0
teste de bine Login/Register

Câţiva cercetători israelieni au ajuns la concluzia că organismul răspunde foarte diferit la consumarea acelorași alimente, astfel că o dietă care face minuni pentru o persoană, s-ar putea să nu aibă acelaşi impact asupra ta, scrie Independent.

Dacă ai încercat cele mai în trend diete şi tot ce ai obţinut a fost o creştere în greutate şi o stare de sprit groaznică gândindu-te ce greşeli ai făcut, oamenii de știință au acum o explicaţie.

Câţiva cercetători israelieni de la Institutul de Știință Weizmann au descoperit că organismul răspunde diferit la consumarea aceluiași aliment. Asta înseamnă că o dietă poate să facă minuni în cazul celui mai bun prieten, dar să nu aibă același impact asupra ta.

Principalii autori, Eran Segal și Eran Elinav, s-au concentrat pe o componentă cheie folosită în crearea planurilor de dieta echilibrate, cum ar fi dieta Atkins, Zone sau South Beach. Cunoscut sub denumirea de indice glicemic, GI pe scurt, acesta a fost dezvoltat cu decenii în urmă pentru a măsura modul în care anumite alimente influențează nivelul zahărului din sânge și a fost considerat a fi un număr fix.
Dar nu este. Se pare că acesta variază destul de mult în funcție de individ.

Cercetătorii au recrutat 800 de voluntari sănătoși și prediabetici cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani și au colectat informații prin intermediul chestionarelor de sănătate, măsurători ale corpului, analize de sânge, monitorizarea glicemiei și mostre din materiile fecale. De asemenea, i-au rugat pe participanți să ofere detalii legate de stilul de viață și aportul de alimente prin intermediul unei aplicații de mobil, care a colectat informații despre un total de 46.989 de meniuri servite.

Fiecare persoană care a participat la studiu a fost rugată să mănânce un mic dejun standard în care să se regăsească alimente standard precum pâinea.

S-a constatat că vârsta și indicele de masă coroporală, după cum era de așteptat, influențează nivelul glucozei după mese, dar asta nu a fost tot. Persoane diferite au răspuns foarte diferit la aceeași mâncare.

”Există diferențe foarte mari între persoane – în unele cazuri acestea au avut reacții total opuse”, a explicat Segal.

Astfel, cercetătorii afirmă că adaptarea dietelor la caracteristicile biologice ale fiecăruia ar putea să fie viitorul. Studiul a avut multe surprize şi pentru participanți. Un exemplu este cel al unei femei de vârstă mijlocie care deşi a încercat multe diete, nu a reuşit să slăbească . Testele au arătat un nivel crescut al glicemiei după ce aceasta a consumat roșii – indicând că sunt o alegere proastă în dietă din moment ce nivelul glicemiei este asociat cu problemele cardiace, obezitatea și diabet – însă din moment ce ea nu știa acest lucru le consuma ca parte a dietei sale sănătoase de câteva ori pe săptămână.

Elinav a afirmat că studiul ”a fost cu adevărat edificator cu privire la cât de incorect gândeam cu toții cu privire la unul din conceptele cele mai de bază al existenței noastre, și anume modul în care mâncăm și cum integrăm alimentația în viața de zi cu zi.”

Pentru a găsi și mai multe explicaţii pentru această diferenţă, cercetătorii au conceput un alt experiment ce a implicat intervenții personalizate asupra dietei a 26 de noi voluntari. Scopul a fost reducerea glicemiei în urma meselor. Specialiştii au creat două tipuri de dietă – mic dejun, prânz , cină și două gustări – pentru fiecare persoană: una “bună” şi una “rea”. Dietele bune au funcționat și nu numai că s-a constatat o scădere a glicemiei, dar s-au găsit și modificări ale microbiotei intestinale. O altă descoperire interesantă a fost faptul că, deși au fost diete extrem de personalizate, o mare parte dintre modificările florei au fost similare pentru mai mulți participanți.

Acest lucru pare să implice, a declarat cercetătorul, faptul că ”ne înșelăm din punct de vedere conceptual” în gândirea noastră în ceea ce priveşte epidemia de obezitae și diabet.

Credem că ”știm cu să tratăm aceste boli, și că oamenii pur și simpu nu ascultă și mănâncă necontrolat”, a spus Segal, ”dar poate oamenii chiar se conformează și în multe cazuri le dăm sfaturi greșite.”