0
teste de bine Login/Register

Preocuparea din ultimii ani a părinţilor de a găsi diverse produse şi alimente pentru a creşte imunitatea copiilor, în special la începutul sezonului rece, a devenit o modă care ar putea face mai mult rău decât bine. Dr. Alexis-Virgil Cochino (39 de ani), medic specialist în alergologie şi imunologie clinică, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“, din Bucureşti, a explicat într-un interviu acordat Adevărul că sistemul imunitar rămâne încă o mare necunoscută pentru lumea ştiinţifică medicală, motiv pentru care e foarte greu de explicat felul în care acţionează şi efectul acestor produse “minune”.

“Sunt foarte-foarte multe celule, foarte-foarte multe molecule interconectate între ele în feluri în care noi de abia începem să le bănuim, nu să le descoperim şi, cu atât mai mult, să le dovedim. Când pui o substanţă pe o astfel de reţea şi nu ştii ce face, riscul de a înclina balanţa într-o parte sau în alta este foarte mare şi lumea are impresia că dacă puţin e bun, mai mult e şi mai bun”, a explicat dr. Cochino.

Sfatul său în ceea ce priveşte sistemul natural de apărare al organismului este să avem încredere în “mecanismele care ne-au făcut să străbatem zeci de mii de ani sau chiar sute de mii de ani ca specie” şi să renunţăm la obiceiurile care le distrug: alimentaţia proastă şi lipsa de mişcare.

“Nu e oare mai simplu să mâncăm şi să bem ce şi cât trebuie? Noi ştim ce trebuie făcut, le avem pe toate în conştiinţa noastră, doar că nu o ascultăm. Avem un tort, dar ne oprim la o singură felie? Nu prea. Nu mi-e foame, simt că nu mai pot, dar îl mănânc pentru că îmi place gustul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul băuturilor, alcoolice sau nu. Există dovezi medicale şi ştim şi mecanismele prin care ne fac rău, dar le consumăm. Apoi, e în structura noastră să facem mişcare, dar nu facem. Biologic vorbind, suntem nişte animale care se mişcă. Nu e normal ca un animal care se mişcă să-l pui într-o cuşcă. Ne e milă să vedem la gradina zoologică lei în cuşcă şi nici nu putem concepe să punem caiii în ţarcuri mici. De ce înţelegem că ei sunt făcuţi să alerge, noi, în schimb, ne băgăm singuri în cuşcă, chiar dacă e una confortabilă? Şi asta facem şi cu copiii noştri”, a conchis medical.

CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL