0
teste de bine Login/Register

Medicul american William Davis argumentează în cartea sa Dieta fără gluten de ce eliminarea din alimentație a grâului, inclusiv a celui integral, considerat sănătos, este cheia unei pierderi permanente în greutate, dar și a vindecării parțiale sau totale a unei întregi game de boli și afecțiuni ale sistemului digestiv și nu numai.

Teoria sa are însă mulți contestatari chiar în lumea medicală, care argumentează că renunțarea la gluten și/sau la grâu trebuie să se facă numai atunci când sensibilitatea non-celiacă la gluten (alergie întârziată de tip IgG) sau, în situații mai rare, dar mai grave, boala celică sunt confirmate de investigații medicale. Printre aceștia se numără și medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

Dacă suspectați că suferiți de o alergie întârziată la gluten, noul concept Imupro vine cu o variantă de testare specială.  Testul poate fi comandat online, recoltarea se face acasă, iar rezultatul îl primiți în cel mult 14 zile.

Indiferent care sunt argumentele care vă conving, vă prezentăm în continuare câteva idei de mic-dejun fără gluten, culese din cartea medicului William Davis.       

BĂUTURĂ RĂCORITOARE CU FRUCTE DE PĂDURE ȘI COCOS

Această băutură este ideală pentru micul dejun atunci când ești foarte grăbit sau vrei o gustare rapidă. Vei constata că dă o senzație mai mare de sațietate decât alte shake-uri, grație laptelui de cocos. Singurul îndulcitor sunt fructele e pădure, care nu sunt foarte bogate în zahăr.

Ingrediente pentru o porție:

½ ceașcă lapte de cocos

½ ceașcă iaurt integral cu conținut redus de grăsime

¼ ceașcă afine, mure, căpșuni sau alte fructe de pădure

½ ceașcă proteine din zer cu aromă de vanilie (sau fără aromă)

1 lingură semințe de in măcinate

½ ceașcă extract de cocos

4 cuburi de gheață

Combină laptele de cocos, iaurtul, fructele de pădure, proteinele, semințele de in, extractul de cocos și cuburile de gheață și amestecă-le cu un blender până când rezultă o băutură fină. Se servește pe loc.

GRANOLA

Această granola satisface dorința celor mai mulți dintre oameni de a servi o gustare crocantă și dulce, deși arată și are un gust diferit față de o granola convențională. O poți consuma cu lapte, lapte de cocos, de soia sau de migdale. Ovăzul (sau quinoa) și fructele uscate folosite în această rețetă au anumite consecințe asupra glicemiei, dar cantitățile folosite nu sunt foarte mari.

Rezultă 6 porții:

½ ceașcă fulgi de quinoa sau de ovăz

½ ceașcă semințe de in măcinate (pot fi și semințe de dovleac măcinate)

¼ ceașcă semințe de dovleac întregi

1 ceașcă nuci caju mărunțite

½ ceașcă sirop de vanilie fără zahăr (Torani sau Da Vinci)

¼ ceașcă ulei de nuci

1 ceașcă pecan mărunțit

½ ceașcă migdale mărunțite

¼ ceașcă stafide, cireșe uscate sau merișoare uscate și neîndulcite

Încălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.

Combină quinoa sau ovăzul măcinate cu jumătate din nucile caju, siropul de vanilie și uleiul de cocos într-un bol și așază amestecul într-o tavă. Presează-l astfel  încât să capete o grosime de 1 centimetru. Lasă-l să se coacă până când devine crocant, aproximativ 30 de minute. Lasă-l apoi să se răcească în tavă timp de cel puțin o oră.

Între timp combină nucile pecan, migdalele, fructele uscate și ce a mai rămas din nucile caju într-un vas.

Rupe amestecul răcit cu quinoa și amestecă-l cu celelalte nuci și fructe.

CEREALE CALDE CU COCOS ȘI SEMINȚE DE IN

Vei fi surprins să constați cât de sățios este acest mic dejun cu cereale, mai ales dacă folosești lapte de cocos.

Rezultă 1-2 porții:

½ ceașcă lapte de cocos, lapte de vacă integral, lapte de soia integral sau lapte de migdale neîndulcit

½ ceașcă semințe de in măcinate (pot fi cumpărate premăcinate)

¼ ceașcă fulgi de cocos neîndulciți

¼ ceașcă nuci mărunțite, jumătăți de nuci sau semințe decojite de floarea soarelui

Scorțișoară măcinată

¼ ceașcă căpșuni, afine sau alte fructe de pădure tăiate (opțional)

Combină laptele, semințele măcinate de in, fulgii de cocos și nucile sau demințele de floarea soarelui într-un vas și lasă-le în cuptorul cu microunde timp de 1 minut. Dacă dorești poți presăra deasupra niște scorțișoară și câteva fructe de pădure proaspete.

RULOURI UMPLUTE CU OUĂ ȘI PESTO

Aceste rulouri delicioase pot fi preparate de cu seară și ținute la frigider pentru un mic dejun convenabil și foarte sățios.

Rezultă 1 porție:

1 foaie din semințe de in (vezi rețeta la finalul articolului)

1 lingură pesto de busuioc sau din roșii uscate la soare

1 ou fiert tare, tăiat felii subțiri

2 roșii tăiate felii subțiri

1 mână de spanac proaspăt sau de salată tăiată

Dacă abia ai terminat de gătit foile, lasă-le mai întâi să se răcească timp de 5 minute. Întinde apoi pesto-ul pe o fâșie de 5 centimetrii în centrul foii. Plasează deasupra feliile de ouă și apoi cele de roșii. Deasupra presară frunzele de spanac  sau de salată. Rulează combinația.

RULOURI CU CURCAN ȘI AVOCADO

Aceasta este una dintre sutele de modalități de a umple foile din semințe de in pentru un mic dejun, prânz sau o cină gustoase și hrănitoare. Dacă preferi și un sos, întinde un strat subțire de humus sau de pesto pe foaie înainte de a adăuga celelalte ingrediente.

Rezultă o porție:

1 foaie din seminte de in (partea opusă), răcită dacă de-abia a fost scoasă din cuptor

3-4 felii de friptură de curcan

2 felii subțiri de brânză elvețiană

¼ ceașcă germeni de fasole

½ avocado tăiat felii subțiri

1 mână de spanac sau de salată mărunțită

1 lingură maioneză, muștar, maioneză wasabi sau sos de salată fără zahăr

Așază feliile de curcan și brânza în centrul foii. Presară deasupra germenii de fasole, feliile de avocado, spanacul sau salata. Adaugă maioneza, muștarul sau condimentul favorit. Rulează amestecul.

FOI DIN SEMINȚE DE IN

Foile pentru rulouri preparate din semințe de in și ouă sunt surprinzător de gustoase. Dacă te vei obișnui cu ele, îți vei putea prepara oricând dorești un rulou sau două, în doar câteva minute. Dacă ai două tăvi rotunde poți prepara două astfel de foi simultan, accelerând foarte mult procesul (ce-i drept, ele trebuie ținute pe rând la cuptorul cu microunde). Foile din semințe de in pot fi ținute la frigider timp de câteva zile. Există și alte variante ale rețetei, care înlocuiesc apa cu suc de morcov sau de spanac.

Rezultă o porție:

3 linguri semințe de in măcinate (pot fi cumpărate și premăcinate)

¼ linguriță praf de copt

¼ linguriță ceapă pulbere

¼ linguriță boia

1 vârf de cuțit sare de mare fină

1 lingură ulei de cocos topit, la care se adaugă o cantitate mică pentru unsul tăvii

1 lingură apă

1 ou mare

Amestecă semințele de in, praful de copt, cel de ceapă, boiaua și sarea într-un vas mic. Adaugă 1 lingură ulei de cocos, apoi oul și 1 lingură de apă.

Unge cu ulei de cocos o tavă de sticlă sau plastic pentru cuptorul cu microunde. Toarnă aluatul și lasă-l să se întindă uniform. Ține la cuptorul cu microunde 2-3 minute până când se coace. Lasă să se răcească timp de 5 minute.

Pentru a scoate foaia, ridică mai întâi o margine cu o spatulă. Dacă s-a lipit, desprinde-o cu delicatețe, râcâind sub ea. În final, întoarce foaia si umple-o cu ingredientele dorite.