0

Când ai gătit ultima oară cu păstârnac? Dacă nu îți amintești,
înseamnă că este numit pe bună dreptate “leguma uitată”. Iată în continuare 5 motive pentru ca data viitoare să îl treci pe lista de
cumpărături. Plus o rețetă de supă delicioasă, numai bună pentru zilele de
iarnă.

Specialiștii în
nutriție recomandă să mâncăm cât mai sezonier și mai local, adică să consumăm
fructe și legume atunci când este vremea lor, și pe care să le procurăm de la
producătorii locali. Și cum iarna nu este foarte ofertantă din acest punct de
vedere, poate nu ar fi rău să redescoperim unele legume, pe care se pare că
le-am uitat, acum că în supermarketuri găsim aproape orice, oricând. 

De ce să
incluzi păstrânacul în alimentație?

  1. Conține vitaminele A,C, B1,B2 și acid folic.
  2. Conține săruri minerale și potasiu, fier,
    calciu, iod, amidon și fibre.
  3. Are acţiune diuretică, antioxidantă și tonică.
  4. Consumat crud poate fi un remediu pentru constipaţie,
    anorexie, dureri gastrice, obezitate sau infecţii.
  5. Are un gust dulce-picant și este aromat
    conferind savoare mâncărurilor.

Păstârnacul poate
fi consumat crud, în salate, tras la tigaie ca garnitură, sau în ciorbe și
supe.   

SUPĂ CREMĂ DE PĂSTÂRNAC

INGREDIENTE  

1 ceapă

2 căței de
usturoi

1 bucățică de ghimbir
proaspăt (5 cm)

ulei de masline

1 lingură de unt

1 lingură garam
masala (amestec de condimente indiene)

6 bucăți de
păstârnac

500 ml lapte (dacă
ai sensibilitate alimentară*, înlocuiește-l cu laptele de cocos)

750 ml supă de
legume

pătrunjel proaspăt

Opțional: Pentru
servire, pâine crocantă sau pâine de quinoa cu puțin ulei de măsline.

MOD DE
PREPARARE

Curăță ceapa,
usturoiul și ghimbirul și toacă-le mărunt.

Într-o cratiță
mare, pune puțin ulei de măsline și unt, și adaugă legumele tocate și mixul de
condimente indiene. Lasă la foc mediu 10 minute, până ceapa devine
sticloasă.  

Între timp, curăță
păstârnacul și taie-l în bucăți de 3 cm și pune-l în cratiță la călit. Adaugă
laptele și supa, și așteptă până când dă în clocot. Apoi, redu focul, acoperă
cu un capac și lasă totul la fiert 30 de minute.

Verifică dacă
păstârnacul este bine fiert. Dacă e gata, dă cratița deoparte și folosește
blenderul pentru a obține un amestec neted și cremos. Adăugă sare și, eventual,
piper, după gust. Dacă îți place ardeiul iute, poți decora farfuria cu câteva
feliuțe tocate fin sau te poți limita doar la pătrunjel verde tocat
mărunt.  

Poftă bună!