Eliminarea glutenului din dieta zilnică este vitală pentru cei diagnosticați cu boală celiacă, și foarte importantă pentru persoanele care au sensibilitate non-celiacă la gluten, pentru că și ele experimentează aceleași simptome ca celiacii, fără a ajunge însă să dezvolte boala autoimună: senzația de ceață pe creier, diaree, constipație, dureri de cap, urticarie, stări de slăbiciune, dureri articulare, edeme, vomă sau oboseală.
Specialiștii atrag atenția că persoanele diagnosticate cu boală celiacă sunt puține comparativ cu cele care au dezvoltat o sensibilitate non-celiacă la gluten (SNCG). Aceasta reprezintă o patologie situată între normalitate (absența intoleranței la gluten) și intoleranța absolută la gluten (boală celiacă). Din cauza simptomelor sale greu de încadrat, este și dificil de diagnosticat. Mulţi pacienţi raportează o relaţie cauzală între ingestia alimentelor ce conţin gluten şi agravarea simptomelor. La copii, boala se manifestă prin simptome gastro-intestinale, manifestările extra-intestinale fiind mai rare, cea mai comună fiind fatigabilitatea, explică Ruxandra Canarache, medic rezident diabet și boli de nutriție.
Dieta fără gluten este singurul “tratament” la care pot apela atât celiacii, cât și persoanele care au o sensibilitate non-celiacă la gluten, dar accidente pot apărea tot timpul. Tocmai de aceea câteva sfaturi culese de pe blogul dr. Amy Myers,legate de ce trebuie făcut atunci când s-a ingerat accidental gluten, sunt binevenite.
Recuperare în 3 pași după ingerarea accidentală a glutenului
1. Eliminați cât mai repede glutenul din organism. Următoarele trei lucruri vă pot ajuta să faceți asta într-un mod prompt și eficient:
– Enzime digestive. Enzimele digestive ajută la accelerarea descompunerii și absorbției de macronutrienți. Asigurați-vă că luați o enizimă ce conține dipeptidil peptidază (DPP-IV), care ajută în mod expres la descompunerea glutenului.
– Agenți de adsorbție. Cărbunele activ și bentonita adsorb toxinele și ajută la reducerea gazelor și a balonării. Este indicat să creșteți consumul de apă atunci când administrați unul din cele două pentru a evita constipația, care ar întârzia vindecarea.
– Hidratarea. Lichidele vă vor ajuta să vă curățați organismul și să rămâneți hidratat în cazul în care vomitați sau aveți diaree. Pe lângă apa normală, puteți încerca apa de cocos, care conține electroliți ce se pierd în special prin vomă și diaree.
2. Reduceți inflamația pentru o vindecare cât mai rapidă a intestinului.
Inflamația are loc în mod natural în organismul nostru atunci când apare o leziune sau un accident. Reducerea inflamației este esențială pentru vindecarea intestinelor. Următoarele trei lucruri vă vor ajuta să reduceți inflamația repede:
– Acizi grași Omega-3. Uleiurile de pește, semințele de in sau de chia sunt pline de acizi grași antiinflamatori Omega-3. Puteți consuma 1-2 grame de uleiuri omega-3 zilnic.
– Ghimbirul are un nivel crescut de gingerol, care îi conferă o aromă picantă naturală și are acține antiinflamatoare în organism. De asemenea, are proprietăți anti-greață și poate ușura crampele stomacale. O variantă de a vă bucura de beneficiile lui este ceaiul.
– Tumernicul face parte din familia ghimbirului și conține un ingredient activ care este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare. Un smoothie cu tumernic vă poate ajuta să vă reveniți repede după ingerarea accidentală de gluten.
3. Vindecați-vă intestinul pentru a păstra funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Aproximativ 80% din sistemul nostru imunitar se găsește în intestine. Un intestin sănătos este crucial pentru o sănătate optimă, iar acestea sunt patru metode eficiente pentru vindecare.
– Probioticele. În mod obișnuit, se recomandă administrarea unei doze extrem de concentrate de probiotice (25-100 miliarde unități) pe zi, pentru a menține un nivel sănătos al bacteriilor benefice organismului. În situația expunerii la gluten, cantitatea ar trebui dublată timp de o săptămână.
– L-Glutamină. Glutamina este un aminoacid foarte util în repararea leziunilor intestinului și anulând reacțiile provocate de gluten. Se recomandă 3-5 grame pe zi, timp de o săptămână după ingerare.
– Lemnul dulce deglicerinizat este o plantă ce a fost folosită de peste 3000 de ani în tratamentul problemelor digestive, inclusiv ulcer și indigestie. Această plantă susține și procesul natural de menținere a sănătății mucoasei tractului gastro-intestinal.
– Supa de oase are un conținut extrem de ridicat de aminoacizii antiinflamatori. Gelatina din supa de oase protejază și vindecă mucoasa tractului digestiv ce poate fi afectată de contaminarea cu gluten.