Majoritatea laboratoarelor mari din România oferă în prezent diverse teste de microbiom sau de analiză a florei intestinale, iar prețurile diferă și, uneori, diferența este semnificativă. Tocmai de aceea, decizia de a face un test de microbiom trebuie luată înțelegând și ținând cont de mai multe aspecte, dincolo de cât costă.
Recomandarea unui medic
Decizia de a efectua un test de microbiom trebuie luată împreună cu medicul. Un astfel de test nu se face „după ureche” sau pentru că cineva din familie ori vreun prieten l-a făcut.
De asemenea, este important să te asiguri că medicul care îți recomandă testul, știe să-l interpreteze. Altfel, te-ai putea afla în situația de a merge din medic în medic până să găsești specialistul care te poate ajuta.
Un test de microbiom nu poate fi interpretat de oricine. Medicii care lucrează cu testele de microbiom au o pregătire specială în acest sens și participă la diverse cursuri pentru a înțelege cum se citesc rezutatele unui astfel de test și cum cu acestea se corelează cu simptomele sau bolile unui pacient.
Un test de microbiom este un instrument în abordarea unei serii largi de simptome și afecțiuni dacă este interpretat corect, iar medicul configurează un tratament pe bază de probiotice și alte suplimente alimentare și face recomandări de dietă care să susțină rezultatele pe termen lung.
Testele de microbiom sunt diferite
Nu toate testele de microbiom analizează aceeași parametrii. Mai mult, aceleași medic poate recomanda două teste diferite în cazul a doi pacienți, de exemplu, în funcție de răspunsurile pe care le caută după anamnează. De exemplu, un diabetolog sau un nutriționist ar putea fi intereserat de raportul Bacteroidetes/Firmicutes relevant în cazul persoanelor cu sindrom metabolic sau obeze, care nu este analizat de toate testele. Iar acesta este un singur exemplu.
Pentru un alt medic ar putea fi relevant determinarea zonulinei în scaun sau elastaza pancreatică, care, de asemenea, nu sunt măsurate de toate testele.
Așadar, numai un medic poate decide ce test de microbiom i se potrivește unui pacient.
Prețul unui test de microbiom. De ce unul este mai scump decât altul?
Cele mai multe teste de microbiom disponibile pe piață se prelucrează în străinătate, fie în Europa, fie chiar în Statele Unite. Astfel, în prețul testului se regăsesc și costurile de transport și cele logistice.
Cu cât este mai complex – adică analizează mai mulți parametrii – cum atât prețul crește.
Astfel, atunci când se face o recomandare de test de microbiom, prețul ar trebui să fie ultimul criteriu luat în calcul. Cel mai important este ca acel test să ofere medicului informații relevante despre starea de sănătate a pacientului, iar acesta să știe să interpreteze și să configureze un tratament personalizat.
“Unele (teste n.n.) sunt mai simple și oferă un scor al pacientului (indexul de disbioza-n.r.) prin analiza unei probe de scaun. Eu folosesc teste mai complexe care determină printre altele dacă există tulburări la nivelul tubului digestiv, care sunt tulpinile care predomină, dacă există o infecție supraadăugată cu candida, care este starea imunoglobulinei A, responsabilă de apărarea mucoasei intestinale, și, de asemenea, nivelurile de calprotectină”, explică conf. dr. Sanda Maria Crețoiu, care folosește testele de microbiom în abordarea pacienților cu diverse afecțiuni, de la obezitate și boli autoimune până la tulburări de comportament.
“Există și teste mai complexe, care pe lângă toate cele enumerate, determină o serie întreagă de paraziți, testând atât eficacitatea unor antibiotice asupra acestora, cât și a unor substanțe naturale. Aceste teste se recomandă pacienților care vin în clinica noastră și acuză diverse tulburări, de la cele mai banale, cum ar fi balonările, până la stări de anxietate sau depresive. Tratamentul se stabilește pe baza rezultatelor acestor teste. În general cu substanțe naturale, cu modificarea dietei, astfel încât bacteriile benefice să ajungă la o valoare normală”, a subliniat medicul.
Este important să evitați efectuarea de teste care nu arată exact măsurarea cantitativa a populațiilor de bacterii, atât cele bune, cât și cele patogene, și nu indică exact nici valorile de referință.
De exemplu, exprimarea unui rezultat în procente poate îngreuna decizia medicului privind doza potrivită de probiotic care trebuie administrată. Și atunci, de ce ai face un test dacă medicul nu poate stabili pe baza lui care este doza exacta care trebuie luată?
De cele mai multe ori recomandarea de a face un test de microbiom este o soluție la capătul multor altor investigatii pe care pacientul le face în încercarea de a-și rezolva problemele de sănătate.
Și atunci, medicul care alege această cale pentru a-și ajuta pacientul va avea nevoie să vadă poate, pe lângă rezultatele unui test de microbiom, și mulți alți biomarkeri care pot fi de mare folos.
Altfel spus, nu numai disbioza, dar și parametrii de inflamație, imunitatea mucoasei intestinale, biomarkerii de intestin permeabil, fungi, paraziți, biomarkeri care evaluează procesul de digestie sau examinează metaboliții toxici ai anumitor bacterii care pot induce sau menține anumite simptome, sunt relevanți în diagnosticare și configurarea tratamentului.
Atunci când alegi un test de microbiom “simplu”, e posibil ca testele suplimentare pe care le solicită medicul să crească prețul final. Tocmai de aceea, este indicat să aveți o perspectivă mai amplă atunci când alegeți un test de microbiom și să discutați cu medicul oportunitatea de a face o astfel de investigație.
Mesaje de marketing: test de microbiom de ultimă generație
Majoritatea testelor de microbiom sunt de ultimă generație și au în spate tehnologii bine puse de la punct de PCR, NGS, secvențiere 16S rRNA sau metabolomică.
Nu tehnologia e problema, ci interpretarea rezultatelor acestor teste și configurarea unui tratament personalizat pe bază de probiotice și alte suplimente alimentare, ale cărui rezultate să fie susținute pe termen lung de o dietă care să devină parte integrantă a stilului de viață.
Când se recomandă un test de microbiom?
Tehnologia, care a permis dezvoltatea testelor de microbiom, și numeroasele studii care s-au derulat în ultimii ani, aduc astăzi dovezi științifice pentru ceea ce Hipocrate afirma în urmă cu peste 2.000 de ani: “Orice boală începe în intestin”.
Astfel, un test de microbiom reprezintă un instrument valoros în abordarea unor simptome și afecțiuni digestive – balonare, flatulență, sindrom de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, dar și extradivestige: boli autoimune, sindrom metabolic sau boli neurodegenerative.
Condiția este să faci testul de microbiom care îi poate oferi medicului cât mai multe informații despre starea ta de sănătate intestinală, iar acesta să aibă pregătirea necesară astfel încât să citească rezultatele și să le coreleze cu simptomele sau afecțiunile cu care te confrunți.
TestedeBine , prima platformă din România care oferă acces la teste avansate de diagnostic din Europa și SUA, și-a îmbogățit constant portofoliul de teste de microbiom pentru a oferi medicilor colaboratori din clinicile partenere instrumente cât mai precise de investigație în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient.
Dincolo de testele de microbiom, în portofoliul nostru există numeroase alte teste pentru investigarea sănătății intestinale.
În plus, mediciilor care folosesc aceste teste în practica lor clinică le-am facilitat accesul la formare profesională prin intermediul a numeroase cursuri susținute de specialiști ai laboratoarelor din străinătate cu care colaborăm. Și pot fi consultați în cadrul clinicilor partenere, dar și prin intermediul platformei e-consultatiedebine.ro.