0
teste de bine Login/Register

Tiroidita Hashimoto

 

Una dintre cel mai des întâlnite boli autoimune este tiroidita Hashimoto, care afectează în special femeile, dar și copiii. La fel ca în cazul tuturor afecțiunilor de acest tip, componenta genetică în tiroidita reprezintă un factor de risc, dar studiile arată că bolile autoimune sunt declanșate, de fapt, de factori de mediu.

Din păcate, nu putem controla toți factorii de mediu, dar asupra a cel puțin doi dintre ei putem interveni cu precizie și cu rezultate foarte bune:

  • DIETA
    Bolilele autoimune, și în special tiroidita Hashimoto, sunt foarte modulabile prin dieta din care sunt excluse toate alimentele care provoacă inflamație prin producția de anticorpi IgG. Aceste alimente trigger diferă de la o persoană la altă pentru că răspunsul imun ține de fiecare individ.
  • SĂNĂTATEA INTESTINULUI
    Bacteriile care populează intestinul sunt implicate în reglarea răspunsului imun al organismului, inclusiv în producția de anticorpi, și, în plus, multe dintre bolile autoimune se asociază cu infecții cu virusuri sau bacterii patogene.

Omiterea acestor două componente în managementul tiroididei Hashimoto reprezintă o posibilă cauză a numeroaselor situații în care persoanele dignosticate și aflate sub tratament continuă se confrunte cu simptome supărătoare: oboseala accentuată, căderea excesivă a părului, creșterea în greutate, dureri musculare sau chiar depresie și pierderi de memorie.

Simptome care în timp devin tot mai zgomotoase pentru că simpla administrare de hormoni tiroidieni nu ajută la recuperarea completă și nici nu au un impact uniform în calitatea vieții pacientului cu tiroidită, așa cum subliniează și dr. farm. Izabella Wentz , unul dintre cei mai vocali și implicați specialiști în tratarea acestei afecțiuni.

Care este soluția în tiroidita Hashimoto?

Managementul tiroiditei Hashimoto trebuie să se bazeze pe identificarea cauzelor cu ajutorul unor teste specifice, iar pe baza rezultatelor acestora să se configurează o intervenție personalizată. Aceasta ar trebui să înceapă cu dieta și apoi să fie rafinată prin administrarea corectă și țintită de probiotice, vitamine sau alte suplimente alimentare ori hormoni.

TIROIDITA HASHIMOTO: MANAGEMENTUL AFECȚIUNII

1.DIETA.
Medicii care nu ignoră importanța alimentației în abordarea pacienților cu tiroidită Hashimoto, recomandă, de obicei, excluderea unor grupe de alimente – cereale (gluten), lactate, zahăr – sau diete precum Paleo. Scopul este reducerea inflamației din organism, specifică în cazul acestor afecțiuni din cauza producției mari de anticorpi care atacă țesuturile. De altfel, în cazul unei boli autoimune, trebuie asanate toate sursele de inflamație din organism, inclusiv infecțiile dentare.

Deși sunt pacienți care au avut beneficii urmând astfel de diete generale, rămân totuși mulți cei în cazul cărora nu au funcționat, iar simptomele au continuat să persiste sau chiar să se agraveze.

De ce?
Pentru că suntem diferiți și reacționăm diferit la aceeași stimuli. Sunt persoane în cazul cărora glutenul sau lactatele pot declanșa reacții imunologice (inflamație), dar și persoane care au dezvoltat o sensibilitate alimentară la diverse fructe, legume, condimente sau aditivi alimentari.

Tocmai de aceea, este necesară investigarea acestor sensibilități individuale și excluderea din dietă doar a acelor alimente în fața cărora organismul se apără prin producția de anticorpi IgG. Adică o dietă imunocompetentă personalizată.

TESTUL IMUPRO disponibil în 6 variante de testare, inclusiv una pentru vegetarieni, măsoară pe baza unei probe de sânge capilar sau venos, nivelul de anticorpi IgG pentru până la 270 de alimente.

În urma acestei analize, vei știi exact care sunt alimentele față de care organismul tău a dezvoltat o sensibilitate (alergii alimentare întârziate) și îți vei putea reconfigura dieta astfel încât să mânânci numai alimentele „verzi”, pentru o perioadă de 5-8 săptămâni. Mai multe despre implementarea dietei, găsești AICI.
Rezultate Imupro
2.SĂNĂTATEA INTESTINALĂ

Unul dintre factorii favorizanți ai apariției tiroiditei Hashimoto, dar și a altor boli autoimune, este intestinul permeabil (leakygut). Lărgirea joncțiunilor dintre celulele care căptușesc mucoasa intestinală, permite trecerea în sânge a virusurilor, bacteriilor, toxinelor sau a fragmentelor nedigerate de mâncare, ceea ce declanșează cascada de anticorpi care atacă propriile țesuturi.

Cum apare intestinul permeabil?
Principalele cauzele sunt reprezentate de alimentație (bogată în produse procesate, zahăr) și consumul de alcool, poluare, consumul de medicamente, în special antibiotice, antiinflamatoare și antiacide, dezechilibrul florei intestinale, infecții sau stres.

În acest context, evaluarea sănătății intestinale și corectarea eventualelor dezechilibre și anomalii este esențială în abordarea terapeutică a tiroiditei Hashimoto. Pe de o parte pentru că această afecțiune se asociază cu prezența a diverse bacterii patogene, cum este, de exemplu, Chlamydia, Helicobacter Pylori sau Blastocystis hominis, iar pe de altă parte pentru că 80% din sistemul nostru imunitar se află în intestin.

Testul GI Stool Profile dezvoltat de laboratoarele Genova Diagnostics din SUA, asigură o evaluare exhaustivă a funcției și sănătății gastrointestinale prin măsurarea celor mai relevați biomarkeri ai unor aspecte-cheie care trebuie investigate:

  • maldigestie
  • inflamaţie
  • disbioză
  • dezechilibru
  • metabolic
  • infecţii
Rezultate GI Stool Profiel
Rezultatele permit configurarea unui tratament personalizat astfel încât procesele care au loc în intestin să susțină ameliorarea simptomelor pacientului cu Hashimoto, și nu să le potențeze așa cum se întâmplă dacă nu funcționează corect.

3.INFECȚIILE

Unul dintre factorii cu potențial declanșator în tiroidita Hashimoto sunt și infecțiile cu virusuri, bacterii, ciuperci și paraziți, pentru că astfel de organisme străine stimulează sistemul imunitar. Printre acestea se numără: Helicobacter pylori (aceeași bacterie care provoacă ulcere), Candida, Citomegalovirus, Epstein Barr și Yersinia enterocolitica.

Astfel, în managementul tiroiditei Hashimoto este necesară investigarea și, eventual, tratarea acestor tipuri de infecții, mai ales dacă dieta și tratarea intestinului nu aduc îmbunătățiri semnificative.    

4. SUPLIMENTELE ALIMENTARE
Pentru că multe persoane diagnosticate cu tiroidita Hashimoto, se confruntă și cu o carență de vitamine, este necesară o măsurare a nivelului acestora și, eventual, o suplimentare.

Seleniu
Lipsa de seleniu este considerată un factor de mediu declanșator al tiroidiei Hashimoto. Suplimentarea poate duce la diminuarea numărului anticorpilor TPO și la reducerea stării de anxietate, dar nu numai.

Vitamina B1
Pacienții diagnosticații cu tiroidită Hashimoto au, în general, o carență de vitamina B1. Suplimentarea contribuie la o mai bună digestie, la creșterea nivelului de energie și stimulează producția de celule roșii, printre altele.

Magneziu
O cantitate optimă asigură calmul, reduce stresul și ameliorează durerile de cap și crampele menstruale.

Vitamina D
susține sistemul imunar, contribuie la sănătatea oaselor, îmbunătățește funcția cognitivă și susține buna dispoziție. Carența acestei vitamine este considerată chiar un posibil factor în declanșarea bolilor autoimune.

Vitamina B12
ajută la reducerea oboselii, contribuie la sănătatea sistemului digestiv și este esențială pentru sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Feritina
Deficitul se asociază cu oboseala, pierderea părului și dificultăți de respirație, simptome specifice tiroiditei Hashimoto.

Testul nutrițional Metabolomix+, dezvoltat de laboratoarele Genova Diagnostics din SUA, oferă o imagine completă a nivelului de antioxidanți, vitamine B, minerale, acizi grași și aminoacizi. Pe baza rezultatelor acestui test, medicul poate configura un tratament care să se adreseze nevoilor specifice ale unui pacient.

Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună în abordarea căreia nici medicul, și nici pacientul nu trebuie să se limiteze la investigațiile medicale uzuale și la substituția hormonală. Un management eficient al acestei boli înseamnă îmbunățirea calității vieții pacientului, și se poate obține prin: