0
teste de bine Login/Register

Pâine fără gluten. Soluţia pentru cei care se confruntă cu o intoleranţă alimentară la gluten, proteină care se găseşte în grâu, secară, ovăz şi orz, este pâinea făcută din făină de orez, porumb, cartofi ori năut. Aşadar alternativă la pâinea obşinuită există, însă găsirea celor mai simple şi mai rapide combinaţii nu este tocmai uşoară.

Una dintre pacientele care au adoptat conceptul Imupro300 după efectuarea testului de intoleranţă alimentară a avut însă amabilitatea de a ne împărtăşi două reţete de pâine fără gluten pe care le-a testat şi pe care le recomandă celor care se confruntă cu aceeaşi problema ca şi ea: intoleranţa la gluten.   

PÂINE CU BICARBONAT

1. Încingeți cuptorul la 2000C/ nivelul 6. Ungeți cu puțină margarină vegetală o tavă de copt. Cerneți într-un castron 80 g de făină de cartofi, 60 g de făină de năut și 150 g de făină de orez, apoi adăugați ½ linguriță de sare de mare și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Tăiați cubulețe 25 g de margarină vegetală rece și amestecați-o cu făinurile până ce amestecul seamănă cu firimiturile de pâine.

2. Faceți o adâncitură în centru și adăugați 1 ou mare bătut și 125 ml de lapte de soia neîndulcit. Amestecați bine cu o lingură de lemn, până se combină bine toate ingredientele, apoi adunați aluatul cu mâinile și formați o bilă.

3. Răsturnați aluatul pe suprafața de lucru pudrată cu făină de orez și frământați-l puțin, având grijă să nu rămână cocoloașe. Formați un disc de aluat și așezați-l pe tava pregătită. Crestați deasupra o cruce adâncă de aproximativ 1 cm.

4. Coaceți pâinea în cuptorul încins 30 – 35 de minute, până se rumenește ușor și crește și până când sună a gol dacă o bateți ușor dedesubt. Puneți-o pe un grătar de sârmă și lăsați-o să se răcească bine înainte de servire.

 PÂINE DIN FĂINĂ DE PORUMB

1. Încingeți cuptorul la 200oC/ nivelul 6. Ungeți cu puțină margarină vegetală o tavă de pâine de 450 g.

2. Cerneți într-un castron mare 150 g de făină de porumb și 150 g de făină de orez, apoi adăugați 1 linguriță de praf de copt fără gluten și 1 linguriță de sare. Tăiați cubulețe 50 g margarină vegetală rece și amestecați-o cu făinurile până ce amestecul seamănă cu firimiturile de pâine.

3. Într-un castron mic, bateți 2 ouă mari și încorporați 300 ml lapte de soia neîndulcit. Faceți o adâncitură în centru amestecului de făinuri și turnați în ea lichidul, amestecând bine cu o lingură de lemn pentru a încorpora toată făina în lichid și  pentru a obține un aluat moale.

4. Puneți aluatul în tava pregătită și coaceți în cuptorul încins  35 – 40 de minute până crește și se rumenește. Pentru a verifica dacă s-a copt introduceți o frigăruie de lemn în centrul pâinii: dacă iese curată pâinea este coaptă. Mutați-o pe un grătar de sârmă și lăsați-o să se răcească bine înainte de servire.

Sursa: Cele mai bune reţete fără gluten, grâu şi lactate, Grace Cheetham