EVALUAREA SĂNĂTĂȚII INTESTINALE
TEST MICROBIOM MIDI – ANALIZĂ PRIN SECVENȚIERE GENETICĂ A MICROBIOMULUI INTESTINAL
Microbiomul și implicaţiile acestuia în fiziologia organismului uman au căpătat, în ultimii ani, o importanţă crescândă. Acest termen desemnează diversitatea bacteriilor care populează anumite organe și țesuturi ale corpului: tractul digestiv, părţi din sistemul respirator, piele și aparatul uro-genital.
Organul cel mai dens populat de către bacterii este însă colonul. Iar bacteriile de la nivelul intestinului îndeplinesc roluri complexe:
- anumite bacterii produc β-defensină și sIgA, substanţe vitale pentru “întărirea” barierei (mucoasei) intestinale, care împiedică penetrarea agenţilor patogeni;
- alte bacterii produc vitamine cum sunt cele din complexul B – B1, B2, B6 și B12, dar și vitamina K;
- bacterii specializate sprijină digestia prin descompunerea fibrelor insolubile și a carbohidraţilor complecși;
- bacterii care, prin metabolizarea carbohidraţilor și a proteinelor, produc acizi grași cu catena scurtă – materia primă pentru generarea energiei necesare celulelor mucoasei tractului intestinal;
- bacterii, cum este de exemplu Faecalibacterium prausnitzii, produc butirat – o substanţă cu efect protector și anti-inflamator pentru mucoasa intestinală;
- contribuie la peristaltismul fiziologic al tractului intestinal și ajută la eliminarea toxinelor/detoxifiere;
Toate aceste funcţii ale microbiomului intestinal sunt corect îndeplinite numai atunci când, în mucoasa intestinală, predomină bacteriile potrivite, în cantităţile potrivite. Ce înseamnă concret acest fapt? Că orice dereglări în structura și compoziţia microbiomului pot conduce la apariţia unei varietăţi de simptome și boli cronice. Astfel, o evaluare a microbiomului intestinal este esențială în abordarea acestora, cu atât mai mult cu cât, în ultimii zece ani, tehnicile de analiză în biologia moleculară au avansat într-un ritm exponenţial.
Microbiom Midi este un test efectuat prin metode avansate de secvenţiere genomică de către un laborator specializat din Germania. Testul oferă informaţii despre diversitatea bacteriană și măsoară cantitatea unor numeroase specii de bacterii relevante pentru tabloul clinic al pacientului. Rezultatele testelor, care sunt furnizate în limba engleză, permit configurarea unor tratamente personalizate cu pre- și probiotice, precum și intervenţii nutriţionale precise, menite să restabilească echilibrul microbiomului intestinal.
Când se recomandă un test de microbiom?
- controlul greutăţii, obezitate
- sindrom metabolic
- sindrom de intestin iritabil
- boli inflamatorii intestinale
- sindrom de intestin permeabil
- manifestări gastrointestinale recurente: diaree, constipaţie, balonare, flatulenţă, dureri abdominale
- boli autoimune
- boli neurodegenerative (Alzheimer)
Test microbiom Midi analizează următorii parametrii:
- indicele de diversitate bacteriană: sănătatea intestinului depinde nu numai de cantitatea de bacterii comensale, dar și de diversitatea acestora. O diversitate redusă ca urmare a terapiilor agresive cu antibiotice, infecţii sau diete dezechilibrate, poate fi identificată si corectată în urma testului, prin intervenţii terapeutice si nutriționale precise.
- distribuţia bacteriană arată explicit raportul diferitelor grupuri relevante de bacterii
- raportul Firmicutes/Bacteroides
- enterotipul
- grad de disbioză (obiectivarea diagnoticului de disbioză)
- determinarea cantitativă pentru: Bifidobacterii (o importantă clasă de bacterii comensale), Bacteroide, bacterii producătoare de butirat Fusobacterii, Akkermansia muciniphila bacterii potențial patogene bacterii producătoare de histamină bacterii producătoare de H2S (hidrogen sulfurat) bacterii cu rol important în producerea de mucus la nivel intestinal.
- analiza de fungi: Candida spp., Geotrichum
- 6 paraziţi dintre cei mai frecvent implicaţi în infecţiile gastrointestinale (prin metoda PCR, NU prin metoda uzuală microscopică): Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium, Cyclospora cayetanensis, Blastocystis hominis, Dientamoeba fragilis.
-
- Malabsorbție/Maldigestie/Imunitate intestinala (probă digestie, elastază pancreatică, acizi biliari, α-antitripsină, calprotectina, IgAs)
- Determinarea zonulinei
- Histamina în scaun