0
teste de bine Login/Register

TESTUL DE INTOLERANȚĂ LA HISTAMINĂ

DETERMINAREA ACTIVITĂŢII DIAMINOOXIDAZEI

Ce este intoleranța la histamină?

Diaminooxidaza (DAO) este o enzimă prezentă în intestin care descompune histamina din alimentele ingerate. Aproximativ 3% din populație se confruntă cu un deficit DAO, moștenit genetic, și dezvoltă astfel intoleranță la histamină, în timp ce 20% prezintă o formă mai puțin severă a acestui tip de intoleranță alimentară. În această situație, simptomele sunt provocate, în special, de cantitatea de histamină ingerată sau de prezența inhibitorilor DAO, cum sunt, de exemplu, alcoolul sau anumite medicamente.Intoleranța la histamină poate fi cauzată și o deficiență de vitamina B și cupru, ori de inflamația mucoasei intestinale.

Ce este histamina?

Histamina este un compus esențial secretat de organism, care reglează tensiunea arterială, sistemul imunitar și este implicat în buna funcționare a sistemului nervos. De exemplu, în cazul reacțiilor alergice severe, responsabilă pentru simptome este eliberarea de histamină de către organism, ca mecanism de apărare.În acest caz, anti-histaminicele pot ajuta la reducerea cantității de histamină eliberată.
Dar histamina este prezentă în cantități mari și în anumite alimente. O altă sursă de histamină poate fi și flora intestinală, mai ales în cazul unei suprapopulări cu bacterii a intestinului subțire (sindrom SIBOS).

Alimente bogate în histamină

 • alcool (în special vinul roșu și șampania);
 • brânză;
 • fructe de mare, pește (în special ton, pește-spadă) și sosuri de pește;
 • carne și mezeluri crud-uscate, afumate;
 • varză murată;
 • legume (roșii, spanac, vinete);
 • fructe (căpșune, ananas, banane);
 • alimente fermentate.

Potențiali inhibitori DAO

 • alcool;
 • medicamente (acetilcisteină, ambroxol, aminofilină, amitriptilină, clorochină, acid clavulanic, izoniazidă, algocalmin , metoclopramid, propafenonă).

Când se recomandă determinarea activității DAO?

 • dureri de cap, migrene;
 • oboseală, amețeală;
 • hipotensiune;
 • aritmie;
 • probleme dermatologice (erupțiile cutanate, iritații ale pielii);
 • sindrom de intestin iritabil;
 • congestie nazală.

Intoleranța la histamină și alergiile alimentare întârziate

Simptomele intoleranței la histamină sunt aproape similare celor care se manifestă în cazul alergiilor alimentare întârziate. Testul Imupro identifică alergiile alimentare întârziate, iar excluderea din dietă a alimentelor declanșatoare are ca rezultat, de cele mai multe ori, îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate. Dar uneori, anumite simptome persistă, chiar dacă toate alimentele la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, au fost excluse din dietă. În acest caz este vorba fie de simptome care nu au legătură cu alimentele, fie de simptome provocate de o intoleranță alimentară. Astfel, dacă în cazul în care simptomele nu se ameliorează sau nu dispar ca urmare a implementării dietei Imupro, se recomandă și testul de intoleranță la histamină.

Tocmai pentru că simptomele sunt aproape aceleași, medicii pot recomanda atât testul Imupro, de identificare a alergiilor alimentare întârziate, cât și testul DAO. Mai mult decât atât, în situația în care cele două teste se fac concomitent, planul personalizat de nutriție pentru pacient, va ține seamă atât de rezultatele testului Imupro, cât și de rezultatele testului DAO. Acest aspect face dieta de excludere mult mai ușor de implementat și mult mai eficientă.

De altfel, testul de intoleranță din portofoliul nostru se poate face doar adiacent unui test Imupro. Destul DAO nu poate fi comandat individual.

Cum se diagnostichează intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină nu trebuie confundată cu eliberarea de histamină în cazul unei reacții alergice. Intoleranța la histamină nu se poate diagnostica nici prin dozarea anticorpilor IgE, și nici prin testele cutanate (teste prick). Identificarea intoleranței la histamină se poate face numai printr-un test care să evalueze activitatea diaminooxidazei (DAO) în sânge.

 

VARIANTĂ DE TESTARE

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

MIGRENE

OBOSEALĂ

PROBLEME DERMATOLOGICE

COLON IRITABIL

ARTICOLE

RECOMANDATE

blog

CE E BINE SĂ ȘTII DESPRE REACȚIILE ADVERSE LA ALIMENTE

aug. 12, 2019 | Esenţial. Pentru tine

Alergie. Sensibilitate. Intoleranță. Sunt termeni pe care îi auzim tot mai des și care denumesc, de fapt, reacții adverse la alimente.
Odată cu popularizarea conceptelor de “sensibilitate” și “intoleranță” alimentară...

blog

ȚIE CE ÎȚI DĂ DURERI DE CAP?

aug. 13, 2019 | Simptome

Se pot instala treptat sau pot apărea brusc. Pot fi surde sau ascuțite. Foarte puternice sau greu perceptibile. Pot apărea pentru câteva ore sau resimțite câteva zile...

blog

SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL ȘI ALERGIILE ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE

aug. 13, 2019 | Simptome

Balonare, reflux, constipație, diaree sau dureri abdominale. Sau, mai pe scurt, sindrom de intestin iritabil. Cauza afecțiunilor gastro-intestinale de acest tip, la fel ca și aceea a bolilor inflamatorii intestinale...