0
teste de bine Login/Register

Dr. Cristina Popescu MG

Competenta ultrasonografie generala

Consultant ImuPro

Director Medical Family Clinic

Este cunoscut faptul că aproximativ 80% dintre celulele sistemului imunitar se găsesc în intestin. Acesta reprezintă un obstacol greu de învins atât pentru  bacterii, virusuri și alți agenți patogeni, cât și o barieră împotriva proteinelor “străine” din alimente. Organismul nostru are o toleranță extraordinară la alimente, cu condiția ca acestea să fie digerate în mod corect și să traverseze bariera intestinală intactă într-un mod fiziologic, și anume prin intermediul celulelor intestinale.

Frecvent, din cauza dezechilibrelor alimentare, infecțiilor repetate bacteriene sau fungice, medicamentelor, stresului și a toxinelor din mediu, integritatea peretelui intestinal poate fi afectată, apărând “gap”-uri sau spații între celulele epiteliului intestinal. În acest context, intestinul devine permeabil și anumite componente ale alimentelor pot să treacă printre celulele intestinale. Aceste proteine, expuse sistemului imunitar, declanșează o reactție imună care consta în producerea de anticorpi specifici îndreptați împotriva lor, de tip IgG. Astfel se declanșează reacțiile de intoleranță, generatoare de inflamație cronică în organism. Când pereții mucoasei intestinale sunt inflamați, metabolismul are de suferit, întrucât nu se mai pot absorbi optim nutrienții din alimentatie. Iar acest lucru favorizează apariția dezechilibrului intestinal cunoscut sub numele de disbioză intestinală.

Spre deosebire de alergii, intoleranțele pot fi pasagere și, de cele mai multe ori, se rezolvă prin eliminarea temporară din dietă a alimentelor responsabile de reacțiile de intoleranță și de soluționarea disbiozei intestinale. Eliminarea alimentelor intolerante determină diminuarea reacțiilor de multe ori până la dispariția acestora, iar rotația la câteva zile sau săptămâni a alimentelor premise protejeaza organismul de formarea unor noi tipuri de intoleranțe.

 În acest mod, este întrerupt cercul vicios prin care intoleranțele determină inflamație la nivelul mucoasei și intestin permeabil generând sau agravând disbioza. Reechilibrarea și stabilizarea florei intestinale este un pas obligatoriu în susținerea pe termen lung a rezultatelor eliminării intoleranțelor.

Vă prezentăm în continuare un studiu de caz foarte interesant care demonstrează elocvența rezultatelor obținute prin FlorInScan în corelație cu intoleranța alimentară multiplă evidențiată de testul ImuPro.

 O pacientă în vârstă de 12 ani s-a prezentat, fără recomandare, însoțită de  mamă, pentru a efectua testul ImuPro. Părintele găsise informații despre test pe internet și în disperare de cauză, s-a hotărât să îl facă. Istoricul medical al fetiței prezenta, în ultimii ani, multiple consultații de pediatrie, alergologie și psihologie, pentru acuzele următoare: retard ușor de creștere și dezvoltare, dureri abdominale cronice, alternanța diaree – constipație, tulburări de concentrare și dispoziție, piele uscată, insomnie cronică rebelă (pentru care ajunsese să fie tratată chiar și cu benzodiazepine).

Pacienta a fost testată anterior pentru boală celiacă, rezultatul fiind negativ. Examenele de scaun repetate nu au evidențiat infecții fungice sau parazitare, antigenul pentru Helicobacter Pylori fiind de asemenea negativ. Analizele de sânge uzuale nu au identificat modificări patologice. Proba hemoragiilor oculte fusese de asemenea negativă, iar ipoteza intoleranței la histamina – eliminată prin testarea activității DAO – cu rezultat situat în intervalul de normalitate.

 Pacienta a efectuat în clinică testul ImuPro 100, care a evidențiat niveluri ridicate de anticorpi IgG în special împotriva următoarelor grupe de alimente: cereale care conțin gluten, lactate și derivate, fiindu-i recomandat upgrade pentru lista completă a alimentelor aparținând ImuPro 300 (Complete).

 Testarea suplimentară a plajei de alimente corespunzătoare până la ImuPro Complete a demonstrat reacții de intoleranță semnificative la TOATE componentele grupelor cereale care conțin gluten și lactate-derivate.

 Dată fiind multitudinea reacțiilor și intensitatea lor,  precum și tabloul clinic, existența sindromului de intestin permeabil devine o ipoteză foarte plauzibilă și, prin urmare, pacientei i se recomandă și efectuarea testarii microbiotei intestinale FlorInScan.

Analiza florei gastrointestinale releva un grad ușor-moderat de disbioză (nivel 5 din 14), având următoarele caracteristici:

– absența colonizării cu fungi;

– un pH crescut 6,8 (alcalin) al scaunului, cauzat în special de o activitate proteolitică crescută și prezența de fibre musculare parțial nedigerate;

–  favorizarea dezvoltării preferențiale a tulpinilor de Escherichia Coli;

–  o inhibare a creșterii tulpinilor de Lactobacillus și în general a florei acidofile anaerobe (cu rol de protecție împotriva alcalinizării colonului), acest aspect putând determina scăderea consecutivă a rezistenței la invazia coloniilor patogene, fiind cunoscut faptul că Lactobacillus are în plus un rol de protecție și prin competiționarea florei de putrefacție de tipul Clostridium și Proteus.

–  valori crescute ale alfa 1- antitripsinei (întâlnite frecvent în cazul alterărilor invazive ale mucoasei intestinale asociate cu permeabilitate)

Concluzia de diagnostic: Intoleranță alimentară multiplă. Sindrom de intestin permeabil. Disbioză

Recomandările au fost respectarea cu strictețe a interdicțiilor alimentare (gluten, lactate și derivate) și a dietei imunonutriționale recomandată de ImuPro, în paralel cu reechilibrarea florei intestinale prin administrare orală de probiotice  – în cazul ei culturi la Lactobacillus (ACIDOFILUS BIO-ACTIVE sau similar), 1 capsula zilnic, 3 luni.

De asemenea, s-a recomandat administrarea de L-Glutamina (SECOM) 1000mg/zi ca și supliment alimentar –  suport al refacerii enterocitului, în vederea limitării permeabilității intestinale.

Pacienta a fost consiliată să respecte termenele de monitorizare nutriționala și reevaluare periodică, fiind însă deja ameliorate simptomele de ordin general (durerile abdominale, tulburările de tranzit) după primele 2 săptămâni.

În concluzie, managementul complex al cazurilor de intoleranță alimentară beneficiază de obținerea unor elemente de diagnostic extrem de valoroase prin efectuarea testului de floră intestinală FlorIn Scan. Datele obținute sunt esențiale și vin în completarea informațiilor date de ImuPro, oferind medicului un suport de neprețuit în stabilirea unui diagnostic corect și posibilitatea de a alege o abordare terapeutică holistica, ceea ce va conduce negreșit la rezultate remarcabile și o îmbunătățire considerabilă a calității vieții pacientului.