0
teste de bine Login/Register

Cu toţii ştim şi suntem de acord că laptele conține mulți nutrienți valoroși, dar în acelaşi timp poate reprezenta cauza unor probleme de sănătate. Componentele răspunzătoare în cazul unor asemnea situaţii sunt lactoza și proteinele din lapte. Pentru a identifica la care dintre aceste două componente organismul reacţionează negativ, sunt necesare teste diferite. 

Ȋn mod normal, lactoza este descompusă de către lactază, o enzimă care se găseşte ȋn intestinul subțire. Dacă organismul produce o cantitate mai mică de lactază sau nu produce deloc această enzimă, vorbim de intoleranță la lactoză. Atunci când lactoza nu este descompusă corect, apar flatulența și diareea. Pentru a identifica această deficiență enzimatică este nevoie de un test de intoleranță la lactoză.

Însă nu toate problemele generate de consumul de lapte sunt legate de lactoză. De multe ori, de vină este proteina din lapte, faţă de care organismul reacționează immunologic. Răspunsul poate fi resimțit imediat ȋn cazul unei alergii clasice (de tip I/IgE) sau se poate manifesta chiar și la distanță de cateva zile, în cazul unei  alergii alimentare întârziate (de tip III/IgG).

Reacțiile ȋntârziate apar dacă nutrienții nu pot pătrunde ȋn fluxul sanguin, dar reușesc totuși să ajungă ȋn circulația sângelui din cauza deteriorărilor de la nivelul intestinului subțire. Ȋn acest caz, sistemul imunitar se activează, iar ȋn urma acestui proces apar inflamații ȋn organism. Simptomele pot varia de la probleme gastrointestinale până la migrene.

Testul ImuPro analizează dacă un astfel de răspuns ȋntârziat este declanşat de proteina din lapte. Mai mult decât atât, cea mai completă variantă de testare oferită de Imupro – Complete (270 de alimente testate) – indică cu exactitate ce tip de lapte sau produs lactat declanşează o reacţie a organismului: alte produse din lapte de vacă fără cheag, brânză cu cheag (vacă), Halloumi (brânză cipriotă), lapte de iapă, kefir, lapte (nefiert), lapte de cămilă, lapte fiert, lapte și brânză de capră, lapte si brânză de oaie, ricotta.

Asta pentru că posibil să există o reacţie la laptele de vacă, dar să puteţi consuma în continuare lapte de capră sau de oaie. Sau poate exista reacţie doar la laptele de vaca nefiert, nu şi la cel fiert sau la diverse tipuri de brânză.  

Sub ce denumiri se regăsește laptele pe etichetele alimentelor?

Prezența laptelui ȋntre ingredientele produselor este indicată de urmatorii termeni: lactoglobulină, cazeină, lactoser, lactalbumină, lapte hidrolizat, lapte integral, pudră de lapte degresat, lapte condensat, lapte bătut, iaurt, crème fraîche, smântână. 

Ce produse pot conține lapte?

  • Untul, margarina, frișca și brânza
  • Iaurtul si brânza Quark
  • Laptele praf
  • Pâinea şi produsele de panificație
  • Ciocolata, înghețata
  • Felurile de mâncare gata preparate
  • Cârnații

Te poţi confrunta cu o deficiență de calciu dacă nu consumi produse lactate?

Nu. Majoritatea substituenților conțin mult calciu. Este improbabil să ai deficiență de calciu dacă ai o dietă echilibrată și variată. Spre exemplu, legumele, broccoli, prazul, feniculul, varza kale și ciupercile conțin cantități mari de calciu, iar vitamina D care este, de asemenea, foarte importantă ȋn aportul de calciu se regăsește în pește și ouă. Nu trebuie însă omis nici faptul că vitamin D este sintetizată şi de organism prin expunerea la lumină naturală.

Ce alimente ar trebui să consumi ca să îţi asiguri necesarul de calciu?

Multe cereale, legume, fructe și peştele au un conținut ridicat de calciu. Pâinea integrală și multe tipuri de ape minerale conțin calciu și contribuie la doza zilnică de calciu recomandată.

Seminţe/Nuci Legume Fructe Pește
Mac
Susan
Fistic
Migdale
Amarant
Alune de pădure
Nuci braziliene
Ovăz
Boabe de soi prăjite
Semințe de floarea soarelui
Varză kale
Pătrunjel
Măcriș
Păpădie
Urzică
Rucola
Varză chinezească
Fenicul
Broccoli
Hrean
Țelină
Morcov
Frunze de spanac 
Mure
Capșuni
Smochine
Şalău
Creveți
Pește plat
Crap

ZECE SURSE DE CALCIU PENTRU PERSOANELE CARE VOR SĂ EVITE PRODUSELE LACTATE

Alternative pentru laptele de vacă?

Următoarele produse pot reprezenta o alternativă petru laptele de vacă:

  • Băuturile din soia: Așa cum ȋi spune şi numele, este facută din boabe de soia și are o aromă ușor dulceagă. Laptele de soia merge foarte bine ȋn combinație cu müsli si înlocuieşte cu succes laptele în reţetele de prăjituri.
  • Băuturi din ovăz: Este un tip de lapte din cereale produs din ovăz. Poate fi consumat cu müsli sau la prajituri şi alte preparate.
  • Băuturi din migdale: Cu gust de nuci, sunt ideale cu müsli și ȋn sosuri, dar şi pentru produsele de cofetărie datorită aromei sale.
  • Băuturile din orez: Acest tip de lapte de cereale se obține din orez. Ȋl poți consuma ȋn caz de intoleranță la gluten. Se poate folosi cu succes în budinca de orez și pentru copt.
  • Băuturile din lapte de cocos: Are multe aplicații in bucătărie. Se poate utiliza la supe și preparate de tip curry sau ȋn deserturi.