COLON IRITABIL.
IBS COMPLETE PROFILE
ANALIZĂ NEUROSTRANSMIȚĂTORI ȘI METABOLIȚI ÎN SCAUN
Colon iritabil sau IBS. Cea mai cunoscută afecțiune a tractului gastrointestinal, care afectează 10-15% din populație la nivel mondial, este tratată în general prin controlarea și amelioarea simptomelor: dureri abdominale, constipație, diaree și flatulență. Numai că aceleași simptome pot avea cauze diferite, iar un tratament eficient înseamnă identificarea și eliminarea acestora. În cazul sindromului de colon iritabil, cauzele pot fi multiple, iar determinarea lor permite o intervenție țintită personalizată.
Dincolo de dezechilibrul microbiomului intestinal (disbioză), care se asociază foarte des cu sindromul de colon iritabil, o altă posibilă sursă a simptomelor care trebuie investigată este producția de neurotransmițători și metaboliții acestora.
Specialiștii de la laboratorul Biovis au conceput IBS Complete Profile pentru a investiga această cauză, complementar testului Microbiom MIDI, care analizează compoziția microbiomului și mai mulți biomarkeri relevanți pentru abordarea țintită a sindromului de colon iritabil.
Testul IBS Complete Profile măsoară histamina, serotonina, GABA și triptofanul în scaun. Argumentul îl reprezintă un studiu la care au participat pacienți diagnosticați cu colon iritabil, iar în cazul a 81% s-au constat niveluri anormale ale acestor biomarketi: 31% – nivel crescut de histamină, 57% – nivel scăzut al triptofanului, 47% – nivel mic de serotonină, 48% – lipsă GABA.
Măsurarea exactă a acestor parametrii permite terapeutului să facă o intervenție personalizată și precisă, adică să calibreze tratamentul prin intervenții nutriționale și cu ajutorul suplimentelor alimentare adecvate calitativ și cantitativ deficiențelor identificate.
Rezultatele testului le primiți în format electronic, în limba engleză, în 14-21 de zile de la recepționarea probei de către laboratorul din Germania.
Colonul iritabil și histamina
Histamina este o amină biogenică responsabilă de funcții fiziologice importante, printre care și motilitatea tractului intestinal. Creșterea concentrației de histamină în intestin declanșează o cascadă inflamatorie care produce diaree, dureri abdominale, crampe sau flatulență, simptome specifice IBS.
Nivelurile ridicate de histamină pot fi provocate de o disbioză, dar nu întotdeauna. Printre alte cauze se numără stresul, dietă bogată în alimente care conțin histamină sau intoleranță la histamină (deficit DAO).
Colonul iritabil și serotonina
Mai multe studii arată că nivelurile crescute de serotonină declanșează simptome tipice pentru colonul iritabil: creșterea permeabilității mucoasei intestinale, hipersensibilitatea viscerală și accelerarea tranzitului intestinal. Niveluri mici de serotonină sunt asociate cu apariția durerilor abdominale sau a constipației.
Colonul iritabil și GABA
GABA este un neurotransmițător inhibitor care reglează percepția durerii viscerele. O concentrație redusă de GABA contribuie la intensificarea durerilor abdominale.
Colonul iritabil și triptofanul
Modificările în metabolismul triptofanului, din care se formează inclusiv serotonina, reprezintă o posibilă cauză a instalării sindromului de intestin iritabil. Un metabolit important al triptofanului este acidul chinurenic care are proprietăți analgezice și antiinflamatorii. În cazul pacienților cu sindrom de intestin iritabil, nivelul acestui metabolit este scăzut.
Colonul iritabil, o afecțiune cu multiple cauze
Sindromul de intestin iritabil poate fi declanșat de mai multe cauze, care pot fi investigate prin teste de laborator:
- dezechilibru microbiom (disbioză) – Test Microbiom MIDI (indice de diversitate bacteriană, distribuţie bacteriană, raport Firmicutes/Bacteroides, enterotip, grad disbioză, fungi, paraziți, malabsorbție/maldigestie/ probă digestie, elastază pancreatică, acizi biliari, α-antitripsină, calprotectina, IgAs, zonulină)
- dezechilibru în producția de neurotransmițători și perturbări ale metabolismului triptofanului – IBS Complete Profile (histamină, serotonină, GABA, triptofan)
- suprapolularea bacteriană a intestinului subțire – Test SIBO
- carențe vitamine D și B12