0
teste de bine Login/Register

Un test de microbiom poate prezice cu exactitate sursa bolilor, ceea ce înseamnă că te poate ajuta să faci inclusiv medicină preventivă, pentru că microbiomul este chintesența sănătății noastre.

De când am descoperit un test de microbiom, îl recomand la toată lumea: fie ca vorbim de o simplă balonare, fie că vorbim de boli autoimune sau de probleme oncologice. Microbiomul este ca spălatul pe dinți. Face parte din igiena noastra. Sau ar trebui.

Adesea, mulți nu pun preț pe o infecție cu Candida spp, dar câți dintre noi știu că una dintre sursele tiroiditei autoimune poate fi și o banală infecție cu Candida. La fel pentru poliartrita reumatoidă sau pentru spondilită, factorul tragaci poate fi o infecție cu Salmonella, Shigella, Klebsiella. De aici frumusețea acestei analize. Poți să faci pe detectivul Sherlock Holmes. Ai nevoie de timp, rabdare, minuțiozitate și repetivitate. La fix, îmi plac lucrurile repetitive, automatismele. Odată ce ai reținut o informație care se repetă, o pui pe un zid de cunoștințe și construiești. Informațiile se leagă și tabloul clinic devine clar.

Dintre toate tipurile de teste de microbiom analizate până acum, m-am oprit asupra testului Microbiome Midi. Motivul este ca acesta este un test complet, pentru că nu analizează numai tipul de bacterii și dacă sunt în limită, ci și paraziții, tipurile de Candida, zonulina intestinală, nivelul de histamina. Cei de la Biovis au reușit să întrunească toate aceste informații în Microbiome Midi, iar asta ne ajută să ne facem o imagine de ansamblu.

Dacă mă obsedează un lucru referitor la intestine, acela este paraziții. Foarte mulți copii vin cu alergii, Ige mărite și paraziții ies negativi. Foarte puțini fac o secvențiere genetică a paraziților, așa cum se întâmplă în cazul testului Micorbiome Midi, care analizează 6 paraziți importanți. De aceea îl recomand cu căldură. Știți de câte ori rămâne nediagnostificată o infecție cu Giardia? Tratăm simptome pentru că e mai simplu decât să punem întrebari. Un chestionar de 10 minute de 10 întrebări ar rezolva multe probleme.

Ce îți place cel mai mult să mănânaci?

Te constipi sau ai diaree?

Te balonezi?

Ai stări de oboseală?

Ai respirația urât mirositoare?

Ai dischinezii biliare?

Ai stări de vomă după masă?

Ai regurgitații acide după mase sau în alt moment al zilei?

Ai stări de oboseală după mese?

Ai stări de deprimare?

Fiecare bacterie determină un răspuns imun și metabolic. Microbiologia este o știință exacta la fel ca matematica. Tot timpul facem corelații întrucât, pe lângă faptul că trebuie să știm impactul fiecărei bacterii asupra organismului, trebuie să le analizezi în context. De aceea acest domeniu mi se pare challenging.

Iată câteva corelații pe care le-am descoperit:

  1. Bacteriile producătoare de hidrogen sulfurat din intestin produc metaboliți toxici care, în timp, pot determina degradare neuronală și polimerizare de proteine la nivel neuronal, cu apariția de boli neurologice precum Alzheimer și boala Parkinson: Bilophila Wardsworthia, Desulfovibrio spp, Desulfomonas spp.
  2. Bacteriile producătoare de acetat printre care se numără și Akkermansia Muciniphilla, dacă sunt scăzute, pot indica o predispoziție către diabet zaharat și boli cardiovasculare. Acest acid gras cu catenă scurtă are rol în reglarea apetitului, metabolismului glucozei și greutății.
  3. Lipsa bacteriilor producătoare de butirat cum este Faecalibacterium Praustnizii poate indica o predispoziție către boli autoimune și boli inflamatorii.
  4. Bacteriile producătoare de particule LPS (lipopolizaharide) duc la inflamație și pot indica probleme cardiovasculare: Citrobacter spp, E coli, Enterobacter spp, Klebsiella spp, Providencia spp, Serratia spp și Suterella app.
  5. Bacteriile producătoare de histamină: Clostridium spp, E. coli, Enterobacter, Hafnia spp, Klebsiella spp, Serratia spp produc histamină în exces, resimțită de pacienți prin alergii sau intoleranță la histamină.

Autor: Sorina Comănescu, farmacistă 

Citiți articolul integral pe Jurnalul de Farmacie.