Balonare, reflux, constipație, diaree sau dureri abdominale. Sau, mai pe scurt, sindrom de intestin iritabil. Cauza afecțiunilor gastro-intestinale de acest tip, la fel ca și aceea a bolilor inflamatorii intestinale, cum este boala Crohn, nu este foarte clar definită. Dar ambele se caracterizează prin grade diferite de inflamație. Iar inflamația poate fi întreținută și poate agrava severitatea simptomelor prin consumul repetat al unor alimente care nu sunt corect procesate de organism. Un test de dozare a anticorpilor IgG poate identifica cu rigurozitate aceste alimente, iar excluderea lor din dietă poate duce la o ameliorare semnificativă a simptomelor.
Sindromul de intestin iritabil și boala Crohn (boală inflamatorie intestinală) au aceleași simptome: dureri de stomac, balonare, diaree sau constipație. În funcție de severitatea cu care se manifestă, cei care suferă din cauza acestor afecțiuni au mari dificultăți în a avea o viață normală, în care să poată merge la serviciu, să călătorească sau să facă sport.
Până de curând, doar în cazul bolilor inflamatorii intestinale era luată în considerare componenta inflamatorie, așa cum sugerează și numele acestui tip de afecțiuni gastro-intestinale. În prezent însă, există tot mai multe dovezi că și sindromul de intestin iritabil este, de asemenea, o boală inflamatorie cronică, la un nivel mai redus însă.
Cauzele și tratamentul sindromului de intestin iritabil
Afecțiunile gastro-intestinale de acest tip pot fi cauzate de deficite enzimatice sau de un dezechilibru al florei intestinale asociat cu absorbția deficitară în intestinul subțire a unor carbohidrați fermentabili, denumiți și FODMAP.
Tratamentul pentru aceste afecțiuni este de cele mai multe ori simptomatic și nu țintește cauza producerii lor. Diagnosticul de sindrom de colon iritabil este pus pe baza simptomelor, neexistând un test de diagnostic, și are o componentă inflamatorie cu nivel mai scăzut decât în cazul bolii Crohn, o boală inflamatorie cronică care afectează ultimul segment al intestinului subțire și primul segment la colonului.
Ce sunt FODMAP?
FODMAP reprezintă un tip de carbohidrați fermentabili precum oligozaharidele (fructani, galacto-oligozaharide), dizaharidele (lactoza), monozaharidele (fructoza) și polioli (sorbitol, manitol, maltitol, xilitol și isomaltoză). Dacă acești carbohidrați nu sunt absorbiți suficient în intestinul subțire, pot provoca diaree. În alte situații, carbohidrații sunt fermentați de bacteriile intestinale provocând balonare, constipație, flatulență, dureri abdominale sau greață.
În cazul în care aceste posibile cauze au fost investigate, iar simptomele persistă sau nu se ameliorează semnificativ, se recomandă identificarea alergiilor alimentare întârziate care determină un răspuns inflamatoriu.
Alergiile alimentare întârziate și sindromul de intestin iritabil
Din păcate, între răspunsul sistemului imunitar prin producția de anticorpi IgG și apariția simptomelor pot trece și până la 3 zile. Astfel, asocierea unui aliment cu un simptom este practic imposibilă.
Oamenii au obiceiul deloc sănătos de a consuma aproximativ aceleași alimente, fără să ia în calcul o diversitate a dietei. Iar acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, în cazul în care acele alimente frecvent consumate provoacă inflamație. Pentru că, în timp, inflamația devine cronică fără să poate fi identificată cauza, și asta înseamnă tulburări gastro-intestinale.
Testul IMUPRO identifică alergiile alimentare întârziate care provoacă inflamație în organism, iar pe de altă parte arată care sunt acele alimente pe care le puteți consuma și care să fie benefice și sigure pentru sănătate.