0
teste de bine Login/Register

TESTUL DE INTOLERANȚĂ LA HISTAMINĂ

DETERMINAREA ACTIVITĂŢII DIAMINOXIDAZEI

Ce este intoleranța la histamină?

Diaminoxidaza (DAO) este o enzimă prezentă în intestin care descompune histamina din alimentele ingerate. Aproximativ 3% din populație se confruntă cu un deficit DAO, moștenit genetic, și dezvoltă astfel intoleranță la histamină, în timp ce 20% prezintă o formă mai puțin severă a acestui tip de intoleranță alimentară. În această situație, simptomele sunt provocate, în special, de cantitatea de histamină ingerată sau de prezența inhibitorilor DAO, cum sunt, de exemplu, alcoolul sau anumite medicamente.Intoleranța la histamină poate fi cauzată și o deficiență de vitamina B și cupru ori de inflamația mucoasei intestinale.

Ce este histamina?

Histamina este un compus esențial secretat de organism, care reglează tensiunea arterială, sistemul imunitar și este implicat în buna funcționare a sistemului nervos. De exemplu, în cazul reacțiilor alergice severe, responsabilă pentru simptome este eliberarea de histamină de către organism, ca mecanism de apărare.În acest caz, anti-histaminicele pot ajuta la reducerea cantității de histamină eliberată.
Dar histamina este prezentă în cantitatăți mari și în anumite alimente. O altă sursă de histamină poate fi și flora intestinală, mai ales în cazul unei suprapopulări cu bacterii a intestinului subțire (sindrom SIBOS).

Alimente bogate în histamină

  • alcool (în special vinul roșu și șampania);
  • brânză;
  • fructe de mare, pește (în special ton, pește-spadă) și sosuri de pește;
  • carne și mezeluri crud-uscate, afumate;
  • varză murată;
  • legume (roșii, spanac, vinete);
  • fructe (căpșune, ananas, banane);
  • ciocolată;
  • alimente fermentate.

Potențiali inhibitori DAO

  • alcool;
  • medicamente (acetilcisteină, ambroxol, aminofilină, amitriptilină, clorochină, acid clavulanic, izoniazidă, algocalmin , metoclopramid, propafenonă, verpamil).

Când se recomandă determinarea activității DAO?

  • dureri de cap, migrene;
  • oboseală, amețeală;
  • hipotensiune;
  • aritmie;
  • probleme dermatologice (erupțiile cutanate, iritații ale pielii);
  • sindrom de intestin iritabil;
  • congestie nazală.

Intoleranța la histamină și alergiile alimentare întârziate

Simptomele intoleranței la histamină sunt aproape similiare celor care se manifestă în cazul alergiilor alimentare întârziate. Testul Imupro identifică alergiile alimentare întârziate, iar excluderea din dietă a alimentelor trigger are ca rezultat, de cele mai multe ori, îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate. Dar uneori, anumite simptome persistă, chiar dacă toate alimentele la care s-au înregistrat valori mari ale anticorpilor IgG, au fost excluse din dietă. În acest caz este vorba fie de simptome care nu au legătură cu alimentele, fie de simptome provocate de o intoleranță alimentară. Astfel, dacă în cazul în care simptomele nu se ameliorează sau nu dispar ca urmare a implementării dietei Imupro, se recomandă și testul de intoleranță la histamină.

Tocmai pentru că simptomele sunt aproape aceleași, medicii pot recomanda atât testul ImuPro, de identificare a alergiilor alimentare întârziate, cât și testul DAO. Mai mult decât atât, în situația în care cele două teste se fac concomitent, planul personalizat de nutriție pentru pacient, va ține seamă atât de rezultatele testului Imupro, cât și de rezultatele testului DAO. Acest aspect face dieta de excludere mult mai ușor de implementat și mult mai eficientă.

Cum se diagnostichează intoleranța la histamină?

Intoleranța la histamină nu trebuie confuntadă cu eliberarea de histamină în cazul unei reacții alergice. Intoleranța la histamină nu se poate diagnostica nici prin dozarea anticorpilor IgE, și nici prin testele cutanate (teste prick). Identificarea intoleranței la histamină se poate face numai printr-un test care să evalueze activitatea diaminoxidazei (DAO) în sânge.

FlorInScan este un test de scaun pentru evaluarea calitativă și cantitativă a compoziției florei intestinale, ale cărui rezultate contribuie semnificativ la stabilirea cauzelor diverselor boli și la configurarea unor tratamente personalizate, inclusiv a dozării corecte în tratamentele cu probiotice și prebiotice.

Testele FlorInScan și FlorInScan Plus au opțiunea de determinare a zonulinei, un biomarker relevant pentru permeabilitatea intestinului. Zonulina este un modulator fiziologic al joncțiunilor intercelulare strânse ale mucoasei intestinale, cu rolul de a facilita accesul substanțelor nutritive din și în intestin.

TESTUL POTRIVIT PENTRU

SIMPTOMELE TALE

SINDROM DE INTESTIN IRITABIL & BOALA CROHN


BALONARE ŞI FLATULENŢĂ


CONSTIPAŢIE ŞI DIAREE


BOLI AUTOIMUNE


OBOSEALĂ


ARTICOLE RECOMANDATE

Cât costă un test de microbiom?

Cât costă un test de microbiom?

Majoritatea laboratoarelor mari din România oferă în prezent diverse teste de microbiom sau de analiză a florei intestinale, iar prețurile diferă și, uneori, diferența este semnificativă. Tocmai de aceea, decizia de a face un test de microbiom trebuie luată înțelegând...

citește mai mult