Seleniul este un mineral esențial pentru bună funcționare a organismului, având un rol crucial în buna funcționare a sistemului imunitar. Nivelurile scăzute de seleniu din organism pot contribui la apariția afecțiunilor autoimune cum sunt psoriazisul sau bolile tiroidiene. Doza necesară pentru un adult este de 55 mcg.

Implementarea dietei Imupro nu înseamnă numai eliminarea alimentelor la care s-au înregistrat valori crescute ale anticorpilor IgG.  Reconfigurarea dietei zilnice trebuie să țină cont și asigurarea necesarului de vitamine și minerale esențiale organismului. În ceea ce privește seleniul, cele mai bune surse alimentare sunt semințele de floarea soarelului și dovleac, peștele gras și fructele de mare, ouăle, cerealele, ceapa, carnea. În cazul în care trebuie să eliminați unele dintre aceste alimente, identificați alte surse de seleniu și includeți respectivele alimente în dieta zilnică. 

Unul dintre alimentele cu un aport mare de seleniu este cuscusul, o porție asigurând 60% din necesarul zilnic. Cuscusul face parte din categoria pastelor făinoase și se prepară din grâu dur, având un aspect asemănător orezului, așadar poate fi inclus doar în dieta persoanelor care nu au alergie aimentară întârziată la gluten.

Iată în continuare o rețetă cu cuscus care să vă inspire să faceți și alte combinații sănătoase.

 Câteva roșii gustoase și bine coapte, o mână de frunze proaspete de mentă și coriandru, și una de cuscus. Iată o combinație estivală de care vă puteți bucura la masa de prânz sau la cină, alături de o salată verde sau de spanac. O reteță versatilă la care puteți adăuga diverse sortimente de brânză sau folosi vinete, dovlecei sau ardei gras  în locul roșiilor.  

Roșii umplute cu cuscus

INGREDIENTE

150 de grame de cuscus

4 roșii medii

1 cățel de usturoi zdrobit

1 linguriță de boia de ardei

4 fire de ceapă verde tăiate julien

câteva frunze de coriandru, tocate mărunt

câteva frunze de mentă, tocate mărunt

sucul de la o lămâie

50 de grame semințe de dovleac sau floarea soarelui rumente în tigaie

50 de grame pastă de tomate

2 linguri ulei de măsline

MOD DE PREPARARE

Preîncălziți cuptorul la 200 grade C / 180 grade C cu ventilație. Puneți cuscus-ul într-un castron și turnați  peste el 175ml de apă fierbinte. Acoperiți castronul și lăsați-l așa pentru 5 minute. Tăiați capacul fiecărei roșii și scoateți miezul cu ajutorul unei lingurițe și păstrați capacul. Puneți miezul roșiilor într-un castron, adăugați usturoiul și boiaua de ardei și amestecați totul cu o furculiță. Adăugați apoi ceapa verde, coriandrul, menta, sucul de lămâie, pasta de tomate, semințele, uleiul de măsline și amestecați bine. Adăugați apoi cuscusul și amestecați până la omogenizare.  Asezonați după gust.

Cu ajutorul unei linguri, umpleți roșiile cu acest amestec și puneți „capacul”. Puneți roșiile într-o tavă tapetă cu hârtie de copt, stropiți-le cu puțin ulei de măsline și dați tava la cuptor pentru 20 de minute, până roșiile încep să se înmoaie.

În cazul în care produsele lactate nu se află pe lista alimentelor pe care trebuie să le eliminați, puteți adăuga în amestec și mozzarella sau parmezan. De asemenea, în loc de roșii, puteți folosi și vinete. 

Top