0
teste de bine Login/Register

Magneziul este un mineral esențial organismului și, din păcate, alimentele care furnizează o cantitate importantă din acest mineral organismului se află și pe lista celor care provoacă cel mai adesea ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. Este vorba despre iaurt, chefir, banane, avocado sau migldale. Astfel, dacă în cazul acestor alimente este identificată o sensibilitate care implică eliminarea lor temporara din dieta zilnică, este foarte importantă găsirea unor surse alternative de magneziu.

Ce sunt alergiile alimentare întârziate?

Cu toții am auzit de alergiile alimentare imediate, cu manifestări acute, ce pot duce până la șoc anafilactic, imediat după ingerarea unui anumit aliment. Pe lângă acestea mai există un alt tip de alergii, care nu se manifestă imediat și atât de grav, dar care își pot pune amprenta pe termen lung asupra stării de sănătate. Acestea sunt alergiile ascunse (IgG), numite și alergii întârziate, alergii de tip III, sau cu un termen-umbrelă, sensibilități alimentare.

Simptomele alergiilor alimentare întârziate (IgG), spre deosebire de alergiile alimentare imediate (IgE), apar mult mai târziu, între trei ore și trei zile de la ingerarea alimentului responsabil. Astfel, asocierea unui anumit aliment cu un anumit simptom devine practic imposibilă. În același timp simptomele sunt mult mai vagi. Dacă unei persoane cu o alergie imediată i se umflă limba, de exemplu, o persoană cu o alergie alimentară întârziată poate avea simptome precum flatulență, diaree, constipație, colon iritabil, dureri de cap, migrene, dureri articulare, variații mari de greutate, obezitate, oboseală frecventă după mese. Deci, probleme al căror tratament gravitează încă, pe scară largă, în jurul tratării simptomatice, fără a aborda însă cauzele. În plus, nimeni nu se gândește că ar putea fi alergic la un aliment sănătos, cum sunt considerate bananele și avocado. Totuşi, există persoane al căror organism nu poate procesa corect proteina din aceste alimente considerate sănătoase, iar astfel apare un răspuns inflamator care, în timp, poate duce la cronicizarea unor afecţiuni. Aşadar, cu toate că, pe moment, alergiile întârziate nu au efecte dramatice asupra sănătăţii, pe termen lung îşi spun cuvântul.

De ce este important magneziul pentru organism

Magneziul este un mineral esențial organismului, cu un rol important în peste 300 de funcții biochimice ale organismului și în sanătatea celulară.

Cele mai importante funcții ce necesită magneziu sunt: sinteza proteinelor, funcționarea nervilor și a mușchilor, reglarea nivelului de zahăr din sânge, eliberarea de neurotransmițători, reglarea tensiunii arteriale, metabolismul energetic, producția de glutanion. Magneziul contribuie și la o bună dezvoltare a oaselor și joacă un rol important în transportul ionilor de potasiu și de calciu către celule.

Magneziul este esențial în producera de glutanion – substanță ce acționează în același timp ca  antioxidant, stimulator al sitemului imunitar și detoxifiant. Glutanionul se găsește în fiecare celulă a organismului și este unul dintre cei mai importanți antioxidanți ai acestuia. El are rolul de a neutraliza radicalii liberi ce se acumulează în celule și pot provoca leziuni ale acestora.

Carențele de magneziu sunt destul de greu de identificat din cauza faptului că doar 1% din magneziul din organism se găsește în sânge, majoritatea acestui mineral fiind depozitat în oase (între 50% și 60%) sau în țesuturile moi. Acestea pot duce la o multitudine de probleme de sănătate cum ar fi: dezechilibre hormonale, fibromialgie, infarct, diabet de tip 2, osteoporoză, constipație, migrene, anxietate, depresie sau oboseală cronică.

Aporturile nutriționale recomandate de magneziu pe zi sunt următoarele:

Doza zilnică recomandată de magneziu mg/zi
Vârstă Bărbaţi Femei Sarcină Alăptare
0-6 luni 30 mg 30 mg
7-12 luni 75 mg 75 mg
1-3 ani 80 mg 80 mg
4-8 ani 130 mg 130 mg
9-13 ani 240 mg 240 mg
14-18 ani 410 mg 360 mg 400 mg 360 mg
19-30 ani 400 mg 310 mg 350 mg 310 mg
31+ ani 420 mg 320 mg 360 mg 320 mg

Cei care urmeaza tratamente cu antibiotice, diuretice și medicamente impotriva cancerului, diabeticii, consumatorii de băuturi alcoolice, persoanele ce suferă de afecțiunii ale sistemului digestiv și vârstnicii au nevoie de un aport crescut de magneziu.

Top 10 alimente bogate în magneziu

Vă prezentăm în continuare cele mai bogate în magneziu alimente, altele decât iaurtul, chefirul, bananele, avocado sau migldalele, care de cele mai multe ori dau alergii alimentare întârziate, astfel încât să puteți identifica alternativele în cazul identificării unor astfel de sensibilități alimentare.  

ALIMENT CANTITATE APORT DE MAGNEZIU
Spanac 1 cană 157 mg (40% DZR)
Mangold 1 cană 154 mg (38% DZR)
Fasole boabe neagră, gătită 1 cană 120 mg (30% DZR)
Smochine 1 cană 100 mg (26% DZR)
Ciocolată neagră 1 pătrat 95 mg (24% DZR)
Semințe de dovleac 20 g 92 mg (23% DZR)
Caju, prăjit uscat 30 g 74 mg (19% DZR)
Lapte de soia 1 cană 61 mg (15% DZR)
Unt de arahide 2 linguri 49 mg (12% DZR)
Orez brun ½ cană 42 mg (11% DZR)

Alte alimente cu un conținut semnificativ de magneziu sunt: somonul, coriandrul, brânza de capră, anghinarea, cartoful copt sau stafidele.

Dacă suspectați că vă confruntați cu ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE, noul concept ImuPro vine cu mai multe variante de testare, putând identifica inclusiv reacțiile la diferite produse lactate, cum ar fi: lapte de vacă (nefiert), produse din lapte de vacă fără cheag, brânză cu cheag, chefir, lapte și brânză de capră, lapte și brânză de oaie:

IMUPRO SCREEN 

IMUPRO SCREEN+ 

IMUPRO BASIC 

IMUPRO BASIC

IMUPRO COMPLETE 

ZECE SURSE DE CALCIU PENTRU PERSOANELE CARE VOR SĂ EVITE PRODUSELE LACTATE

Surse:  

https://draxe.com/magnesium-deficient-top-10-magnesium-rich-foods-must-eating/?utm_source=nurture&utm_medium=email&utm_campaign=nurture 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/#en3 
https://studiicliniceimmunocal.wordpress.com/glutationul/ 
http://www.webmd.com/food-recipes/features/glutathione-new-supplement-on-block#1 
https://www.nap.edu/read/5776/chapter/8 
http://cesamancam.ro/magneziu.html 
http://cesamancam.ro/Valoare_nutritiva_legume.html 
http://cesamancam.ro/valori_nutritive_fructe.html