0
teste de bine Login/Register

Persoanele care au dezvoltat o alergie alimentară întârziată sau chiar o intoleranță alimentară (boala celiacă) la gluten, trebuie să renunțe, temporar sau definitiv, în primul rând la pâinea și produsele care conțin făină de grâu, secară, ovăz și orz. Iar lucrurile se complică dacă prin intermediul unor teste de sânge care măsoară nivelul anticorpilor iGg din sânge este indentificată și o alergie tardivă la drojdie sau la ou. Vestea bună este că există soluții și pentru persoanele care au alergie întârziată la unul sau chiar la toate aceste alimente. E nevoie doar de deschidere în ceea ce privește utilizarea unor alte ingrediente pentru alimentele și preparatele de bază, și de puțină curiozitate de a încerca preparate și mâncăruri noi.  

Vă prezentăm în continuare mai multe rețete de pâine fără gluten, drojdie sau ou selectate din cartea de rețete care însoțește rezultatele testului Imupro300, care le permite pacienților să își personalizeze dieta zilnică atunci când vor să elimine alimentele care nu sunt procesate corespunzător și care generează astfel diverse probleme de sănătate. 

1. Pâine fără gluten – 6 porții

Ingrediente:

400 g FĂINĂ FĂRĂ GLUTEN

100 g AMIDON DE PORUMB

20 g PRAF DE COPT fără gluten

14 ml ULEI

10 g SARE

28 g SUBSTITUT DE OU

400 ml APĂ

Mod de preparare

Amestecaţi făina fără gluten (în funcţie de toleranţe– făină de quinoa, hrişcă, porumb sau mei) cu toate celelalte ingrediente şi puneţi la copt întro tavă. Coaceţi la 220° pentru 5 minute, apoi la 180° pentru 40 de minute. Aveţi grijă, cantitatea de ouă s-ar putea să varieze. Cantitatea standard înlocuieşte două ouă.

2. Tortilla – 2 porții 

Ingrediente:

150 g FĂINĂ DE PORUMB

SARE

125 ml APĂ

7 ml ULEI

Mod de preparare

Faceţi un aluat din mălai, sare şi apă (125-250 ml) şi prăjiţi mici porţii din el în ulei încins. Aceasta este pâinea de zi cu zi a mexicanilor şi se poate întâlni în multe combinaţii, cu carne, legume sau cu peşte.

3. Chifle din făină de orez – 4 porții

Ingrediente:

120 g FĂINĂ DE OREZ

80 g FĂINĂ DIN SOIA

7 g SARE

7 g CORIANDRU

10 g CIMBRU, MĂRUNŢIT

7 g PRAF DE COPT WINESTONE

200 ml APĂ MINERALĂ (CARBONATATĂ)

7 ml ULEI

Mod de preparare

Frământaţi totul foarte bine. Formaţi chiflele şi coaceţi la 180° pentru 15 minute.

4. Pâine de orez – 9 porții

Ingrediente:

900 ml APĂ

7 g NATRON (CARBONAT DE SODIU CRISTALIZAT)

SARE

750 g FĂINĂ DE OREZ

30 g PRAF DE COPT fără gluten

Mod de preparare

Amestecaţi toate ingredientele. Aluatul ar trebui să fie moale. Încingeţi cuptorul la 220° Celsius. Puneţi aluatul în 2 forme mici de chec şi coaceţi pentru 15 minute. Reduceţi flacăra la 180 °Celsius şi mai coaceţi pentru 50 de minute. Păstraţi pâinea la frigider – se alterează rapid. Congelaţi una dintre ele.

5.  Pâinici cu quinoa – 6 porții

Ingrediente:

250 g FĂINĂ DE QUINOA

SARE

16 g PRAF DE COPT fără gluten

14 ml ULEI

400 ml APĂ CARBOGAZOASĂ

UNT PURIFICAT

Mod de preparare

Încingeţi cuptorul la 200°. Ungeţi o formă de brioşe cu unt. Într-un bol, amestecaţi bine făina de quinoa, sarea şi praful de copt. Adăugaţi apă şi ulei şi frământaţi până la omogenizare. Umpleţi formele 2/3 cu aluat şi coaceţi pentru 25 de minute. Lăsaţi pâinicile să se răcească pentru 15 minute, apoi scoateţi-le din forme.

6. Pâine de quinoa fără drojdie -12 porții

Ingrediente:

500 g FĂINĂ DE QUINOA

100 g IN

100 g SEMINŢE DE DOVLEAC

650 ml APĂ

14 ml ULEI

14 ml SOS TAMARI

12 g SARE

Mod de preparare

Frământaţi totul foarte bine. Aluatul trebuie să fie foarte fin. Lăsaţi aluatul în cuptor la 30°C peste noapte. Frământaţi din nou, puneţi într-o tavă de copt şi coaceţi la 200°C pentru aproximativ 1 oră. Puneţi în cuptor împreună cu pâinea un bol cu apă—pâinea va avea o coajă mai bună. Faceţi testul cu scobitoarea să vedeţi dacă e coaptă—aluatul nu ar trebui să se

lipească de scobitoare—întoarceţi pâinea în formă şi mai coaceţi pentru încă ¼ de oră. De data asta, lăsaţi uşa cuptorului între-deschisă cât se coace pâinea.

Ce este sosul tamari? Sosul tamari este produs din sos de soia şi conţine un foarte bun ferment pentru cocă. Dacă aveţi intoleranţă la grâu, nu puteţi folosi grâul la acest sos.

Sfat! Prăjiţi seminţele de dovleac.

7. Chifle din alac – 20 de porții

Ingrediente:

500 ml APĂ

750 g FĂINĂ DE ALAC

10 g SARE

32 g PRAF DE COPT fără gluten

14 ml ULEI

Mod de preparare

Frământaţi toate ingredientele într-un aluat. Formaţi chifle; umeziţi-le cu apă, presăraţi susan,cereale integrale şi altele, în funcţie de preferinţe şi toleranţe. Coaceţi la 200°C pentru aproximativ 20 de minute.

8.  Pâine cu ierburi aromatice în vas de lut – 8 porții

Ingrediente:

300 ml APĂ

500 g FĂINĂ DE ALAC

45 ml SIROP DE ARŢAR

SARE

200 g UNT MOALE

21 g PRAF DE COPT fără gluten

Mod de preparare

Ungeţi trei forme de lut cu diametrul de 14 cm. Puteţi folosi la fel de bine şi o tavă de copt. Adăugaţi 300 ml de apă într-un bol. Amestecaţi făina cu praful de copt şi cerneţi în bol. Adăugaţi sare, unt, sirop de arţar şi ierburi aromatice sau condimente după gust şi toleranţe. Amestecaţi totul foarte bine. Încingeţi cuptorul la 220° Celsius. Împărţiţi aluatul în porţii egale în recipientele de lut. Coaceţi pâinicile pentru 20 de minute (la 200° C, pe grătarul din mijlocul cuptorului) apoi acoperiţi cu folie de aluminiu şi mai coaceţi încă 15 minute.

9. Pâine integrală – 8 porții (pentru alergii alimentare întârziate la drojdie și ou, NU și la gluten)

Ingrediente:

SEMINŢE

24 g PRAF DE COPT

450 ml APĂ

420 g FĂINĂ DE ALAC

10 g SARE

120 g FĂINĂ DE SECARĂ

14 g PRAF DE LEVĂNŢICĂ

Mod de preparare

Ungeţi o tavă de copt. Frământaţi aluatul. Adăugaţi diferite seminţe după gust şi toleranţă. Puneţi aluatul imediat în tava de copt. Lăsaţi să se odihnească la 50° pentru 10-15 minute, apoi coaceţi la 200° pentru 45 de minute.

10. Chifle din făină de porumb cu hrişcă – 8 porții (pentru alergii alimentare întârziate la drojdie și la gluten, NU și la ou)

Ingrediente:

250 ml APĂ

5 g SARE

35 ml ULEI

130 g OUĂ

200 g FĂINĂ DE HRIŞCĂ

24 g PRAF DE COPT fără gluten

250 g FĂINĂ DE PORUMB

11.  Soy Chapati – 4 porții

Ingrediente:

500 ml APĂ

2 g SARE

150 g FĂINĂ DIN GRÂU

INTEGRAL

150 g FĂINĂ DE SOIA

Mod de preparare

Frământaţi toate ingredientele într-un aluat fin. Adăugaţi apă dacă mai este nevoie, acoperiţi şi lăsaţi să se odihnească pentru 30 de minute. Faceţi 8 chifle micuţe din aluat, rulaţi-le un pic, ungeţi o tavă de copt şi coaceţi pe fiecare parte timp de 1 minut. Păstraţi la cald.

12. Reţetă de bază pentru aluat – 8 porții

Ingrediente:

300 g FĂINĂ DE ALAC

200 g MARGARINĂ OBIŞNUITĂ

80 g FRUCTOZĂ

Mod de preparare

Cerneţi făina pe o planşă de lucru, faceţi o adâncitură în mijloc în care puneţi margarină şi zahăr. Frământaţi toate ingredientele într-un aluat omogen. Formaţi un dreptunghi, înfăşuraţi în folie de plastic şi puneţi la rece pentru 2 ore. Încingeţi cuptourl la 180°C Celsius. Rulaţi aluatul pe planşa de lucru presărată cu făină şi continuaţi pregătirea în funcţie de reţeta aleasă, de exemplu rulaţi şi tăiaţi pentru biscuiţi. Rulaţi într-un strat gros şi puneţi în forma cu fundul detaşabil unsă în prealabil, formând o bază plată. Formaţi o mică margine cu degetele şi apăsaţi uşor. Coaceţi pe grătarul din mijloc la 165°C pentru 15-20 de minute. Sfat: Presăraţi fructe proaspete peste tarta coaptă şi glazuraţi.

13. Pâine de alac

Ingrediente:

270 g FĂINĂ DE ALAC

35 g IN

24 g PRAF DE COPT fără gluten

SARE

14 ml ULEI DE FLOAREA SOARELUI

240 ml APĂ MINERALĂ 

Mod de preparare

Măcinaţi fin lintea. Cerneţi făina de alac şi praful de copt tartar (1 ½ pachet) într-un vas. Adăugaţi ½ de lingură şi linseed şi amestecaţi bine. Adăugaţi ulei şi apă, bateţi aluatul cu telul până la omogenizare. Ungeţi o tavă de copt cu unt, puneţi aluatul la copt. Coaceţi pâinea la 210° pentru 15 – 50 de minute în cuptorul preîncălzit.

Glutenul, drojdia și oul sunt alimentele care dau cel mai frecvent alergii alimentare întârziate, iar în cazul în care vă confruntați cu cel puțin una dintre ele și ați decis să le scoateți din alimentație, trebuie să țineți cont și de faptul că ele se pot ascunde și în alte alimente și preparate, motiv pentru care este bine să citiți etichetele cu foarte mare atenție. Iată, spre exemplu, care sunt alimentele care “ascund” gluten.