0
teste de bine Login/Register

Medicina funcțională este un concept foarte popular în Statele Unite, dar care începe să câștige adepți și printre medicii din România. Conf. dr. Sanda Crețoiu este unul dintre ei și mărturisește că după ce a urmat o facultate de medicină funcțională, și-a schimbat perspectiva asupra felului în care îi abordează pe pacienți.

,,Medicina funcțională include oarecum medicina integrativă, pentru că medicina integrativă folosește pe lângă metodele clasice de tratament, cele care se adresează simptomelor, și metodele alternative, în timp ce medicina funcțională se bazează în principal pe reacțiile biochimice care au loc în corp și se adresează strict cauzei, nu simptomatologiei.

Iar medicina clasică se adresează simptomelor pe care încearcă să le dedice unui anumit compartiment al organismului”, explică conf. dr. Sanda Crețoiu, de la UMF Carol Davila, doctor în biologie moleculară, specialist în nutriție și siguranță alimentară.

Iar trendul la nivel mondial este de a aborda organismul uman din mai multe perspective. ,,M-a interesat foarte mult acest domeniu, și am făcut la un moment dat o facultate de medicină funcțională în Statele Unite, care mi-a schimbat perspectiva tot ceea ce știam eu din facultatea de medicină clasică, în sensul că am învățat acolo că analizele de laborator se interpretează cu totul altfel, foarte mult că contează ceea ce facem în fiecare zi, cu ce intrăm în contact, ce gândim și ce mâncăm”, a spus medicul.

Medicina funcțională se adresează în principal pacienților cu afecțiuni cronice, dar bineînțeles că poate fi folosită și în cazul celor care doresc să prevină apariția anumitor boli: cum ar fi sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip II sau alte condiții.

Testări ale diferitelor componente cum ar fi microbiomul intestinal, contribuie foarte mult la starea de sănătate atât psihoemoțională cât și a întregului organism. De asemenea, ne putem baza și pe teste care ne arată necesitățile nutriționale particulare ale unui anumit pacient”, a  explicat conf.dr. Sanda Crețoiu.

Aflați din materialul video mai multe detaliile despre felul în care conf. dr. Sanda Crețoiu a abordat un caz de tiroidită Hashimoto, un caz de sindrom metabolic și unul de tulbunări de comportament.

Continuarea o găsiți pe videomedicina.ro.