizofrenie, autism, tulburare bipolară)
  • Tulburări de dispoziție (anxietate, depresie)
  • Tulburări neurologice (boala Parkinson, declin cognitiv)
  • Oboseală cronică
  • Antiageing
 

Evaluarea capacității de detofixiere

Methylation Panel combină o analiză a metaboliților rezultați în urma procesului de metilare cu o analiză genetică. Pe baza rezultatelor astfel obținute, medicii pot configura strategii de tratament personalizat țintit, care au la bază atât modificări de dietă, cât și suplimetare cu vitamine, minerale, aminoacizi sau enzime.

Analizarea metabolițiilor (intermediari sau finali) se face dintr-o probă de sânge (plasmă). Rezultatele sunt relevante în mod special pentru evaluarea capacității de detoxifiere, dar și în general pentru celelalte funcții pe care acest proces biochimic le are în organism.

Analiza genetică este opțională și se face dintr-o probă de salivă. Aceasta vizează identificarea predispozițiilor genetice care pot afecta activitatea enzimelor implicate în cadrul procesului de metilare.

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

OBEZITATE

Obezitate

SINDROM METABOLIC

DIABET TIP 2

DEPRESIE ȘI ANXIETATE

Migrene

ARTICOLE

RECOMANDATE

blog

BURNOUT SAU DEPRESIE? DIAGNOSTIC DIFERENȚIAT, TRATAMENT PERSONALIZAT

mart. 22, 2021 | Esenţial. Pentru tine, Simptome
Burnout-ul și depresia se pot confunda pentru că au aceleași manifesări. O diagnosticare corectă a acestor două afecțiuni cu care se confruntă tot mai mulți oameni, creează premisele unui intervenții rapide, iar noile metode de investigație medicală...
blog

OBOSEALĂ, EPUIZARE? DE VINĂ POT FI ALERGIILE ÎNTÂRZIATE

oct. 17, 2019 | Simptome

Oboseala și epuizarea sunt asociate cu procesele inflamatorii din organism, care sunt prezente în cazul mai multor afecțiuni, printre care se numără și bolile autoimune. Din acest motiv, o dietă persoanlizată din care să fie excluse alimentele care...

blog

OBEZITATEA ȘI ALERGIILE ALIMENTARE. CUM IDENTIFICI “VINOVAȚII”

aug. 13, 2019 | Simptome
Inflamația cronică însoțește obezitatea și îngreunează pierderea în greutate. Iar sursa acestei inflamații sunt și alimentele. De aceea, identificarea alimentelor care nu sunt bine procesate de organism și care, din acest motiv, produc anticorpi specifici IgG...