0
teste de bine Login/Register

Dacă ați epuizat toate variantele de salată de vinete sau vreți pur și simplu să le valorificați și în alte combinații, vă propunem o reteță de vinete umplute la cuptor. Și pentru că vânăta nu e numai o legumă sănătoasă, dar și foarte versatilă, vă puteți pune imaginația la treabă în ceea privește umplutura, în funcție de rezultatele testului Imupro pentru identificarea alergiilor alimentare întârziate.

Vinetele coapte merg foarte bine cu diverse sortimente de brânză, carne, dar și în combinații de legume și mix-uri de condimente. Dacă le includeți în dieta de zi cu zi, veți contribui semnificativ la aportul de vitamine (complexul B) și minerale (mangan, cupru, fier si potasiu) necesar bunei funcționări a organismului. În plus, coaja vinetelor conține cantități mari de flavonoide fenolice fito-chimice, numite antociani, cu rol anti-inflamator și anti-îmbătrânire. Așa că nu o îndepărtați atunci când gătiți vinete.  

Iată în continuare o rețetă de vinete la cuptor umplute cu brânză tofu, pentru că, din păcate, laptele și brânza, în special de vacă, este unul dintre alimentele care dau cel mai des alergie alimentară întârziată. În cazul în care testul Imupro a relevat acest tip ce alergie, puteți mânca tofu. Atenție însă, ca pe lista alimentelor care trebuie eliminate din dietă să nu se afle și soia. Caz în care, puteți folosi pentru umplutură legumele sau tipurile de carne permise.

Unul dintre avantajele testului Imupro este că testează reacția la mai multe tipuri de lapte și produse din lapte: lapte și produse din lapte de vacă, lapte de vacă fiert, lapte și brânză de capră și de oaie, ricotta, Halloumi. Și astfel, e posibil, să puteți consuma în siguranță alte tipuri de lapte și produse lactate, dacă aveți o alergie la lapte de vacă, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.   

VINETE LA CUPTOR UMPLUTE CU BRÂNZĂ TOFU

INGREDIENTE

400 g de tofu afumat (sau alt tip de brânză în funcție de toleranță)

2 vinete mari

sare, piper

oregano, busuioc

4 linguri ulei de măsline

4 linguri de suc de lămâie

MOD DE PREPARARE

Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius.

Spălați vinetele și tăiați-le în două jumătăți. Scoateți miezul vinetelor cu ajutorul unei linguri până când marginea rămâne groasă de 1-1,5 cm.

Puneți miezul vinetelor într-un blender împreună cu brânza tofu, adăugați sare, piper și ierburile aromatice, precum și uleiul de măsline și zeama de lămâie. Mixați până obțineți un amestec cremos. Pastrați puțină brânză tofu sau folosiți câteva felii de brânză vegetală pentru a le pune deasupra vinetelor în ultimele 5-10 minute în care le țineți în cuptor.

Așezați vinetele într-o tavă tapetată cu hârtie de pergament, umpleți-le cu amestecul obținut și coaceți aproximativ 15-20 de minute.      

Când vinetele devin moi și partea superioară se rumenește, puneți restul de brânză tofu sau feliile de brânză vegetala, și mai coaceți 5-10 minute până se topește brânza.

Pentru decor puteți folosi câteva frunze de mărar sau pătrunjel.  

Vinetele umplute cu brânză tofu pot fi servite alături de o porție de orez sau lipii proaspete, în cazul în care nu aveți alergie întârziată la gluten.