0

Se pot instala treptat sau pot apărea brusc. Pot fi surde sau ascuțite. Foarte puternice sau greu perceptibile. Pot apărea pentru câteva ore sau resimțite câteva zile. Cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap știu cât de sâcâitoare este această problemă de sănătate și cât de mult le afectează viața de zi cu zi.    

Și sunt destul de mulți. Statisticile arată că una din patru persoane acuză dureri de cap în mod frecvent. Asta înseamnă că, alături de durerile de spate, durerile de cap sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni. 

Însă durerile de cap nu sunt doar dureri de cap și atât. Medicii au identificat peste 180 de tipuri de cefalee. Asta înseamnă că și simptomele sunt foarte variate. Unii pacienți se plâng de dureri de cap pulsatorii sau descriu senzațiile resimțite ca fiind asemănătoare cu niște lovituri repetate de ciocan. Alții acuză o presiune în zona frunții și a tâmplelor.  

Două tipuri de cefalee sunt deosebit de răspândite și afectează mai mult de 90% dintre pacienți. Prima, întâlnită la 3 din 4 persoane care se confruntă cu această problemă, este așa-numita cefalee de tensiune, descrisă ca o senzație de strângere a capului într-o meninghină.

A doua este migrena, durerea de cap foarte severă, pulsatilă, însoțită de multe ori de greață, stare de vomă și sensibilitate extremă la zgomot și lumină.

Durerile de cap sau migrenele au mai multe cauze. Factorii declanșatori includ si alimentele, printre acestea numărându-se ciocolata, brânza și vinul. Sau laptele, nucile sau glutenul. În funcție de sensibilitatea alimentară pe care o puteți avea.

Intoleranță la histamină sau alergie alimentară întârziată?

Sensibilitățile alimentare, cum sunt intoleranța la histamină sau alergiile alimentare întârziate, pot reprezenta cauza durerilor tale de cap.

Intoleranța la histamină. Un nivel ridicat de histamină în organism determină reacții asemănătoare cu alergiile. Histamina este produsă de organism, pentru că este esențială pentru funcționarea sa, dar o putem lua și din alimente. Un nivel mare de histamină sau o nemetabolizare completă a acesteia provoacă probleme.

Excesul de histamină poate apărea dacă consumi alimente mult prea bogate în histamină sau alimente care eliberează histamină. În mod normal, histamina este metabolizată de organism prin enzima diaminoxidază (DAO). Cu toate acestea, în cazul în care există o deficiență în activitatea sau inhibarea DAO, histamina nu poate fi complet metabolizată. Acest lucru poate duce la simptome precum dureri de cap și probleme gastro-intestinale sau cutanate.

Printre alimentele bogate în histamină se numără brânzeturile maturate, carnea și mezelurile afumate, vinul roșu sau berea, alunele, varza murată, roșiile, spanacul, ciupercile, ciocolata, drojdia sau oțetul.   

Alergia alimentară întârziată este răspunsul pe care îl dă sistemul imunitar atunci când în fluxul sanguin sunt dedectațe organisme străine. Cum se întâmplă acest lucru? Dacă mucoasa intestinului subțire este deteriorată din cauza stresului, a medicamentelor sau a infecțiilor, în sânge pătrund fragmente de alimente care în mod normal ar trebui să rămână în intestin. Aceste resturi alimentare sunt identificate ca fiind corpuri străine, iar sistemul imunitar declanșează formarea de anticorpi IgG pentru a le contracara. Anticorpii specifici se legă de particulele de alimente formând ceea ce se numește complexe imune. Acest lucru provoacă inflamații în organism la fel cum se poate observa în cazul unei răni de pe piele. Iar inflamația cronică, menținută și prin consumul de alimente față de care organismul a dezvoltat alergii alimentare întârziate, poate reprezenta o cauză durerilor de cap.    

Conceptul IMUPRO, care combină o analiză de sânge complexă de identificare a alergiilor alimentare întârziate și o dietă personalizată post-testare, îți poate fi de ajutor.

În urma implementării dietei și respectării principiului rotației la 4 zile, simptomele care îți dau bătăi de cap, și la propriu și la figurat, se pot ameliora sau pot chiar dispărea.