0
teste de bine Login/Register

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică care se caracterizează prin apariția unor pete roșiatice și scaltoase pe piele. Celulele pielii persoanelor cu psoriazis cresc într-un ritm anormal de rapid, ceea ce provoacă acumularea de leziuni psoriazice ale pielii. În același timp, sistemul imunitar este activat într-un mod necorespunzător. De obicei, zonele afectate ale pielii sunt coatele, genunchi sau scalpul, dar pot apărea și în alte locuri cum ar fi pleoapele, urechile, gura și buzele, mâinile, picioarele și unghiile.

Sistemul imunitar și genetica joacă roluri majore în dezvoltarea acestei afecțiuni și, de obicei, există un declanșator care provoacă apariția psoriazisului. Cu toate acestea, oamenii de știință nu știu încă ce anume cauzează psoriazisul.

Studiile recente arată că psoriazisul afectează aproximativ 2% din populația lumii și peste 8 milioane de americani suferă de această boală. În abordarea terapeutică a psoriazisul ar trebui să aibă în vedere că această boală este frecvent asociată cu alte afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și depresia.

Rolul alimentației în psoriazis

Există anumite afecțiuni ale pielii în care aspectele legate de alimentație sunt implicate în originea bolii. În această categorie intră psoriazisul, acneea, dermatita sau urticaria.

Experții în domeniu și cercetătorii sunt de acord că mai multe strategii nutriționale se dovedesc a fi promițătoare în gestionarea psoriazisului. Printre acestea se numără postul, dieta vegetariană sau dietele bogate în acizi grași omega-3 din uleiul de pește. În plus, mulți furnizori de servicii medicale sunt de acord că o dietă bazată pe un test pentru alergii alimentare întârziate – cum ar fi ImuPro – este utilă pentru tratamentul pacienților care suferă de psoriazis.

ImuPro și managementului psoriazisului

IgG este o proteină de apărare generată de sistemul nostru imunitar, care poate recunoaște o substanță străină  (antigen). Acest antigen este considerat de sistemul imunitar un invadator, având potențialul de a dăuna organismului. Prin urmare, organismul reacționează printr-un răspuns inflamatoriu pentru a distruge antigenul.

Componentele alimentare  – proteine ​​sau părți ale proteinelor-  pot fi considerate invadatoare de către sistemul imunitar, care răsunde prin anticorpi IgG specifici alimentelor. Acești anticorpi se atașează de aceste resturi alimentare, care ajung în sânge pe fondul unui intestin permeabil, și induc apoi un răspuns inflamatoriu.

Este exact ceea ce se întâmplă atunci când te zgârâi sau te rănești, și pielea ta se înroșește și se inflamează. Asta se întâmplă pentru că sistemul imunitar luptă pentru a distruge bacteriile de pe suprafața pielii, printr-o reacție inflamatorie.

O reacție a sistemului imunitar la alimente rămână însă nevăzută. Consumul continuu și repetat al acelorași alimente care declanșează astfel de reacții de hipersensibilitate mediată de IgG, poate genera și menține astfel de inflamații cronice silențioase, trecute cu vederea și nedureroase. Hipersensibilitatea alimentară mediată de IgG poate fi, așadar, un factor declanșator pentru dezvoltarea bolilor în care sunt implicate reacții inflamatorii, așa cum este și psoriazisul.

În urmă cu câțiva ani, ImuPro a efectuat un studiu de observație clinică, pentru a colecta dovezi cu privire la eficacitatea dietei pe baza rezultatelor testului la pacienții cu afecțiuni foarte diferite, care pot indica hipersensibilitate alimentară, inclusiv psoriazis, neurodermatită, dureri de cap / migrene, exces de greutate / obezitate, oboseală, boli reumatice sau afectiuni gastroenterologice.

La acest studiu au participat 938 de pacienți și 2/3 dintre pacienții cu psoriazis au observat o îmbunătățire a simptomelor bolii lor atunci când au evitat alimentele la care testul a indicat valori mari ale IgG, pentru o perioadă de 8 săptămâni.

Alți cercetători au descoperit că unii pacienți cu psoriazis au o valoare crescută a anticorpilor IgG la gluten. Când acești pacienți au urmat o dietă fără gluten, s-a observat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor lor.

De aceea, un test pentru detectarea hipersensibilităților alimentare mediate de IgG și implemtarea unei dietei pe baza rezultatelor acestuia ar putea fi de ajutor în abordarea terapeutică a psoriazisului.

Conceptul Imupro combină o analiză riguroasă de sânge pentru indentificare anticorpilor IgG la peste 270 de alimente și aditivi alimentari, cu o strategie nutrițională personalizată. Testul este disponibil în 6 variante de testate, inclusiv un panel special conceput pentru persoanele vegetariene.