0
teste de bine Login/Register

ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. Balonarea sau/și flatulenţa sunt pentru cei mai mulţi dintre noi subiecte tabu, chiar dacă în realitate aproape toţi experimentăm astfel de stări. În cazul multor persoane însă, consumul anumitor alimente provoacă o stare de disconfort crescut, care poate fi însoţită de dureri abdominale, uneori severe. Astfel, dacă o persoană cu astfel de reacţii nu îşi dă seama care anume aliment este cauza problemelor sale, poate să continue să-l consume, iar starea de disconfort să se accentueze.

ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATEDurerile de stomac, balonarea, diareea și constipația sunt afecțiuni gastrointestinale comune, de origine neclară, deseori însoțite de oboseală și epuizare. Hipersensibilitățile alimentare pot declanșa aceste afecțiuni, printre ele numărându-se și alergiile IgG mediate, de tip III. 

Dacă vă confruntaţi des cu balonarea sau/flatulenţa, iar reacţiile sunt destul de severe, dar nu puteţi să identificaţi cu exactitate alimentul care vă creează aceste probleme, iată în continuare o listă a celor mai suprinzătoare alimente care s-ar putea face vinovate de aceste reacţii.

Merele

Merele sunt bogate în fibre, care sunt esenţiale pentru o digestie bună. Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu stări de balonare şi/sau flatulenţă după ce le consumă. Este vorba în special de persoanele care au o dietă mai săracă în fibre şi în cazul cărora sistemul digestiv se confruntă dintr-o dată cu un aport “neobişnuit de mare” de fibre.

Pâinea

Un aliment de bază în întreaga lume, pâinea se dovedeşte tot mai des responsabilă pentru problemele de sănătate a tot mai multe persoane, din cauza a ceea ce specialişti numesc sensibilitatea non-celiacă la gluten. Dacă experimentaţi senzaţie de disconfort chiar şi atunci când mâncaţi o cantitate mică de pâine, e posibil să aveţi o alergie întârziată la grâu sau la gluten, sensibilităţi alimentare cu efecte directe asupra sistemului digestiv.

Murele

Delicioase şi bogate în antioxidanţi, murele conţin foarte mulţi polioli, carbohidraţi folosiţi în sintenza îndulcitorilor artificiali. Chiar dacă au mai puţine calorii decât zahărul, poliolii se digeră mai greu, ceea ce înseamnă că nu sunt întotdeauna absorbiţi în întregime de organism şi atunci apar gazele şi balonarea.

Usturoiul

Usturoiul este cunoscut ca fiind un antibiotic natural, cu multiple beneficii pentru sănătatate, dar, din păcate, poate provoca gaze şi balonare în cazul multor persoane. O variantă care poate crea mai puţin disconfort abdominal este usturoiul gătit (fier sau copt).

Laptele

Pe lângă calciu şi vitamina D, laptele conţine multe proteine printre care se numără cazeina şi zerul. Proteinele pot fi greu de digerat dacă sistemul digestiv nu funcţionează corect. Dacă după un sandwich cu brânză şi o cafea cu lapte, simţi că vă balonaţi, acesta ar putea motivul.

Nucile

Pentru că sunt bogate în grăsimi şi fibre, nucile se digeră mai greu, motiv pentru care petrec mai mult timp în tubul digestiv. Iar aceasta este explicaţia pentru care consumul lor creşte riscul de balonare şi flatulenţă. Nuciile conţin, de asemenea, tanini, care pot crea uneori şi senzaţie de greaţă.

Îndulcitori artificiali

Chiar dacă nu pot fi consideraţi un aliment în sine, îndulcitorii artificiali se găsesc în multe mâncăruri şi băuturi. Pentru că sunt greu de digerat, îndulcitorii artificiali cresc probabilitatea apariţiei disconfortului abdominal.

Roşiile

Roşiile au un conţinut bogat de acizi naturali ceea ce, în cazul unora dintre noi, poate stimula o producţie mai mare de acid gastric care duce inevitabil la balonare şi gaze. Roşiile devin însă mai uşor de digerat dacă este îndepărtată pieliţa.

Avocado

La fel ca nucile, avocado este plin de grăsimi bune, fibre esenţiale, precum şi polioli, ceea ce înseamnă că timpul de digerare şi riscul de a provoca gaze şi balonare sunt chiar mai mari. De cele mai multe ori, probleme sunt date de cantitate, de aceea nu este recomandat să consumaţi mai mult de jumătate de avocado.

Trebuie menţionat faptul că, aşa cum se întâmplă întotdeauna, fiecare persoană reacţionează diferit la alimentele menţionate, care datorită nutrienţilor lor trebuie să facă parte din orice dietă, dar într-o cantitate moderată. Astfel, o persoană poate mânca la aceeaşi masă mure, avocado şi sandwhich-uri şi să se simtă foarte bine.

Cu toate acestea, dacă nu sunteţi aşa de norocoşi şi bănuiţi că sunt alimente care vă provoacă disconfort abdominal mare, ar trebui să luaţi în calcul investigarea unei posibile alergii alimentare întârziate, care se poate face prin intermediul unui test de sânge care măsoară nivelul anticorpilor IgG din sânge (ca răspuns de apărare a organismului la alimentele procesate incorect). Este o metodă mult mai simplă de a afla care sunt exact alimentele care vă creează probleme. Astfel, veţi putea continua să consumaţi alimentele sănătoase care sunt procesate corect de organismul dumneavoastră şi să le eliminaţi temporar pe cele care vă creează diverse probleme.

Cum funcţionează conceptul Imupro

Testul ImuPro detectează anticorpii la alergenii alimentari printr-o analiză de sânge efectuată într-un laborator german de diagnosticare in vitro. Pe baza probei de sânge a pacientului este determinată prezența anticorpilor specifici IgG pentru o gamă foarte largă de alimente. Pe baza titrului de anticorpi, alimentele sunt grupate în trei categorii: „scăzut“, „ridicat“ si „foarte ridicat“.

După aflarea rezultatelor, pacientul trebuie să aplice o strategie nutriţională personalizată, care are trei etape: eliminare, provocare, stabilizare.

1. Faza de eliminare

Pe durata fazei de eliminare, pacientul poate consuma toate alimentele pentru care nu s-au determinat niveluri ridicate de anticorpi IgG, prin rotație la 4 zile distanță. Acest lucru îl vor ajuta să prevină dobândirea unor noi alergii alimentare cu manifestare întârziată și subnutriția. Toate alimentele care generează niveluri crescute de anticorpi IgG vor fi evitate în această primă etapă. Prin evitarea lor, procesele inflamatorii pot fi reduse semnificativ sau chiar stopate.

2. Faza de provocare

După etapa de eliminare, începe dieta de provocare care presupune reintroducerea graduală a alimentelor evitate până atunci, unul câte unul. Faza de provocare îl va ajuta pe pacient să descopere care sunt alimentele ”declanșatoare”. Trebuie să introducă un singur aliment o dată, pentru a putea detecta dacă el este responsabil pentru suferințele resimțite.

3. Faza de stabilizare

Pe parcursul etapei de stabilizare, alimentele descoperite în timpul etapei de provocare vor fi evitate pentru cel puțin un an pentru ca anticorpii IgG să se degradeze, iar corpul să își revină. Apoi, pacientul poate începe o nouă etapă de provocare. Este foarte probabil să existe unul sau două alimente pe care va trebui să le evite pe tot parcursul vieții.

Variante de testare

ALERGII ALIMENTARE ÎNTÂRZIATE. În cea mai complexă variantă a sa, testul Imupro măsoară nivelul anticorpilor IgG pentru 270 de alimente, aditivi alimentari și condimente. Astfel, pe baza unor rezultate care acoperă o plajă atât de largă, o eventuală dietă impusă ca urmare unui nivel de anticorpi IgG crescut va fi mult mai ușor de gestionat și mult mai eficientă. Și asta pentru că, în lipsa unor date complete, e posibil ca un pacient să continue să consume alimente care nu au fost testate și care ar putea să genereze reacții alergice, și astfel excluderea celor care creează probleme să nu aibă rezultatele dorite. AICI puteți consulta lista alimentelor testate de ImuPro Complete

Celelalte variante de testare pentru depitarea alergiilor alimentare întârziate sunt ImuProScreen (22) (destinat în special celor care suspectează o sensibilitate non-celiacă la gluten), ImuPro Screen+(44), ImuPro Basic (91) și ImuPro Basic+(181).