0
teste de bine Login/Register

Ce este microbiomul? Pe scurt, totalitatea bacteriilor care populează intestinul și de care depinde în mod esențial starea noastră de sănătate. Deși sunt mulți factorii care o influențează microbiomul, de la genetică la emoțiile pe care le trăim, sunt câteva obiceiuri pe care le putem adopta sau corecta pentru a preveni dezechilibrele care pot apărea la nivelul florei intestinale și care, în timp, pot cauza sau agrava boli cronice.

Iar dacă știm ce este microbiomul, este important să avem grijă și să adoptăm niște obiceuri care să-l mențină sănătos și în echilibrul. Dacă suspectezi un dezechilibru al florei intestinale, poți obține un diagnostic și un tratament personalizat prin efectuarea unui test de evaluare a florei intestinale.  

Adela Barbu, biolog cu supraspecializare în microbiologie și doctor în genetică moleculară, a enumerat câteva modalități care sunt la îndemâna tuturor pentru o mai bună sănătate intestinală. Află mai multe despre ce este microbiomul AICI 

1.Mănâncă local și sezonier. A mânca sănătos nu e suficient. Trebuie să consumi pe cât posibil fructe și legume din țara de origine și să respecți ritmul anual de creștere anual al acestora. Pentru că alimentele de export, în special fructele și legumele, vin cu microbiotul specific zonei în care cresc și care nu este compatibil cu al nostru, astfel că pot apărea perturbări ale florei intestinale, explică Adela Barbu. Din categoria fructelor și legumelor importate, cele mai sigure sunt acelea pe care le putem consuma fără coajă, așa cum sunt bananele sau portocalele. Pe de altă parte, copiii care consumă de mici fructe și legume de import își adaptează microbiotul și ca adulți, cel mai probabil, nu vor avea probleme.    

2. Consumă alimente cât mai proaspete. Alimentele ținute în frigider în pierd treptat calitățile nutritive. Mai mult, în 20 de minute, un fruct desfăcut își pierde toate enzimele și oxidează.

3. Mănâncă în funcție de starea ta. Învață să îți asculți corpul și ofera-i ceea ce are nevoie. Dacă ai avut o zi grea, stresantă, nu e bine să te duci la restaurant și să mânânci o mâncare grea, pentru că nu o vei digera, explică doctorul în genetică moleculară. Din cauza stresului, funcția digestivă este perturbată, iar enzimele și hormonii necesari nu se mai secretă optim. Mesele bogate se fac atunci când oamenii sunt veseli. Așa cum se întâmplă, de exemplu, de sărbători.  

4. Nu mânca când ești supărat. Decât să mănânci când esti mânios, furios, mai bine nu mai mănânci deloc, spune Adela Barbu. Amână masa până în momentul în care simți că ți-ar face plăcere să stai la masă și să te bucuri de mâncare așa cum se cuvine.

5. Creează o atmosferă frumoasă în jurul mesei. Masa trebuie să fie o festivitate, chiar și pentru bugetele mici, spune Adela Barbu. Alege o față de masă frumoasă, niște farfurii frumoase. Pentru că mâncăm mai întâi cu ochii. Mâncarea pe care o mănânci într-o atmosferă frumoasă, o digeri mai bine.  

6. Mestecă. Mestecă. Mestecă. Pentru o bună sănătate a florei intestinale este foarte important să mesteci foarte bine mâncarea, pentru că digestia începe în cavitatea bucală. Folosește condimentele preferate pentru că ele stimulează salivația și astfel îți vei îmbunătăți digestia.

7. Mănâncă conștient. Atunci când mănânci, gândește-te la ce mănânci, la cât este de bun. Atunci când mănânci ceva care nu îți face neapărat plăcere, gândește-te că este bun pentru sănătatea ta. 

8. Nu mânca în picioare sau pe tastatură. Degeaba consumi alimente sănătoase dacă mânânci în picioare sau pe fugă. O mâncare de mai proastă calitate mâncată în condiții bune, așezat la masă, își va aduce mai multe beneficii.

9. Nu mânca mai mult decât îți cere corpul. Întreabă-te constant, în timp ce mânânci, dacă îți mai este foame.

10. Ține post intermitent. Este dovedit științific că persoanele care țin post între 14 și 16 ore au o sănătate intestinală mai bună și previn astfel apariția bolilor.  Ideal este să faci acest exercițiu în fiecare zi pentru că organismul se va obișnui și în timp va dispărea și senzația de foame.

“Chiar dacă alimentele nu sunt de cea mai bună calitate, dacă le mâncăm în condiții foarte bune, așezați la masă, cu bucurie, împărtășind o relație plăcuta cu cei alături de care mâncăm, dacă îi dăm timp organismului să se curețe, contribuim semnificativ la menținerea stării de sănătate a intestinului”, a concluzionat Adela Barbu.

Importanța sănătății florei intestinale

Starea de sănătate a întregului organism depinde în mod fundamental de echilibrul florei intestinale. Orice dezechilibru produs la nivelul microbiotului se repercutează asupra felului în care organismul nostru funcționează și, în timp, poate duce la instalarea unor boli cronice.

Principalele semne ale unui dezechilibru al florei intestinale pot fi citite relativ ușor. Printre cele mai frecvente se numără halena, balonările, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, și chiar depresia sau stările de anxietate.  

Evaluarea florei intestinale

Cele mai recente tehnologii biomedicale permit o analiză calitativă și cantitativă a florei intestinale, pe baza căreia se pot stabili tratamente personalizate.      

Evaluarea statusului florei intestinale este un excelent instrument de prevenție, iar în afecțiuni precum sindrom de colon iritabil, boala Crohn, balonare, constipație, tulburări de tranzit intestinale, afecțiuni dermatologice, ar trebui să devină o investigație obligatorie, susțin medicii, pentru că orice tratament care vine pe o floră intestinală dezechilibrată, nu va avea efectele așteptate.