0
teste de bine Login/Register

Vrei să faci un tort fără gluten sau lactate? Când ai alergie alimentară întârziată la gluten sau/și la lactate poate părea destul de dificil să te bucuri de un desert. Sunt însă soluții, și nu puține. E nevoie doar să fii deschis la idei noi  și să-ți pui creativitatea la treabă.

Iată, de exemplu, cum poți să faci un tort de care să te bucuri când ai alergie la gluten și/sau lactate.

Tu știi ce este o alergie alimentară întârziată? 

Un Altfel De Dulce ne-a împărtășit deja rețeta unui blat fără gluten. O găsești AICI.

În continuare ai rețeta pentru un ganache de ciocolată și pentru o frișcă preparată cu lapte de cocos. În funcție de sezon, de toleranță, dar și de preferințe, îți poți lăsa imaginația să se joace cu diverse combinații de fructe proaspete și uscate, dar și diverse tipuri de nuci. Astfel, te vei putea bucura de un tort fără gluten sau lactate. Mai ales când știi că e făcut de tine.

GANACHE DE CIOCOLATĂ VEGAN

Cantitate pentru un tort de 1,5 kg (diametru 18 cm)

Ingrediente

200 g lapte de cocos la conserva (din acela full fat, nu light)

200 g ciocolată de casă pregătită conform acestei REȚETE 

Mod de preparare

Pune laptele de cocos la fiert într-un ibric și se lasă-l pe foc până începe să fiarbă.

Toarnă laptele de cocos fierbinte peste ciocolata de casă. Lasă amestecul timp de două minute acoperit, iar apoi amestecă cu o lingură de lemn sau cu un tel.

În cazul în care ciocolata nu s-a topit complet, poți pune amestecul pe o baie de abur câteva minute amestecând constant.

Ganache-ul se poate turna direct peste orice prăjitura și folosit ca o glazură.

Alternativ, îl poți lăsa la rece câteva ore bune, iar apoi poți bate amestecul cu mixerul pentru a obține o cremă de ciocolată perfecta orice tort.

Dacă îți dorești un amestec mai lejer, poți adăuga și frișcă de cocos în proporție de 1:1.

FRIȘCĂ DE COCOS

Cantitate pentru un tort de 1,5 kg (diametru 18 cm)

Ingrediente

2 conserve de lapte de cocos de 400 g (minim 20% grăsime)

50g zahăr pudră/sirop de agave/miere

vanilie burbon

Mod de preparare

Ține conservele de lapte de cocos la rece, cel puțin 12 ore. Astfel, zerul se separă de smântănă.

Transferă smântăna într-un bol și adăugă zahăr pudră (siropul de agave/mierea) și vanilia burbon.

Bate amestecul cu mixerul până obții consistența dorită. Textura este asemătoare cu cea a friști clasice, preparată cu smântănă din lapte de vacă.

*Recomandam laptele de cocos full fat la conserva de la Lidl.