0
teste de bine Login/Register

Dacă vă numărați cu rigurozitate caloriile pe care le consumați zilnic și ați redus drastic porțiile de mâncare pe care le serviți, dar rezultatele întârzie să apară și cântarul pare înțepenit la aceeași valoare, este timpul să apelați la un nutriționist. Și asta pentru că motivele pentru care nu reușiți să pierdeți kilogramele nedorite sunt mai complexe decât v-ați imaginat. Și astfel, veți găsi poate și explicația pentru situațiile în care aceeași dietă, dată chiar de același nutriționist, are rezultate diferite în cazul a două persoane diferite. Sau de ce mâncând așa-zis “sănătos” nu slabiți sau, chiar mai rău, vă îngrășați.

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, a întâlnit numeroși pacienți care deși mănâncă “corect”, nu reușesc să ajungă la greutatea dorită. Și iată care este motivul.

“La o privire mai atentă și în urma analizelor de sânge personalizate pe care le prescriu, realizez că pacienții mei trec printr-o stare de inflamație cronică, o condiție ce este de fapt ‘placa turnantă’ pentru multe boli cronice, degenerative cu care ne confruntam astăzi din plin”, explică aceasta.

Pe înțelesul tuturor, inflamația cronică este, de fapt, o “luptă cronică”, poate chiar de ani de zile, cu un “dușman” care nu îi convine organismului în cauză, explică dr. Pleșea. “Inflamația cronică este implicată în numeroase boli precum diabet, boli cardiovasculare, boli neurodegenerative, boli cu caracter alergic, autoimun, cancer și chiar obezitate. Se știe astăzi că obezitatea este însoțită de un “halou” de factori proinflamatori, chiar țesutul gras în exces produce molecule proinflamatorii ce întrețin la rândul lor tot acest tablou. Toate acestea se oglindesc deseori în dislipidemia cronică, disglicemia cronică etc”, mai spune medicul.

Care este cauza inflamațiilor cronice?

Factorii proinflamatori sunt foarte diverși, de foarte multe tipuri, însă printre cei se numără și cei de natură alimentară. “În acest context, folosirea unui test de intoleranța imună la anumite alimente vine să clarifice foarte mult lucrurile. Așadar, pacientii mei care mănâncă foarte corect caloric însă au în meniu alimente la care prezintă intoleranță (alergie alimentară întârziată – n.n.), se confruntă de fapt cu acest tip de inflamație cronică ce frânează considerabil procesul de pierdere în greutate”, adaugă dr. Pleșea.

De obicei, intoleranțele alimentare (alergiile alimentare întârziate – n.n.) se însoțesc și de manifestări în sfera digestivă (balonare frecventă, tranzit intestinal modificat), de afecțiuni cu caracter alergic, autoimun, de analize de sânge modificate, factori inflamatori nespecifici crescuți. În acest context, este foarte utilă efectuarea unui test de intoleranță la alimente și la alte substanțe din industria alimentară după care, desigur, se impune terapia nutrițională personalizată cu o durata de 3-6 luni”, conchide medicul nutriționist.

Imupro este un concept inovativ care combină o analiză riguroasă de sânge pentru identificarea anticorpilor IgG (valorile crescute ale acestora indicând o alergie alimentară întârziată) cu o strategie nutrițională personalizată.