0
teste de bine Login/Register

Ciocolată de casă, un desert delicios care se poate pregăti și fără lapte în cazul în care te confunți cu o alergie întârziată sau intoleranță la lactoză.

Tu știi ce este o alergie alimentară întârziată? 

Cea mai mare provocare atunci când urmezi dieta de excludere în cazul identificării unor alergii alimentare întârziate este că trebuie să o respecți cu rigurozitate. Pentru asta trebuie să citești cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi sau să-ți faci cât mai multe rețete acasă. Așa ai control asupra ingredientelor.

Rețeta de ciociolată de casă fără lactate a fost testată și oferită de UnAltfelDeDulce. 

INGREDIENTE ciocolată de casă

100 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

40 ml apă

40 g unt vegetal: cocos/shea/migdale/caju (în funcție de toleranțe)

125g lapte praf vegetal: de cocos/de soia/ de migdale (în funcție de toleranțe)

25 g cacao

MOD DE PREPARARE – ciocolată de casă

Într-o crăticioară pune apa, zahărul și zahărul vanilat și lasă totul la fiert până când se formează un sirop.

În funcție de densitatea siropului, ciocolata va fi mai moale sau mai sfărâmicioasă. Cel mai sigur este să folosești un termometru de bucătărie. Pentru o ciocolată mai moale, siropul trebuie să aibă 110-112° C. În schimb, pentru un baton mai dens și sfărâmicios siropul trebuie adus la 115-116°C.

Poți verifica consistența siropului punând o picătură între degetul mare și cel arătător și apoi lipind și dezlipind degetele. Daca siropul se întinde (face coardă) este bun și dens.

Ia cratița de pe foc și pune untul vegetal în sirop – acesta se va topi destul de repede.

Separat, amestecă într-un bol laptele praf împreuna cu cacaua – așa eviți și formarea cocoloașelor. Peste toarnă siropul cald în care s-a topit untul. Amestecă mai întâi ușor, cu o lingură de lemn, apoi frământă amestecul cu mâna timp de 2-3 minute. Pe măsură ce se răcește, se începe să se întărească.

După frămânare, întinde ciocolata într-o forma unsă cu puțin ulei (forme de silicon/caserolă de plastic).

Peste ciocolată poți presăra, în funcție de toleranțe, merișoare, nuci sau alune.