0
teste de bine Login/Register

DIETA FĂRĂ GLUTEN. Atunci când te confrunți cu o alergie alimentară întârziată sau chiar o intoleranță la gluten, peste care se suprapune și o sensibilitate la drojdie și chiar și la ou, ți se poate părea că nu ai rămas cu prea multe variante în ceea ce privește felurile de mâncare pe care le poți consuma. Din fericire, există soluții și tot ceea ce trebuie să faci este să înlocuiești cerealele cu gluten cu cele fără, să afli ingredientele care le pot înlocui pe cele care îți crează probleme și, nu în ultimul rând, să dai dovadă de imaginație și curiozitate culinară.

Vă prezentăm în continuare mai multe rețete de clătite, pizza și tarte FĂRĂ GLUTEN, drojdie sau ou selectate din cartea de rețete care însoțește rezultatele testului Imupro300, care le permite pacienților să își personalizeze dieta zilnică atunci când vor să elimine alimentele care nu sunt procesate corespunzător și care generează astfel diverse probleme de sănătate. 

DIETA FĂRĂ GLUTEN. CLĂTITE FĂRĂ GLUTEN. Clătitele reprezintă o bază excelentă atât pentru un aperitiv rece, dacă sunt însoțite de diverse legume și tipuri de brânză, cât și pentru deserturi, dacă folosiți fructe proaspete, gemuri, miere sau diverse siropuri.

Clătite din quinoa – 4 porții

Ingrediente:

220 g QUINOA

SARE

OREGANO

PĂTRUNJEL TOCAT MĂRUNT

300 ml APĂ CARBOGAZOASĂ

60 ml ULEI

Mod de preparare

Măcinaţi quinoa fin. Amestecaţi bine toate ingredientele. Încingeţi uleiul într-o tigaie. Puneţi clătite mici în tigaie, prăjiţi pe o parte apoi întoarceţi pe partea cealaltă. Puneţi clătitele pe un prosop de bucătărie ca să se scurgă de surplusul de ulei. Se potrivesc foarte bine cu salată proaspătă.

Clătite de porumb – 4 porții

Ingrediente:

450 ml LAPTE DE SOIA

250 g FĂINĂ DE PORUMB

SARE

40 ml ULEI

Mod de preparare

Faceţi un aluat din mălai, sare şi lapte de soia sau lapte obişnuit. Încingeţi nişte ulei într-o tigaie şi turnaţi aluat în el. Prăjiţi clătitele pe ambele părţi, până sunt rumenite. Puteți încerca o umplutură de legume fierte sau sotate în puțin ulei.

Clătite de mei – 4 porții

Ingrediente:

500 ml LAPTE DE SOIA

250 g FĂINĂ DE MEI

SARE

40 ml ULEI

Mod de preparare

Măcinaţi meiul fin. Adăugaţi 4 linguri de ulei şi 250 ml de lapte de soia, condimentaţi şi prăjiţi clătitele în ulei încins. Puteţi să adăugaţi 200 g de felii de mere. Le puteţi servi şi ca aperitiv, cu ciuperci şi salată.

DIETA FĂRĂ GLUTEN. PIZZA

Aluat de cartofi pentru pizza – 4 porții

Ingrediente:

600 g CARTOFI COPŢI

75 g FĂINĂ DE CARTOF (AMIDON)

50 g SUBSTITUT DE OU

30 ml ULEI

SARE

CONDIMENTE ŞI IERBURI AROMATICE (ÎN FUNCŢIE DE TOLERANŢĂ)

Mod de preparare

Fierbeţi cartofii în coajă. Luaţi de pe foc înainte să fie complet fierţi; scurgeţi apa, puneţi apă rece peste şi curăţaţi de coajă, apoi pasați-i. Amestecaţi cu amidonul de cartofi, substitutul pentru ou, ½ lingură de oregano şi ½ lingură de ulei, condimentaţi cu sare şi piper. Ungeţi forma de copt. Puneţi aluatul în ea, nivelaţi şi formaţi o margine de grosimea unui deget. Încingeţi cuptorul la 200 °C Celsius. Pregătiţi ingredientele pentru pizza (în funcţie de toleranţele individuale), presăraţi peste aluatul din cartofi şi coaceţi pentru aproximativ 40 de minute.

Pizza fără drojdie, cu spanac – 4 porții

Ingrediente:

400 g FĂINĂ DE ALAC

20 g PRAF DE COPT fără gluten

300 g CARTOFI CRUZI

200 ml APĂ

14 ml ULEI

200 g BRÂNZĂ RASĂ DE OAIE

NUCŞOARĂ

SARE

PIPER ALB

600 g SPANAC CRUD

100 g CEAPĂ

Mod de preparare

Pentru aluat, curăţaţi cartofii de coajă şi fierbeţi pentru 25 de minute, scurgeţi-i şi pasaţi-i. Cerneţi făina, praful de copt şi amestecaţi cu piureul de cartofi într-un bol. Frământaţi totul cu 200 ml de apă şi ulei. Încingeţi cuptorul la 220° Celsius. Pentru ingrediente, spălaţi frunzele de spanac, îndepărtaţi nervurile, opăriţi în apă clocotită pentru 2 minute apoi lăsaţi la scurs într-o sită. Condimetaţi cu sare şi nucşoară. Curăţaţi ceapa, tocaţi mărunt şi adăugaţi la spanac. Acoperiţi o tavă de copt cu hârtie pergament. Întindeţi aluatul, aranjaţi spanacul peste şi presăraţi cu brânză. Coaceţi pizza la 190° pentru aproximativ 25 de minute.

Pizza din mămăligă

Ingrediente:

80 g MĂLAI

7 ml ULEI

200 g ROŞII CONSERVATE DECOJITE

50 g BRÂNZĂ RASĂ DE OAIE

50 g ȘUNCĂ

CONDIMENTE ŞI IERBURI AROMATICE (ÎN FUNCŢIE DE TOLERANŢĂ)

Mod de preparare

Fierbeţi apă, sare şi ulei, adăugaţi porumbul dulce şi fierbeţi amestecând bine pentru 5 minute, apoi fierbeţi bine, la foc mic, pentru încă 30 de minute. Puneţi pe un vas metalic, tapetată cu hârtie de copt. Lăsaţi să se răcească. Acoperiţi mămăiga cu roşiile uscate, brânza ruptă în bucăţele, feliuţele de şuncă şi condimentaţi cu ierburi aromatice, sare, piper şi, la final, nişte ulei de măsline. Coaceţi la 175°C pentru aproximativ 20 de minute. Dacă doriți, mai puteţi adăuga ciuperci, ton sau măsline. Dacă vă place usturoiul, puteţi zdrobi câţiva căţei şi să îi adăugaţi în uleiul de măsline înainte să îl turnaţi peste „pizza”.

Fidea de hrişcă – 2 porții

Ingrediente:

225 g FĂINĂ DE HRIŞCĂ

100 ml APĂ

25 g MARGARINĂ OBIŞNUITĂ

Mod de preparare

Amestecaţi toate ingredientele. Aluatul este moale şi elastic. Dacă este nevoie, mai adăugaţi puțină făină. Apoi lăsaţi aluatul să crească pentru cel puţin 30 de minute într-un vas acoperit. Rulaţi aluatul foarte subţire pe o suprafaţă tapetată cu făină şi tăiaţi în fâşii foarte fine. Fierbeţi fideaua în suficientă apă şi un pic de ulei până este încă fermă. Scurgeţi fideaua şi serviţi imediat. Un pic de grăsime sau o ligură de ulei le sporeşte gustul. Fideaua se potriveşte foarte bine cu diverse tipuri de legume.

Tartă cu legume “Provencale” – 6 porții

 Ingrediente:

270 g FĂINĂ DE OREZ

5 g FĂINĂ DE GUAR

SARE

110 g UNT PURIFICAT*

70 ml APĂ

600 g DOVLECEI CRUZI FELII

250 g ARDEI GRAS ROŞU

250 g ARDEI GRAS GALBEN

200 g CIUPERCI CHAMPIGNON

80 g CEAPĂ

IERBURI PROVENSALE

15 g USTUROI PROASPĂT

25 ml ULEI

PIPER BOABE

FRUNZE DE BUSUIOC

250 g ROŞII PROASPETE

Mod de preparare

Ungeţi o formă de tartă cu diametrul de 23 cm.Amestecaţi făina de orez, de guar şi sarea într-un bol. Adăugaţi unt rece tăiat în bucăţele mici la amestecul de făină, și amestecați cu mâna. Adăugaţi apă şi frământaţi rapid aluatul până la omogenizare. Rulaţi aluatul între două folii de plastic. Puneţi aluatul în forma de tartă şi înțepați-l cu furculiţa de mai multe ori. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi să stea o oră în frigider. Coaceţi la 180° pentru 15 – 20 de minute în cuptorul preîncălzit, la temperatură joasă.

Pregătirea umpluturii: Încălziţi două linguri de ulei într-o tigaie, tăiaţi ceapa în bucăţi mici şi înăbuşiţi. Adăugaţi doi căţei de usturoi zdrobiţi, ciupercile tăiate în felii, ardei gras şi dovlecel tăiat cubuleţe, ţineţi totul pe foc doar cât să se înmoaie uşor. Adăugaţi 2 linguri de ierburi aromatice şi înăbuşiţi totul încă un minut. Condimentaţi totul cu sare şi piper.

Pregătirea sosului pesto: Pasaţi busuiocul, roşiile curăţate de seminţe şi tocate, 2 linguri de ulei, sare şi piper, totul la blender. Adăugaţi 2 căţei de usturoi pisaţi. Amestecaţi pesto cu legumele pe jumătate fierte, reci. Distribuiţi uniform peste aluatul de tartă. Coaceţi la 180 -200° pentru 20 de minute în cuptorul preîncălzit. Serviţi tarta imediat.

Glutenul, drojdia și oul sunt alimentele care dau cel mai frecvent alergii alimentare întârziate, iar în cazul în care vă confruntați cu cel puțin una dintre ele și ați decis să le scoateți din alimentație, trebuie să țineți cont și de faptul că ele se pot ascunde și în alte alimente și preparate, motiv pentru care este bine să citiți etichetele cu foarte mare atenție. Iată, spre exemplu, care sunt alimentele care “ascund” gluten.