0
teste de bine Login/Register

Intestinul subțire este o parte foarte importantă a corpului nostru având în vedere că majoritatea proceselor de digestie se desfășoară aici. Tocmai de aceea este foarte important să ne asigurăm că avem un intestin sănătos și să îl menținem așa.

Creșterea permeabilității intestinului, pe fondul unor alergii alimentare întârziate, poate duce la o serie de afecțiuni cronice.

Ce este sindromul de intestin permeabil sau “leaky gut”?

Intestinul este căptușit de o mucoasă care joacă rolul unei bariere cu spații extrem de mici prin care trec, în mod normal, nutrienții obținuți din hrană. În cazul permeabilității intestinale, aceste spații se măresc și prin ele pot pătrunde molecule mai mari, cum sunt proteinele sau chiar particule din alimentele pe care organismul nostru nu le procesează corect, bacterii patogene și toxine. Acestea ajung astfel dincolo de intestin, în fluxul de sânge, unde pot genera reacții ale sistemului imunitar. Asta pentru că sunt percepute ca “dușmani” împotriva cărora organismul declanșează reacții de apărare prin intermediul anticorpilor.

În acest caz, un test de sânge vă poate ajuta să aflați care sunt alimentele pe care trebuie să le evitați în cazul unor alergii alimentare întârziate.

Crezi că suferi de alergii alimentare întârziate?

O alergie alimentară este reacția declanșată în organism atunci când sistemul imunitar răspunde excesiv la o substanță care pentru majoritatea oamenilor este inofensivă. Este ca becul roșu de urgență care se aprinde pe bordul mașinii chiar dacă tocmai v-ați scos mașina din service după o revizie completă. În același mod, alergiile alimentare vă avertizează ce alimente inflamatorii nu sunt compatible cu organismul dumneavoastră. Iar această avertizare poate fi percepută de creier ca o sursă mare de stres.

Dacă aveți alergii alimentare, celulele imune care traversează tractul gastro-intestinal sunt hipersensibile și vor genera un răspuns inflamatoriu excesiv. În plus, este posibil să vă confruntați cu un nivel scăzut al acidului gastric, iar pancreasul să nu funcționeze în parametrii normali. Totodată, e posibil să aveți un ficat și o vezică biliară congestionate. Mai mult decât atât, alergiile alimentare întârziate sunt asociate cu un dezechilibrul al florei intestinale, care poate influența comportamentul și poate duce chiar la depresie.

La fel ca și în cazul alergiilor alimentare întârziate care pot fi identificate prin intermediul unui test de sânge care măsoară anticorpii IgG, cum este și testul Imupro, există analize de laborator prin intermediul cărora se evaluează compoziția florei intestinale. Atât testul de identificare a alergiilor alimentare întârziate, cât și cel de evaluare a microbiomului intestinal, permit configurarea unei abordări terapeutice personalizate.

Identificarea alergiilor alimentare întârziate, primul pas în recăpătarea stării de bine

Rezultatele testului Imupro evidențiază acele alimente în cazul cărora organismul a declașat reacții de apărare prin intermediul anticorpilor IgG. În cea mai completă variantă de testare, este analizată reacția la peste 270 de alimente și aditivi alimentari.

Odată identificate aceste alimente, este necesară excluderea lor din dietă pentru o perioadă de 5 până la 8 săptămâni, concomitent cu rotația la 4 zile a alimentelor pentru care nu s-au înregistrat valori peste limita normală ale anticorpilor IgG. Principiul rotației alimentelor este obligatoriu pentru a evita dezvoltarea de alte alergii alimentare întârziate.

După perioada de excludere a tuturor alimentelor, urmează perioada de provocare. Asta înseamnă că veți introduce, pe rând, câte un aliment pe care nu l-ați consumat în ultimele 5-8 săptămâni, și veți aștepta 4 zile pentru a vedea care este reacția organismului dumneavoastră. Dacă nu se produc modificări, înseamnă că îl puteți reintroduce în dietă. Dacă observați că după reintroducerea unui aliment, vă confruntați cu aceleași simptome ca înainte să începeți dieta, înseamnă că trebuie să evitați alimentul respectiv timp de un an și abia apoi și mai faceți o provocare.

În același timp cu implementarea dietei Imupro, este recomandat că vă reechilibrați și flora intestinală, pe baza unor analize care să indice exact cantitatea și tipul de pro sau prebiotice de care aveți nevoie.

Astfel, pe baza unui diagnostic și a unei abordări terapeutice personalizate, veți face pași importanți în redobândirea sănătății și a strării de bine.