0

 

Microbiom – simptomele unui dezechilibru de flora intestinala

 

Afecțiuni asociate cu disbioza intestinală

Studiile din ultimii 10 ani au arătat că multe boli cronice, pe lângă alți factori și cauze care le determină, se asociază cu disbioza intestinală.

Este vorba este sindromul de intestin iritabil, dar și boli mai severe ca boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragică.

„Fiecare boală are particularitatea ei și o anumită tulpină de bacterii care fie este în exces, fie este în minus. De exemplu, clostridium difficile, o bacterie care formează spori și care produce toxine, este considerată agent cauzal al colitei asociate cu antibioticele (…) Nu există boală în care să nu fie incriminate, pe lângă alți factori, și tulburări la nivelul microbimului, inclusiv bolile cardio-vasculare. (…) În combinație cu terapia potrivită fiecărei boli, corectarea microbiomului și a alimentației, pot avea efecte benefice pentru pacienți”, a precizat dr Crețoiu.

 

Microbiom – Cu ce boli se asociază?

Cum se diagnostichează disbioza

Pentru diagnosticarea disbiozei este nevoie de o efectuarea unui test de microbiom, din materii fecale. Astfel de teste de microbiom determină atât calitativ, cât și cantitativ, bacteriile existente, gradul de disbioză, gradul de permeabilitate a intestinului, precum și calitatea digestiei.

„Un test de evaluare a florei intestinale relevă, pe lângă speciile patogene, și tipurile de flora saprofită, adică flora bună care populează colonul și care se ocupă de integritatea sănătății noastre. Un deficit de bacterii bune favorizează proliferarea florei patogene, ceea ce determină apariția unor afecțiuni grave. (…) Este important însă să ținem cont de harta microbiotei noastre și să administrăm exact acele tulpini bacteriene saprofite care reprezintă probioticele necesare fiecarui individ în parte. Prebioticele ajută fixarea probioticelor la nivelul intestinului, iar bacteriile probiotice corect administrate pot echilibra microbiota crescând numărul celor care sunt în cantitate mică”, explică dr. Cezarina Matei, medic de familie, specializat în homeopatie, colaborator al clinicii Biolumimedica.

Disbioza intestinală la copii

Sănătatea microbiomului la copii depinde de foarte mulți factori, printre care se numără și felul în care au fost născuți – cezariană sau naștere natural, dar și tipul de lapte pe care îl primesc în primele luni de viață.

Iuliana Cotruț medic primar pediatrie, competență ecografie generală, Centrul medical Ioana București, atrage atenția asupra faptului că disbioza la copii trebuie corectă pentru a evitate posibile consecințe precum:

 • infecții respiratorii recurente
 • boli intestinale inflmatorii
 • alternață diaree-constipație și balonare
 • obezitate
 • diabet
 • boli autoimune

„Ca să știm exact ce probiotic ne trebuie, trebuie să avem o hartă foarte clară a florei noastre intestinale. Recomandarea de tratament cu pro și prebiotice se face numai după ce știm exact ce lipsește. Pentru că altfel riscăm să dăm un complex de probiotice care să nu fie exact pe nevoile noastre. Există lactobacilli, bifidobacterii, dar nu întotdeauna avem un deficit și de lactobacilli și de bifidobacaterii. Dacă știm, mergem țintit cu tratamentul probiotic specific și vom rezolva problema fără să avem alte consecințe”, explică medicul.

 

Refacerea florei intestinale. Cât durează?

O întrebare care poate primi multiple răspunsuri în funcție de măsurile pe care le ia fiecare pacient și de severitatea afectării echilibrului florei intestinale.

„Dacă se iau măsuri adecvate pentru a repopula intestinul cu bacteriile bune, ar putea dura câteva zile sau luni, iar dacă nu iei măsuri, și ani buni. Se poate să nu se corecteze niciodată dacă noi ne menținem același stil de viață. Din experiența mea, oamenii care au luat măsuri adecvate, și-au recuperat bacteriile pierdute într-o lună și jumătate, cei cu dezechilibre minore. Dar în cazuri mai severe, în care există, de exemplu, și o contaminare cu paraziți, a fost nevoie de 6 luni”, a precizat dr. Sanda Crețoiu.

 

Cum menții sănătatea florei intestinale?  

Pentru că factorii care influențează flora intestinală sunt numeroși, de la genetică până la emoțiile pe care le trăim (https://testedebine.ro/flora-intestinala-intestinul-este-radacina-omului-cum-citim-semnele-unui-dezechilibru/), iar pe unii dintre ei nu îi putem controla, cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont este alimentația.

Adela Barbu, biolog cu supraspecializare în microbiologie și doctor în genetică moleculară, a oferit câteva sfaturi de care ar trebuie să încercăm să le punem în practică.

 • Mănâncă local și sezonier. A mânca sănătos nu e suficient. Trebuie să consumi pe cât posibil fructe și legume din țara de origine și să respecți ritmul anual de creștere anual al acestora.
 • Consumă alimente cât mai proaspete. Alimentele ținute în frigider în pierd treptat calitățile nutritive. Mai mult, în 20 de minute, un fruct desfăcut își pierde toate enzimele și oxidează.
 • Mănâncă în funcție de starea ta. Învață să îți asculți corpul și ofera-i ceea ce are nevoie. Dacă ai avut o zi grea, stresantă, nu e bine să te duci la restaurant și să mânânci o mâncare grea.
 • Nu mânca când ești supărat.
 • Creează o atmosferă frumoasă în jurul mesei.
 • Mestecă. Mestecă. Mestecă. Pentru o bună sănătate a florei intestinale este foarte important să mesteci foarte bine mâncarea, pentru că digestia începe în cavitatea bucală.
 • Mănâncă conștient. Atunci când mănânci, gândește-te la ce mănânci, la cât este de bun.
 • Nu mânca în picioare sau pe tastatură. Degeaba consumi alimente sănătoase dacă mânânci în picioare sau pe fugă.
 • Nu mânca mai mult decât îți cere corpul. Întreabă-te constant, în timp ce mânânci, dacă îți mai este foame.
 • Ține post intermitent. Este dovedit științific că persoanele care țin post între 14 și 16 ore au o sănătate intestinală mai bună și previn astfel apariția bolilor.

Teste de microbiom

În portofoliul Teste de Bine sunt disponbile două de teste de microbiom, unul dintre ele cu trei variante de testare. Testele de microbiom sunt realizate la laboratoare din Luxemburg și Statele Unite.

Test microbiom FlorinScan

Test microbiom FlorinScan Plus

FlorinScan Microbiom Profile

GI Stool Profile