Bănuiești că ai intoleranță la lactoză și ai renunțat la lapte sau consumi lapte fără lactoză? Intoleranța la lactoză este, într-adevăr, o problemă comună, dar nu este singura cauză a reacțiilor adverse la lapte care vin cu simptome supărătoare.
În realitate, laptele poate provoca o varietate de reacții și există teste de diagnostic care pot ajuta la identificarea specifică a acestora, de la alergie la proteina din lapte (reacție imediată prin anticorpi IgE) la alergie întâziată la lapte (reacție tardivă mediată prin anticorpi IgG) sau sensibilități provocate de acumularea unor cantități mari de peptide opioide (produși intemediari în procesul de digestie a laptelui) în organism.
Intoleranță la lactoză
Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul nu produce suficientă lactază, enzima necesară pentru a digera lactoza – zahărul din lapte. Acest lucru poate fi evaluat printr-un test de hidrogen expirat, testul fiind ușor de realizat și disponibil pe scară largă. Persoanele cu intoleranță la lactoză experimentează adesea disconfort abdominal, balonare și diaree după consumul de lapte și produse lactate.
Testarea este cu atât mai importantă cu cât statistic ponderea persoanelor care se confruntă cu această problemă în Europa este de doar 25-30%, iar dacă simptomele persistă, e posibil ca alta să fie cauza.
Alergia la proteina laptelui de vacă
Alergia la proteina laptelui de vacă este una dintre cele mai frecvente alergii alimentare la copii, dar poate afecta și adulții, deși în cazuri mai rare. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar identifică greșit proteinele din lapte, cum ar fi cazeina și zerul, ca fiind dăunătoare, declanșând o reacție alergică. Aceasta se manifestă prin simptome variate, de la urticarie, edem, greață și crampe abdominale până la reacții severe, precum dificultăți respiratorii și anafilaxie.
Acest tip de sensibilitate poate fi identificat printr-un test de sânge măsoară nivelul de anticorpi IgE specifici pentru proteinele din lapte (cazeină, zer).
Alergia alimentară întârziată la lapte
Poate mai des întâlnită decât intoleranța la lactoză, este alergia întâziată alimentară la lapte, în special la cel de lapte, atât în cazul copiilor, dar și al adulților.
În general, spre deosebire de o alergie imediată de tip IgE, semnele unei alergii întârziate (IgG) pot apărea și la 3 zile de la consumului unui aliment, astfel că este greu de idetificat alimentul “vinovat”.
Această reacție imunologică poate duce la simptome variate, precum migrene, eczeme, dureri articulare, oboseală cronică, obezitate și chiar depresie.
Acest tip de sensibilitate alimentară poate fi identificată prin intermediul testului ImuPro, care testează reacția la laptele de vacă, dar și la laptele de capră sau de oaie, precum și la diverse produse lactate. Testul este dezvoltat de R-Biopharm și este utilizat în peste 40 de țări din întreaga lume.
Și asta pentru că procesul de obținere a produselor lactate (brânză, chefir, ricotta, halloumi) diferă și schimbă structura proteinei laptelui. Astfel, poți avea supriza să ai alergie întâziată la laptele de vacă, dar să poți consuma brânză sau alt tip de lapte precum cel de capră sau oaie.
Compuși opioizi din lactate
Un aspect mai puțin cunoscut al consumului de lactate este prezența naturală a unor compuși asemănători opioidelor, cunoscuți drept cazeomorfine. Aceste substanțe se formează în timpul digestiei cazeinei, proteina principală din lapte, și pot avea un impact asupra sistemului nervos.
Cazeomorfinele pot genera o ușoară dependență și chiar tulburări de dispoziție la anumite persoane, datorită efectelor lor similare opioidelor asupra receptorilor cerebrali.
Pentru a evalua impactul acestor compuși asupra organismului, testul UriPEP oferă o metodă inovatoare și avansată de analiză. Acest test de urină detectează prezența unor metaboliți specifici care pot fi legați de sensibilități alimentare și simptome neurocomportamentale, inclusiv stări de anxietate, iritabilitate și tulburări de somn.
Prin analiza metaboliților, UriPEP poate furniza informații valoroase pentru persoanele care suspectează că sensibilitățile alimentare ar putea contribui la problemele lor de dispoziție sau de comportament, ajutând astfel la adaptarea dietei în funcție de nevoile individuale ale fiecăruia.
Intoleranță la lactoză. Diagnostic și intervenție personalizată
Reacțiile adverse la lapte nu se limitează la intoleranța la lactoză. Diagnosticarea corectă poate face diferența între disconfortul asociat intoleranței și simptomele complexe cauzate de alergii întârziate sau alți compuși din lapte. Alegerea testelor potrivite – cum sunt testele ImuPro și UriPEP – oferă informații esențiale pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine reacțiile corpului lor la produsele lactate și să adopte o dietă personalizată și sigură.