Alergiile de tipul III (IgG) reprezintă subiectul multor dezbateri în lumea medicală, atât la nivel universitar, cât și printre practicieni. Susținătorii diagnosticării IgG consideră că identificarea imunoglobulinei G (IgG) este o metodă eficientă și rentabilă pentru a-i ajuta pe pacienții care suferă de boli cronice greu de tratat, cum sunt tulburările digestive, durerile de cap și migrenele, dermatita atopică și oboseala cronică. Cei care se opun acestei abordări sunt de părere că un nivel ridicat al anticorpilor IgG este o reacție fiziologică normală sau chiar o reacție de toleranță față de alimentele consumate.
Ce sunt alergiile de tipul III și cum le diferențiezi de cele de tipul I
Institut fur Mikrookologie din Germania, partener al companiei R-Biopharm care a dezvoltat conceptul Imupro, a derulat o serie de teste de provocare în cadrul cărora a măsurat concentrația de anticorpi IgG din serul uman înainte și după provocarea cu ouă de găină, lapte de vacă și soia.
La aceste teste de provocare au participat 25 de persoane care au fost împărțite în trei grupuri după cum urmează: primul grup a fost alcătuit din 10 subiecți care au introdus în dieta lor zilnică obișnuită 2 ouă, timp de trei săptămâni; al doilea grup a fost format din 9 subiecti au introdus sau au adăugat în dieta zilnică 0,75 l de lapte de vacă; grupul al treilea, format din 6 subiecți, care au consumat zilnic 0,75 l lapte de soia sau au mâncat produse din soia.
Înainte de începerea perioadei de provocare, subiecților li s-a permis să consume aceste alimente de maximum 1-2 ori pe săptămână, astfel încât valorile IgG să nu fie alterate. La începutul perioadei de provocare, participanților li s-a făcut un prim test de sânge pentru măsurarea anticorpilor IgG. Testul a fost repetat imediat după terminarea dietei de provocare, derulată pe parcursul a trei săptămâni, și apoi la 4-6 săptămâni după terminarea provocării.
Rezultatele determinării IgG după provocare
Rezultatele măsurării anticorpilor IgG au fost similare în cele trei grupuri. Concentrația anticorpilor IgG înaintea perioadei de provocare s-a situat între µg/ml. Potrivit standardelor, valoarea de prag pentru o reacție alergică este 7,5µg/ml, iar cea mai mică valoare înregistrată este de 2,5µg/ml. Valorile de anticorpi IgG cuprinse între 7,5 și 12,5 µg/ml sunt catalogate ca reacții de clasa 1, cele între 12,5 și 20 µg/ml intră în clasa 2, cele între 20 și 50 µg/ml în clasa 3, iar în cazul valorilor care depășesc 50 µg/ml se vorbește despre o reacție alergică de clasă 4.
Imediat după terminarea perioadei de provocare, valorile din cele trei grupuri erau cuprinse între <2,5 și 7,4µg/ml. Testele de control efectuate la 4 și 6 săptămâni au indicat valori ale anticorpilor IgG cuprinse între <2,5µg/ml și 8,2µg/ml.
Toate valorile măsurate înainte și după provocare s-au situat sub pragul de 7,5 µg/ml. Nu s-a observat o creștere a valorilor IgG ca reacție fiziologică la provocarea cu ou, lapte de vacă sau soia. Valorile înregistrate la 4-6 săptămâni de la încheierea perioadei de provocare au fost la limita inferioara a unei reacții alergice doar în cazul unui subiect. Candidatul 16 a introdus în dieta zilnică laptele de vacă și avea o valoare de 6 µg/ml înainte de provocare, 5,7 µg/ml imediat după și 8,2 µg/ml la 4-6 săptămâni după provocare. Doi subiecți din grupul celor care au făcut provocarea cu ouă (candidatul 4 și candidatul 6), trei din grupul celor cu lapte de vacă (candidații 11,13 și 18) și doi din grupul cu soia (candidatul 22 și 25) au avut o creștere ușoară a valorilor IgG, dar care au rămas sub pragul de 7,5 µg/ml.
Concluzie
Rezultatele acestui studiu arată că premisa potrivit căreia producția de anticorpi este o reacție fiziologică normală nu se susține, în condițiile în care s-au obținut reacții/titruri diferite de la un pacient la altul. În plus, faptul că în cazul majorității pacienților care și-au modificat dieta nu s-a constatat un impact semnificativ în ceea ce privește creșterea valorii anticorpilor IgG, dar că totuși au existat și astfel de reacții, demonstrează o data în plus cât de personalizată e reacția organismului la alimente.
“Prezenţa în ser a IgG este întotdeauna semnul că are loc o reacţie imunologică de apărare împotriva antigenelor alimentare. În plus, să nu uităm că există 4 tipuri de anticorpi IgG şi numai cel de al patrulea este de tip protector. Primii trei se leagă de antigen şi produc o reacţie inflamatorie. IgG4 este în cantitate foarte mică şi deci restul de anticorpi detectat este reprezentat de IgG1-3. Astfel, este detectată o reacţie imunologică pro-inflamatorie, nicidecum toleranţa alimentară”, conchide Ruxandra Canarache, medic rezident diabet și boli de nutriție.