0
teste de bine Login/Register

              COLON IRITABIL.

              IBS COMPLETE PROFILE

ANALIZĂ NEUROSTRANSMIȚĂTORI ȘI METABOLIȚI ÎN SCAUN

Colon iritabil sau IBS. Cea mai cunoscută afecțiune a tractului gastrointestinal, care afectează 10-15% din populație la nivel mondial, este tratată în general prin controlarea și amelioarea simptomelor: dureri abdominale, constipație, diaree și flatulență. Numai că aceleași simptome pot avea cauze diferite, iar un tratament eficient înseamnă identificarea și eliminarea acestora. În cazul sindromului de colon iritabil, cauzele pot fi multiple, iar determinarea lor permite o intervenție țintită personalizată.

Dincolo de dezechilibrul microbiomului intestinal (disbioză), care se asociază foarte des cu sindromul de colon iritabil, o altă posibilă sursă a simptomelor care trebuie investigată este producția de neurotransmițători și metaboliții acestora.

Specialiștii de la laboratorul Biovis au conceput IBS Complete Profile pentru a investiga această cauză, complementar testului Microbiom MIDI, care analizează compoziția microbiomului și mai mulți biomarkeri relevanți pentru abordarea țintită a sindromului de colon iritabil.

Testul IBS Complete Profile măsoară histamina, serotonina, GABA și triptofanul în scaun. Argumentul îl reprezintă un studiu la care au participat pacienți diagnosticați cu colon iritabil, iar în cazul a 81% s-au constat niveluri anormale ale acestor biomarketi: 31% – nivel crescut de histamină, 57% – nivel scăzut al triptofanului, 47% – nivel mic de serotonină, 48% – lipsă GABA.

Măsurarea exactă a acestor parametrii permite terapeutului să facă o intervenție personalizată și precisă, adică să calibreze tratamentul prin intervenții nutriționale și cu ajutorul suplimentelor alimentare adecvate calitativ și cantitativ deficiențelor identificate.

Rezultatele testului le primiți în format electronic, în limba engleză, în 14-21 de zile de la recepționarea probei de către laboratorul din Germania.

Colonul iritabil și histamina

Histamina este o amină biogenică responsabilă de funcții fiziologice importante, printre care și motilitatea tractului intestinal. Creșterea concentrației de histamină în intestin declanșează o cascadă inflamatorie care produce diaree, dureri abdominale, crampe sau flatulență, simptome specifice IBS.

Nivelurile ridicate de histamină pot fi provocate de o disbioză, dar nu întotdeauna. Printre alte cauze se numără stresul, dietă bogată în alimente care conțin histamină sau intoleranță la histamină (deficit DAO).

Colonul iritabil și serotonina

Mai multe studii arată că nivelurile crescute de serotonină declanșează simptome tipice pentru colonul iritabil: creșterea permeabilității mucoasei intestinale, hipersensibilitatea viscerală și accelerarea tranzitului intestinal. Niveluri mici de serotonină sunt asociate cu apariția durerilor abdominale sau a constipației.

Colonul iritabil și GABA  

GABA este un neurotransmițător inhibitor care reglează percepția durerii viscerele. O concentrație redusă de GABA contribuie la intensificarea durerilor abdominale.

Colonul iritabil și triptofanul

Modificările în metabolismul triptofanului, din care se formează inclusiv serotonina, reprezintă o posibilă cauză a instalării sindromului de intestin iritabil. Un metabolit important al triptofanului este acidul chinurenic care are proprietăți analgezice și antiinflamatorii. În cazul pacienților cu sindrom de intestin iritabil, nivelul acestui metabolit este scăzut.

Colonul iritabil, o afecțiune cu multiple cauze

Sindromul de intestin iritabil poate fi declanșat de mai multe cauze, care pot fi investigate prin teste de laborator:

  • dezechilibru microbiom (disbioză) – Test Microbiom MIDI (indice de diversitate bacteriană, distribuţie bacteriană, raport Firmicutes/Bacteroides, enterotip, grad disbioză, fungi, paraziți, malabsorbție/maldigestie/ probă digestie, elastază pancreatică, acizi biliari, α-antitripsină, calprotectina, IgAs, zonulină)
  • dezechilibru în producția de neurotransmițători și perturbări ale metabolismului triptofanului – IBS Complete Profile (histamină, serotonină, GABA, triptofan)
  • suprapolularea bacteriană a intestinului subțire – Test SIBO
  • carențe vitamine D și B12

VARIANTA DE TESTARE

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

SINDROM DE INTESTIN IRITABIL & BOALA CROHN

BALONARE ŞI FLATULENŢĂ

CONSTIPAŢIE ŞI DIAREE

BOLI AUTOIMUNE

DEPRESIE Și ANXIETATE

Migrene
ARTICOLE

RECOMANDATE

blog

TEST DE MICROBIOM. CUM TE POATE AJUTA SĂ-ȚI RECAPEȚI STAREA DE SĂNĂTATE

| iul. 6, 2023 | Esenţial. Pentru tine
Un test de microbiom poate prezice cu exactitate sursa bolilor, ceea ce înseamnă că te poate ajuta să faci inclusiv medicină preventivă, pentru că microbiomul este chintesența sănătății noastre.
blog

SINDROM DE INTESTIN IRITABIL. CE REZULTATE ARE UN TRATAMENT PERSONALIZAT DUPĂ O ANALIZĂ DE MICROBIOM. STUDIU

| aug. 13, 2021 | Esenţial. Pentru tine
Sindromul de intestin iritabil (SSI) afectează 10-15% din populația țărilor din vestul Europei și chiar dacă nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, felul în care se manifestă afectează considerabil calitatea acesteia.
blog

CE ESTE FLORA INTESTINALĂ. CUM CITIM SEMNELE DEZECHILIBRULUI?

| feb. 25, 2020 | Esenţial. Pentru tine
Ce este flora intestinală? Acesta este unul dintre cele mai dezbătute și dinamice subiecte în medicina actuală. Tot mai multe descoperiri și concluzii ale studiilor făcute în ultimii ani...