Sindrom de intestin iritabil, o problemă de sănătate care rămâne deocamdată o provocare pentru medici. Atât în ceea ce privește diagnosticarea, cât mai ales tratamentul. Dr. Cezarina Matei, medic de familie, a explicat într-un interviu acordat Informația București care sunt simptomele care se asociază cu sindromul de intestin iritabil, cum poate fi diagnosticat, dar și cum se poate interveni personalizat în cazul pacienților al căror stil de viață este afectat de această afecțiune.
Simptome sindrom de intestin iritabil
Dr. Cezarina Matei spune că cele mai des întâlnite simptome ale sindromului de intestin iritabil sunt durerile abdominale recurente, crampele, balonarea excesivă și cronică, diareea sau constipația ori alternarea lor, sau prezența mucusului în scaun. Pentru a ridica o suspiciune de sindrom de colon iritabil, aceste simptome ar trebui să fie prezente de cel puțin trei ori pe lună, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.
Pe lângă aceastea pot apărea și simptome mai severe cum sunt sângerări observabile în scaun, pierdere în greutate, diaree noctură, anemii sau vărsături.
Sindrom de intestin iritabil. Diagnostic
„Diagnosticul de colon iritabil este unul de excludere, neexistând până la acest moment niște markeri specifici pentru această patologie, cercetătorii căutând însă de ani de zile teste care să ateste clar că e vorba de colon iritabil. Se fac examinări care să excludă alte patologii cu simptome asemănătoare, cum sunt ulcerul peptic, afecțiuni ale colecistului, diferite cancere de pancreas, stomac, colon, diverticuloza colonică, malabsorbția intestinală”, a explicat dr. Matei.
Aceasta a precizat faptul că, pe lângă analize clasice precum hemoleucograma, teste de anticorpi pentru boala celiacă, de determinare a deficitului de lactază, de diamnoxidază, examene coproparazitologice sau econografia abdominală, există și o serie de teste care permit o abordare personalizată a pacienților cu sindrom de intestin iritabil , cu atât mai mult cu cât această afecțiune este, de fapt, un cumul de simptome, care se pot manifesta diferit de la un pacient la altul.
Este vorba de testele de evaluare a microbiotei intestinale și a factorilor de inflamație calprotectină, alfa-1-antitripsina, Iga secretor, analize din scaun non- invazive, care pot evidenția existența disbiozei intestinale, a sindromului de intestin permeabil sau a bolilor inflamatorii intestinale.
Sindrom de intestine iritabil. Tratament
Rezultatele acestor teste de evaluare a florei intestinale vin însoțite de recomandări terapeutice pe baza cărora medicii pot configura tratamente personalizate, care pot conduce la ameliorarea sau chiar dispariția unora dintre simptome.
„Experiență mi-a dovedit că personalizarea dietei este la fel de importantă ca și individualizarea tratamentului. Fiecare pacient trebuie să se autoanalizeze și să observe ce alimente îi agreaveaza simptomele și ce alimente tolerează și digeră bine. De altfel, societățile germane de gastroenterologie au inclus în ghidurile naționale de tratament al sindromului de intestin iritabil și dieta condusă după rezultatele unui test de depistare de titruri crescute ale anticorpilor IgG antialimentari , teste care pot fi realizate acum și în România, și care pentru mine au reprezentat o unealtă foarte prețioasă pentru gestionare strategiei de alimentație și tratament pentru pacienții cu patologii digestive, cum este și sindromul de colon iritabil”, a precizat dr. Matei.
Posibilitățile terapeutice sunt multiple, de la medicamente alopate, homeopate, gemoterapie, suplimentele fitoterapice sau acupunctura.
„Recomandările terapeutice sunt legate de alimentație, de o hidratare corectă și de activitatea fizică. Tratamentul medicamentos este stabilit de către medic în urma unui consult de specialitate. Digestia poate fi îmbunătățită cu un aport de enzime, acolo unde este necesar. Disbioza este dezechilibrul între bacteriile bune și rele din intestin și se tratează cu pre și probiotice recomandate de către medic. Contează situația particulară a fiecărui pacient”, a subliniat dr. Matei.