0
teste de bine Login/Register

Indiferent că vorbim de diabet, bolile de inimă, afecțiuni autoimune, cancer sau boli neurodegenerative, medicina aloptată își atinge de multe ori limitele. Și atunci, cei diagnosticați cu astfel de boli încearcă noi abordări: medicina funcțională.

Conf. dr. Sanda Maria Crețoiu, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară, spune că în cabinetul său de medicină funcțională ajung pacienți care și-au pierdut orice speranță.

În timp ce medicina alopată se concentrează pe simptome, medicina funcțională merge la cauze și, mai mult decât atât, implică pacientul în procesul terapeutic. Medicina funcțională abordează pacientul holistic, nu se uită doar organul sau sistemul afectat.

,,În medicina funcțională pacientul devine parte integrantă a tratamentului. Este implicat în mod direct, nu doar ia niște pastile și așteaptă efectele, ci contribuie la starea sa de bine prin efectuarea acestor schimbări în principal în stilul de viață.

,,În general, pacienții care ajung în cabinetul meu de medicină funcțională sunt pacienții care au pierdut orice speranță de a-și mai rezolva problema, și atunci încearcă și alte metode de abordare. Pacienții doresc o discuție mai lungă, care nu este posibilă în sistemul medical clasic, în care medicul îi întreabă despre toate problemele pe care le au doar despre cele medicale pentru că este foarte important și contextul familial și mediul din care provin și stilul de viață despre care în sistemul clasic puțini doctori pun întrebări”, a explicat conf. dr. Crețoiu.

Deși medicina funcțională este încă un concept destul de nou pentru piața românească, sunt destule cabinete în București și în principalele centre universitare din țară care abordează acest tip de medicină.

Conf. dr. Sanda Crețoiu este printre puținii medici care a început cu acest tip de medicină în România și care combină dieta cu testele de microbiom și cu rezultatele analizelor din medicina clasică.

Aflați mai multe detalii în materialul video.

https://youtu.be/GbDKnXN6n-I

Continuarea o găsiți pe videomedicina.ro.

CITEȘTE ȘI MEDICINA FUNCȚIONALĂ. ALTERNATIVA PENTRU PACIENȚII CU TIROIDITĂ HASHIMOTO, SINDROM METABOLIC TULBURĂRI DE COMPORTAMENT