0
teste de bine Login/Register

Deserturile nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane nevoie să renunțe temporar sau definitiv la alimentele fără gluten. Și nici din a celor care au dezvoltat o alergie alimentară întârziată la drojdie sau la ou. Cu puțină imaginație și ingrediente potrivite, rețetele clasice de croissante, biscuți, brioșe, foietaj, clătite sau plăcinte pot fi reinterpretate cu rezultate la fel de savuroase și chiar mai sănătoase.

Vă prezentăm în continuare mai multe rețete de desert fără gluten, drojdie sau ou selectate din cartea de rețete care însoțește rezultatele testului Imupro300, care le permite pacienților să își personalizeze dieta zilnică atunci când vor să elimine alimentele care nu sunt procesate corespunzător și care generează astfel diverse probleme de sănătate.

Croissante cu vanilie din faină de hrişcă – 20 de bucăți

Ingrediente:

125 g FĂINĂ DE HRIŞCĂ

50 g MIGDALE MĂCINATE

5 g VANILIE

60 g UNT PURIFICAT*

50 g MIERE

20 ml APĂ

Mod de preparare

Amestecaţi făina de hrişcă, pudra de migdale şi vanilia într-un bol. Adăugaţi unt tăiat în bucăţele mici în amestecul de făină și amestecați cu mâna. Adăugaţi miere şi apă, iar apoi frământaţi rapid aluatul până la omogenizare. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l o oră în frigider. Încingeţi cuptorul la 175°. Tapetaţi o formă de copt cu hârtie de pergament. Formaţi un rulou de aluat. Tăiaţi o bucată şi formaţi un croissant în palma mâinii. Repetaţi acest proces până când aţi folosit tot aluatul. Coaceţi croissantele pentru aproximativ 8 minute în cuptor. Lăsaţi să se răcească puţin înainte să le mutaţi pe un grătar să se răcească complet.

BISCUIȚI

Biscuiţi cu scorţişoară, din aluat cu cartofi – 30 de bucăți

Ingrediente:

300 g CARTOFI FIERŢI

80 g FĂINĂ DE OREZ

40 g AMIDON DE PORUMB

COAJĂ DE LĂMÂIE

150 g MIERE

20 g PRAF DE COPT fără gluten

10 g SCORŢIŞOARĂ

100 g MIGDALE MĂCINATE

50 ml APĂ

UNT sau ULEI

Mod de preparare

Amestecaţi făina de orez, praful de copt, pudra de migdale şi o linguriţă cu vârf de scorţişoară. Radeţi cartofii. Amestecaţi mierea cu apă într-un bol, adăugaţi coaja rasă de la o lămâie. Amestecaţi pe rând părţi din amestecul cu făină şi din cel cu cartofi, folosind un tel. Amestecaţi aluatul încă ½ minut. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l să se odihnească la temperatura camerei pentru 20 minute. Încălziţi cuptorul la 175°. Ungeţi formele pentru biscuiţi cu unt sau ulei. Umpleţi-le pe fiecare pe jumătate cu aluat, neteziţi aluatul şi coaceţi în cuptor pentru 20-25 minute. Lăsaţi biscuiţii să se răcească pentru 10 minute înainte să îi scoateţi din forme. Variantă: Formaţi biscuiţi mici din aluat cu ajutorul a două linguriţe şi coaceţi-i pentru 10-15 min.

Biscuiţi cu nuci – 8 porții

Ingrediente:

270 g NUCI

200 g FĂINĂ DE MEI

100 g AMIDON DIN PORUMB

100 g ZAHĂR

40 g UNT PURIFICAT*

SARE

25 ml APĂ

Mod de preparare

Tocaţi mărunt 120 g de nuci şi amestecaţi cu făina de mei, amidonul de porumb, zahărul şi nişte sare. Adăugaţi bucăţelele de unt. Frământaţi totul cu mâna. Adăugaţi apă rece şi continuaţi să frământaţi până se omogenizează. Acoperiţi şi lăsaţi la temperatura camerei pentru o oră. Acoperiţi o tavă de copt cu hârtie pergament. Încingeţi cuptorul la 175-180°C. Puneţi aluatul într-un cornet şi formaţi grămăjoare mici în tavă, decoraţi cu nuci şi coaceţi în cuptor pentru aproximativ 12 minute.

Biscuiţi cu unt – 10 porții

Ingrediente:

200 g FĂINĂ DE OREZ

100 g AMIDON DIN PORUMB

50 g MIGDALE MĂCINATE

120 g UNT PURIFICAT*

125 g ZAHĂR

7 g VANLIE

SARE

60 ml APĂ

Mod de preparare

Într-un bol, amestecaţi făină de orez cu orezul râşnit, amidonul de porumb, pudra de migdale, vanilia, sarea şi zahărul. Adăugaţi cubuleţele de unt reci. Frământaţi totul cu mâna până formaţi un aluat omogen. Adăugaţi apă rece şi continuaţi să frământaţi. Rulaţi aluatul în folie de plastic şi băgaţi la frigider pentru cel puţin 2 ore. Îndepărtaţi folia şi tăiaţi aluatul în felii de 1 cm grosime, pe care coaceţi-le într-o tavă unsă la 180- 200° C pentru 10-20 de minute. Lăsaţi biscuiţii să se răcească şi păstraţi-i într-o cutie de metal.

Biscuiţi de mei – 8 porții

Ingrediente:

120 ml SIROP DE ARŢAR

200 g FĂINĂ DE MEI

30 g FĂINĂ DIN SOIA

120 g FĂINĂ DE CARTOF (AMIDON)

SARE

50 g SEMINȚE DE FLOAREA SOARELUI

120 g STAFIDE

40 ml ROM

SCORŢIŞOARĂ

150 g UNT PURIFICAT*

Mod de preparare

Lăsaţi stafidele la înmuiat pentru 60 de minute. Măcinaţi seminţele de floarea soarelui şi înmuiaţi făina de soia în 4 linguri de apă. Frecaţi untul până devine spumos. Adăugaţi siropul de arţar, sare şi scorţişoară. Amestecaţi făina de mei şi pe cea de cartofi. Adăugaţi-le treptat în aluat în timp ce amestecaţi continuu. La sfârşit, adăugaţi stafidele. Acoperiţi o tavă de copt cu hârtie pergament. Luaţi mici porţii din aluat şi puneţi-le pe hârtie cu o linguriţă. Coaceţi în cuptorul încins la 200 °C pentru 8 minute. Lăsaţi biscuiţii să se răcească puţin în tavă şi apoi mutaţi-i pe un grătar.

BRIOȘE

Brioşe de mei – 6 porții

Ingrediente:

250 g FĂINĂ DE MEI

7 g FĂINĂ DE GUAR

16 g PRAF DE COPT fără gluten

SARE

50 g MIERE

30 ml ULEI

320 ml APĂ CARBOGAZOASĂ

Mod de preparare

Ungeţi formele de brioşe. Amestecaţi făina de mei, de guar, praful de copt şi sarea, apoi adăugaţi ulei, miere şi apă. Bateţi amestecul cu telul până când aluatul este omogen. Umpleţi formele pe 2/3 fiecare cu aluatul, nivelând. Coaceţi brioşele la 200 °C pentru 25 de minute în cuptorul preîncălzit. Lăsaţi brioşele să se răcească în forme.

REȚETE CU FOIETAJ

Foietaj – 6 porții (pentru alergii alimentare întârziate la drojdie și la gluten, NU și la ou)

Ingrediente:

APĂ

125 g FĂINĂ DE CARTOF (AMIDON)

2 g SARE

75 g OUĂ

125 g FĂINĂ DE PORUMB

125 g UNT PURIFICAT*

Mod de preparare

Amestecaţi totul foarte bine. Aluatul este suficient pentru o formă de prăjituri de 26 cm în diametru. Cantitatea de apă depinde de consistenţa aluatului. Adăugaţi fructe după preferinţă şi coaceţi la 180° pentru 20 de minute. Pentru umpluturi picante sau dulci, rulaţi aluatul şi tăiaţi-l cu un paharul. Adăugaţi umplutura şi rulaţi altă parte de aluat peste. Presaţi marginile cu o furculiţă. Coaceţi rulourile la cuptor la 180 °C pentru 20 de minute.

Foietaj cu curmale – 4 porții

Ingrediente:

120 ml APĂ

50 g FĂINĂ DE NĂUT

100 g CURMALE USCATE

50 g NUCI CAJU

SCORŢIŞOARĂ

50 g UNT PURIFICAT*

40 g ZAHĂR

100 g FĂINĂ DE OREZ

Mod de preparare

Tăiaţi curmalele în cubuleţe şi măcinaţi nucile caju. Puneţi într-un bol şi adăugaţi scorţişoară, făină de năut, făină de orez şi zahăr. Adăugaţi untul la amestecul de făină. Adăugaţi apă şi frământaţi totul cu mâinile. Acoperiţi o tavă de copt cu hârtie pergament. Formaţi biscuiţi micuţi cu ajutorul a două linguri şi puneţi-i în tavă. Coaceţi în cuptorul încins la 180 °C pentru 13-14 minute.

Franzelă cu mere – 8 porții (pentru alergii alimentare întârziate la drojdie, NU la gluten și la ou)

Ingrediente:

250 g GRÂU

80 g SECARĂ

16 g PRAF DE COPT

150 g MIERE

150 g ALUNE DE PĂDURE

500 g MĂR CRUD

50 g STAFIDE

50 g PORTOCALĂ

SCORŢIŞOARĂ

Mod de preparare

Măcinaţi fin grâul şi secara şi amestecaţi cu praf de copt. Radeţi merele. Amestecaţi cu miere, nuci, stafide şi coajă de portocală şi condimentaţi aluatul cu condimentele pe care le toleraţi. Coaceţi într-o tavă unsă cu grăsime la 180°C pentru 70 de minute.

Plăcintă cu mere

Ingrediente:

250 g FĂINĂ DE ALAC

200 g UNT PURIFICAT

28 ml APĂ

SARE

75 g MIERE

NUCŞOARĂ

SCORŢIŞOARĂ

1 kg de MERE

Mod de preparare

Frământaţi 250 g de făină de alac, 150 g unt, apa şi sarea într-un aluat şi puneţi la răcit. Amestecaţi mierea, nişte nucşoară măcinată, scorţişoară şi un praf de sare. Curăţaţi şi feliaţi merele şi amestecaţi-le cu pasta de miere. Puneţi 2/3 din aluat într-o formă de plăcintă şi adăugaţi amestecul de mere. Adăugaţi nişte bucăţele de unt. Rulaţi restul de aluat şi acoperiţi plăcinta. Presaţi marginile şi înţepaţi mijlocul foii de aluat. Coaceţi în cuptorul preincălzit 200°C pentru 40-45 de minute.

Clătite (fără ou) – 3 porții

Ingrediente:

25 ml LAPTE DE SOIA

150 g FĂINĂ DE ALAC

14 ml SIROP DE ARŢAR

30 g FULGI DE ALAC

350 ml APĂ MINERALĂ

Mod de preparare

Amestecaţi toate ingredientele şi lăsaţi să stea pentru 20 de minute. Încingeţi ulei într-o tigaie şi prăjiţi clătitele. Se potrivesc foarte bine cu fructe proaspete şi sirop de arţar sau cu miere.

Glutenul, drojdia și oul sunt alimentele care dau cel mai frecvent alergii alimentare întârziate, iar în cazul în care vă confruntați cu cel puțin una dintre ele și ați decis să le scoateți din alimentație, trebuie să țineți cont și de faptul că ele se pot ascunde și în alte alimente și preparate, motiv pentru care este bine să citiți etichetele cu foarte mare atenție. Iată, spre exemplu, care sunt alimentele care “ascund” gluten.