0
teste de bine Login/Register

O întâlnire cu familia sau cu prietenii în aer liber, în jurul unui grătar, este una dintre modalitățile noastre preferate de a ne petrece timpul, mai ales vara. Ca să rămânem însă doar cu amintiri plăcute, e important să respectăm câteva reguli prin care să prevenim aparația unor simptome intestinale neplăcute așa cum este de exemplu diareea.

Unul dintre cele mai importante aspecte este igiena, pentru că vremea caldă și carnea crudă nu se înțeleg prea bine. Vara bacteriile se înmulțesc cu repeziciune, iar consumul unor alimente alterate la grătar poate provoca probleme digestive. În cele mai grave cazuri, este posibilă chiar o infecție cu Salmonella.

Iată care sunt măsurile de protecție pe care e important să le iei ca să eviți unele simptome intestinale:

  • Spală-te pe mâini riguros și regulat;
  • Pe cât posibil, nu atinge carnea crudă cu mâinile. Folosește o furculiță sau clești pentru grătar. Astfel, previi răspândirea germenilor de pe mâini pe alte ingrediente.
  • Folosește cuțite, farfurii și tocătoare separate pentru carne și celelalte ingrediente.
  • Carnea nu trebuie să intre în contact cu alte alimente, astfel încât germenii să nu se poată răspândi.
  • Folosește o cutie/ladă frigorifică pentru a păstra carnea crudă și legumele pentru salată. Carnea crudă sau chiar maioneza cu ouă crude reprezintă un teren propice de reproducere pentru Salmonella și E. Coli, atunci când sunt expuse la căldură pentru perioade lungi de timp.
  • Evită pe cât posibil maioneza, sosurile ori dressingurile care conțin produse lactate. Uleiul și oțetul sau sosurile de lămâie sunt mai ușoare și mai puțin periculoase în anotimpul cald.
  • Frige carnea rapid. Carnea crudă poate fi ținută pentru un timp foarte scurt la temperaturi mari.

Dacă în ciuda tuturor măsurilor preventive, te confrunți adesea cu simptome intestinale ca  diaree, crampe abdominale sau flatulență după grătar, cauza ar putea-o reprezenta intoleranțele alimentare.

Și asta pentru că pe masă, pe lângă carnea făcută la gratar, găsim și pâine, diverse salate cu numeroase ingrediente și sosuri care pot conține lactoză, fructoză sau arome și conservanți care pot provoca probleme gastrointestinale.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să te bucuri de un grătar în ciuda unei posibile intoleranțe alimentare:

  • Evită produsele cu listă lungă de ingrediente. Cu cât sunt mai numeroase, cu atât e mai probabil să conțină alimente pe care nu le tolerezi.
  • Folosește condimente simple în locul mixurilor de condimente, care pot conține glutamat sau drojdie.
  • Evită sosurile pentru gratar din comerț sau marinadele pentru că pot conține fructoză și/sorbitol.
  • Dacă suferi de intoleranță la lactoză, e recomandat să studiezi lista de ingrediente a sosurilor de grătar, a dressingurilor pentru salate, a marinadelor și a maionezei. În magazine, se găsesc în prezent produse fără lactoză.
  • Aceeași recomandare pentru cârnați sau alte produse din carne tocată, care pot conține aditivi derivați din lapte.

Atenție! Dacă suferi frecvent de diaree, o posibilă cauză ar putea fi intoleranțele la lactoză, fructoză sau histamină.

Dacă investigațiile medicale nu indică nimic în acest sens, cauza o poate reprezenta alergiile alimentare întârziate.

Care este diferența dintre intoleranțe și alergii alimentare întârziate? 

Alergiile alimentare întârziate rămân de multe ori nediagnostigate pentru că simptomele se manifestă la câteva zile distanță. Mai multe, ele se pot manifesta atât la nivel intestinal, dar și prin dureri de cap sau reacții dermatologice.

Află mai multe despre conceptul ImuPro care îmbină un test riguros de identinficare a alergiilor alimentare întârziate cu recomandari nutriționale personalizate.