0
teste de bine Login/Register

Conopida reprezintă o variantă excelentă când vine vorba de găsirea unor alternative pentru evitarea glutenului, dar poate înlocui cu succes și preparatele din carne. Este o legumă versatilă care poate fi folosită, de exemplu, pentru a pregăti blatul pentru o delicioasă pizza. De data aceasta, vă propunemo rețetă în care conopida înlocuiește carnea, iar rezultatul este unul spectaculos. De gustos. Dacă timpul vă permite să faceți și un ketchup de casă, atunci o simplă masă se poate transforma în festin.

Dacă aceste argumente nu sunt suficiente pentru a găti cu conopidă, iată și câteva informații despre valorile sale nutritive și beneficiile ei pentru sănătate. Este o legume bogată în antioxidanți, vitamina C și fitonutrienți. Conține calciu, are un conținut mare de fosfor, vitamina K, acid folic și vitamina B6. Consumul regulat de conopidă se asociază cu o incidență scăzută a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare. De asemenea, fitonutrienții din conopidă ajută la inhibarea dezvoltării tumorilor canceroase și la eliminarea toxinelor din organism. Conopida are și rol în protecția sistemului digestiv datorită conținutului ridicat de fibre.

INGREDIENTE CONOPIDĂ PANE (2 porții)

1 bucată de conopidă (medie)

1/4 cană de maioneză vegană

3 linguri de făină de orez brun sau făină fără gluten

1 lingură de fulgi de drojdie uscată

1 linguriță de ceapă granulată

1/2 linguriță de usturoi granulat

1/2 linguriță de boia de ardei roșu

1 linguriță de condimente italiene

un praf de turmeric

sare de mare

MOD DE PREPARARE

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Tapetați o tavă cu hârtie de copt și lăsați-o deoparte.

Rupeți conopida în buchețele și puneți-le într-un castron. Adăugați maioneza și amestecați ușor astfel încât buchețelele de conopidă să fie acoperite cu un strat de maioneză.  

Într-un castron mai mic amestecați ingredientele uscate: făina de orez brun, fulgii de drojdie, ceapa și usturoiul granulate, boiaua de ardei, condimentele italiene și tumernicul.

Luați pe rând buchețelele de conopidă și treceți-le prin amestecul astfel obținut, așezându-le apoi în tava de copt. Lăsați-le să se coacă pentru 30 de minute, întorcându-le pe partea cealaltă după 15 minute.

Conopida astfel preparată poate fi servită cu ketchup de casă (rețeta o regăsiți în continuare) sau cu sos pentru grătar. 

INGREDIENTE PENTRU KETCHUP

2 kg de roșii bine coapte

¼ cană de ceapă tocată mărunt

½ cană de oțet

½ baton de scorțișoară

6 căței de usturoi

½ linguriță de semințe de țelină

½ linguriță de piper roșu

¼ de stevia (sau orice îndulcitor natural)

1 linguriță de sare grunjoasă

MOD DE PREPARARE

Într-o cratiță puneți oțetul, scorțișoara, usturoiul și semințele de țelină, și țineți pe foc până amestecul atinge punctul de fierbere, apoi dați de-o parte. 

Tăiați roșiile în patru și puneți-le într-o tigaie/oală mare. Adăugați ceapa și gătiți la foc mediu timp de 25 de minute. Treceți amestecul printr-o sită pentru a îndepărta astfel semintele și cojile, și a-l transforma într-o pastă. Puneți pasta astfel obținută înapoi în tigaie și lăsați la fiert până scade la jumătate. Amestecați ocazional. Va fi nevoie de mai bine de oră până când pasta de roșii va scădea. Când s-a îngroșat, adăugați oțetul din care ați scos condimentele, agăugați sare și mai fierbeți pentru încă 30 de minute. Sosul se va îngroșa pe măsură ce se va răci. La sfârșit adăugați stevia sau îndulcitorul pe care îl preferați. 

Poftă bună!