0
teste de bine Login/Register

Imupro este un test avansat de laborator pentru identificarea de alergii alimentare de tip IgG, care pot agrava sau declanșa simptome sau boli digestive, dar și extradigestive: balonare, constipație, sindrom de colon iritabil, boala Crohn, boli autoimune, obezitate, probleme dermatologice, migrene, oboseală cronică sau depresie.

Conceptul Imupro combină o analiză riguroasă de sânge pentru identificarea alergiilor alimentare cu o strategie nutrițională personalizată. Implementarea dietei din care sunt excluse temporar alimentele trigger este esențială în ameliorarea sau chiar dispariția simptomelor date de alergiile alimentare.

Ce este Imupro?

Imupro este un test de sânge avansat, dezvoltat de compania germană R-Biopham, utilizat de medici din peste 40 de țări, inclusiv din România, pentru identificarea alergiilor alimentare întârziate. Testul Imupro este folosit de medici gastroenterologi, pediatri, medici de familie, dermatologi sau nutriționiști ca instrument de diagnostic și tratament pentru o serie largă simptome și boli cronice:

 • Sindrom de intestin iritabil
 • Boala Crohn
 • Balonare, flatulență
 • Constipație, diaree
 • Creșterea insuficientă în greutate în cazul copiilor
 • Dermatita severă
 • Inflamația intestinală (enterită cronică)
 • Boli autoimune (tiroidita Hashimoto, poliartrita reumatoidă, psoriazis)
 • Eczeme, acne
 • Obezitate, sindrom metabolic
 • Migrene, oboseală cronică, depresie  

Utilizarea testului Imupro se datorează faptului că atât studiile științifice din ultimii ani, cât și practica clinică a multor medici au scos la iveală faptul că alergiile alimentare întârziate provoacă în organism inflamație cronică, comună tuturor problemelor de sănătate enumerate.    

Ce sunt alergiile alimentare întârziate?

Alergiile alimentare întârziate reprezintă răspunsul sistemului imunitar la pătrunderea în sânge a unor particule sau resturi alimentare. În momentul în care fragmente de alimente trec prin peretele intestinal și ajung în fluxul sangvin, sistemul imunitar intră în alertă și produce anticorpi IgG. Aceștia se atasează de resturile alimentare, considerate inamici, și formează ceea ce medicii numesc complexe imune circulante.

Procesul este similar ca atunci când ai o tăietură sau o rană pe piele și locul respectiv se înroșește și se umflă. Adică se inflamează. La fel se întâmplă și în cazul dezvoltării unor alergii alimentare întârziate, numai că pe interior.  

Stucturile formate ca urmare a atașării anticorpilor IgG de resturile alimentare se deplasează în organism și se localizează, de obicei, într-o zona a organismului deja sensibilizată, agravând sau declanșând diverse simptome sau boli cronice.  

Cum știi că ai alergii alimentare?

Alergiile alimentare întârziate pot fi identificate doar pe baza unei analize de sânge prin care se măsoară nivelul de anticorpi IgG la diverse alimente. Și asta pentru că, despre deosebire de alergiile alimentare imediate, reacțiile apar după 3 ore până la 3 zile după ce consumi un aliment. Așadar, pentru că nu consum un singur aliment într-o zi și cu atât mai puțin timp de 3 zile, este greu să identifici alimentul vinovat prin simpla observare a reacțiilor organismului.    

Alergii alimentare imediate vs. alergii alimentare întârziate

Cu toate acestea, dacă ești atent la semnele pe care ți le dă corpul, poți identifica anumite simptome care ar putea fi puse pe seama unor alergii alimentare întârziate : sindromul colonului iritabil, balonarea, durerile de cap și migrenele, oboseala, stare de spirit proastă, creștere în greutate, anxietate și iritații ale pielii. Și cu atât mai mult cu cât ele au o anumită frecvență, poți suspecta o alergie alimentară.

Cum funcționează Imupro?

Imupro este un concept care combină o analiză de sânge, pe baza căreia sunt relevate alimentele care produc un nivel mare de anticorpi IgG, cu o strategie nutrițională personalizată. Pentru că identificarea alergiilor alimentare este doar primul pas al intervenției terapeutice. Esențială în ameliorarea sau chiar dispariția simptomelor date de alergii alimentare întârziate este dieta de excludere.

Rezultatele testului Imupro sunt ușor de interpretat pentru că sunt listate pe baza unui cod de culori. Astfel, alimentele marcate cu roșu și portocaliu trebuie excluse din dietă pentru o perioadă de 5 până la 8 săptămâni. În acest interval vor fi consumate doar alimentele semnalate cu verde, respectându-se principiul rotației la 4 zile. Adică, de exemplu, un aliment pe care îl consumi luni, îl vei mai putea consuma vineri. Respectarea acestui principiu împiedică eventuala dezvoltare a altor alergii alimentare.

Imupro - exemplu de rezultat

Pentru cele mai extinse variante de testare, rezultatele Imupro sunt însoțite, pe lângă recomandări nutriționale personalizate, și de o colecție de rețete pentru toate cele trei mese principalele ale zilei. Rețele conțin numai ingrediente care pot fi consumate în perioada de excludere și este un real ajutor în implementarea dietei Imupro.     

Variante de testare Imupro

Testul Imupro are 6 variante de testare, inclusiv una special creată pentru persoanele vegane. Cel mai mic panel analizează reacția la 22 de alimente, iar cel mai extins la 270 de alimente. În cazul în care optezi pentru un panel mai mic de alimente, ulterior se poate face un upgrade la un panel superior.

Cea mai extinsă variantă de testare Imupro permite o mai mare flexibilitate în configurarea dietei. Și asta pentru că în perioada de excludere, trebuie consumate doar alimentele la care nu s-au înregistrat valori peste limită a anticorpilor IgG. În plus, dacă lista alimentelor premise nu este foarte extinsă, principiul rotației la 4 zile va fi mai greu de respectat.

Imupro Screen – 22 de alimente

Varianta Imupro Screen este cel mai mic panel de alimente testate și poate fi o opțiune pentru cei care suspectează o alergie alimentară la gluten, lactate sau ouă.

Imupro Screen Plus – 44 de alimente

Față de varianta minimalistă a testului Imupro, Screen Plus analizează reacția la mai multe tipuri de carne, la cereale cu gluten, mai multe legume și fructe, precum și la diverse semințe și nuci și condimente.

Imupro Basic – 90 de alimente

În plus față de varianta anterioară, în panelul Imupro Basic sunt incluse și cerealele fără gluten, care devin o alternativă în cazul unei alergii alimentare la gluten, ciuperci și diverse tipuri de pește, precum și făina de guar, un agent de îngroșare des folosit în industria alimentară.  

Imupro Vegetarian – 90 de alimente

Acest panel este destinat persoanelor care nu consumă carne și au o dietă bogată în așa-numitele super alimente: quinoa, goji, rodie, semințe de chia, semințe de cânepă, broccoli, tumernic. Panelul include și cerealele cu și fără gluten, ou și produse lactate

Imupro Basic Plus – 180 de alimente

Între alimentele din acest panel se regăsesc multe tipuri de carne, inclusiv miel, rață sau iepure, cereale cu și fără gluten, o varietate mare de pește fructe și legume, precum și specialități din lapte precum ricotta sau halloumi, dar și mai multe nuci, semințe și condimente comparativ cu celelalte variante.

Imupro Complete – 270 de alimente

Cel mai extins panel Imupro are în plus față de varianta anterioară, alimente specifice anumitor zone geografice, dar care sunt consumate și de români, mai multe tipuri de ciuperci, fructe de mare, alge, dar și mai mulți agenți de îngroșare.  

Cum pot să fac testul Imupro?

Testul Imupro se face atât din sânge venos, cât și capilar (din deget), astfel că este accesibil oriunde în România.

Poți avea acces la Imupro prin intermediul clinicilor partenere din întreaga țară sau comandându-l online de pe site testedebine.ro.

În cazul în care mergi la o clinică, acolo are loc tot procesul: de la recoltare și plată până la primirea rezultatelor. În cazul unei comenzi directe online, de pe site-ul www.testedebine.ro, pacientul primește acasă un kit de recoltare capilară, foarte ușor de folosit pe baza unor instrucțiuni clare, care apoi este ridicat de curier și transportat la laboratorul din Germania. În această situație, rezultatele Imupro sunt trimise pe e-mail, în termen de 10-14 zile.  

Testul Imupro de identificare a alergiilor alimentare întârziate este un instrument avansat de abordare personalizată a pacienților cu diverse probleme de sănătate, și care vizează eliminarea cauzelor, și nu ameliorarea simptomelor.