0
teste de bine Login/Register

Ca să te bucuri în continuare de deserturile preferate în cazul unei alergii întârziate la gluten, la lapte sau la ou, nu este nevoie decât de puțină imaginație. Și puțin exercițiu.

Un altfel de dulce a testat rețeta de Albă ca zăpada fără gluten, fără lapte și fără ou. Făina a fost înlocuită cu una fără gluten, lapte de vacă cu cel de cocos, iar untul cu o margariană vegetală. Poți înlocui unul sau mai multe ingrediente în funcție de alergiile alimentare întârziate identificate de testul Imupro.

INGREDIENTE pentru o tavă cu dimensiunile 37×27 cm

Pentru 3 foi:

150 ml de apă minerală

90 g ulei de floarea soarelui

120 g zahăr

320 g făină alba fără gluten Doves farm

½ plic amoniu pentru prăjituri

Pentru cremă:

500 ml lapte de cocos

100 g zahăr

2 plicuri zahăr vanilat burbon/ esența de vanilie

45 g amidon de porumb

200 g margarină vegetala Bio Alsan/ unt vegetal

Zeama si coaja rasă de la 2 lămâi

Nucă de cocos pentru decor

Mod de preparare foi:

Într-un bol se amestecă făina cu zahărul și jumătate de plic de amoniu pentru prăjituri. Peste ingredientele uscate se adaugă apa minerală și uleiul, și se amestecă până se obține un aluat neted, asemănător cu cel de biscuite.

Aluatul se împarte în 3 părți egale cu ajutorul unui cântar de bucătarie. Un mic truc: bila de aluat se pune între două hârtii de copt și apoi se întinde cu sucitorul. Asta pentru că aluatul este unul mai sfărâmicios și mai greu de manevrat. Aluatul fără gluten nu are aceeași elasticitate și se fărâmă foarte ușor.

Foile se coc în cuptorul preîncins la 180°C, cu ventilație, căldura sus-jos, timp de 10 minute.

Mod de preparare cremă:

Se amestecă într-o crăticioară zahărul, vanilia, coaja de lămâie, amidonul și se adaugă treptat laptele de cocos, amestecând cu grijă pentru a nu se forma cocoloașe. Se pune crăticioara pe foc, la foc mic, și se amestecă continuu până ce ajunge la fierbere. Mai are nevoie de încă un minut pe foc pentru a se îngroșa.

Crema trebuie lăsată să se răcească, până ajunge la temperatura camerei. Pentru a evita formarea unei pojghițe deasupra, se folosește folie alimentară.

După ce crema s-a răcit, se bate puțin cu mixerul, se adaugă zeama de lămâie și se amestecă până se omogenizează. Se pune treptat untul/margarina tăiată bucățele și se mixează după fiecare tranșă.

În cazul în care crema are un aspect tăiat, se încălzește ușor pe baie de abur, amestecând continuu până în momentul în care se omogenizează crema. Atenție! Nu trebuie încălzită prea mult.

Montare Albă ca Zăpada

Cantitatea de cremă obținută se împarte în 3 părți egale.  Pe un platou se așază prima foaie, peste ea se pune 1/3 din cremă și tot așa cu următoarele două foi. Peste stratul de cremă de deasupra se presară nuca de cocos. Platoul se înfoliază cu folie alimentară, se presează ușor foile, si se pune o greutate deasupra lor (o tavă cu două cărți).

Prăjitura are nevoie de 24 și 36 de ore astfel încât cremă să frăgezească foile.

Îți recomandăm și:

DIETA IMUPRO. PÂINE FĂRĂ GLUTEN CU MAIA (FĂRĂ DROJDIE)