Inflamația cronică însoțește obezitatea și îngreunează pierderea în greutate. Iar sursa acestei inflamații sunt și alimentele. De aceea, identificarea alimentelor care nu sunt bine procesate de organism și care, din acest motiv, produc anticorpi specifici IgG care generează inflamație, ar putea reprezenta cheia pentru a ajunge la o greutate normală. Mai ales că, de multe ori, printre aceste alimente se pot afla și cele considerate sănătoase și care, de multe ori, sunt incluse în dietele de slăbire.
“Obezitatea e o stare de inflamație cronică prin excelență și acest lucru este dovedit prin intermediul biomarkerilor. De cele mai multe ori starea de inflamație cronică și obezitatea sunt, de fapt, bidirecționale. Avem obezitate, avem și inflamație cronică. Avem inflamație cronică, unii dintre noi vom avea și obezitate”, explică dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.
Iar procesele inflamatorii care contribuie și însoțesc obezitatea pot fi intensificate de alergiile alimentare întârziate. De aceea, identificarea alimentelor la care organismul a dezvoltat alergii alimentare întârziate și eliminarea lor temporară din dietă, ar putea fi calea spre silueta pe care ți-o dorești.
Inflamația, factor favorizant pentru creșterea în greutate
Inflamația este unul dintre factorii favorizanți în obezitate. Inflamația cronică cu grad scăzut de la nivelul întregului organism, care poate fi cauzată, întreținută sau agravată de alergiile alimentare întârziate, blochează receptorii de insulină. Iar asta conduce în timp la rezistența la insulină. Asta înseamnă că celulele ajung în imposibilitatea de a utiliza zahărul prezent în sânge, exces care se transformă în grăsime și este depozitat ca țesut adipos. Iar acest aspect e însoțit aproape întotdeauna de o stare de oboseală și lipsă de energie.
Pe de altă parte, un nivel constant ridicat de insulină împiedică metabolismul să utilizeze depozitele de grăsime ca sursă de energie.
Cum reduci inflamația?
Pentru a reduce inflamația asociată obezității, trebuie să identifici alimentele “vinovate”, cele față de care corpul tău produce anticorpi IgG, inducând astfel starea de inflamație. Alimentele trigger diferă de la o persoană la alta, astfel că două persoane cu aceeași problemă – obezitatea – ar trebui să elimine din dietă alimente diferite. Mai mult decât atât. Alimentele considerate sănătoase, cum sunt de exemplu fructele sau legumele ori diversele varietăți de nuci, ar putea fi chiar alimentele “vinovate” care induc starea de inflamație.
Testul Imupro măsoară nivelul anticoprilor IgG în cazul a 300 de alimente și astfel se indentifică cu rigurozitate alimentele care trebuie eliminate din dietă pentru a reduce inflamația. Prin evitarea acestor alimente trigger, tulburările de metabolizare a grăsimilor și, în general, procesele metabolice pot reveni la normal. Asta înseamnă că îți va fi mult mai ușor să slăbești și să ajungi la greutatea pe care ți-o dorești.
Conceptul Imupro include, pe lângă analiza de sânge prin care se măsoară nivelul anticorpilor IgG prin metoda gold standard ELISA, și un plan de nutriție personalizat.
Studiu: Obezitatea juvenilă
O dietă din care sunt eliminate alimentele la care se înregistrează un nivel crescut al anticorpilor IgG reduce inflamația și ajută la pierderea în greutate și la stabilizarea metabolismului glucozei. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat pe 30 de copii supraponderali și 30 de copii normoponderali, de Universitatea de Medicină din Graz, Austria. Potrivit cercetătorilor de aici, copiii obezi aveau un nivel crescut al anticorpilor IgG și inflamație. Studiul a arătat că acești anticopri pot contribui la starea de inflamație cronică și la excesul de kilograme.
Dieta hipocalorică pe baza rezultatelor testului Imupro
Dr. Diana Florentina Popa, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice la clinica Dianutrilife din Ploiești, utilizează testul Imupro ca un instrument pentru a crea diete personalizate pentru pacienții săi, care obțin astfel rezultate spectaculoase într-un timp relativ scurt. De cele mai multe ori, pacienții săi acuză și alte afecțiuni cum sunt probleme gastrointestinale sau dermatologice.
Unul dintre pacienții săi, în vârstă de 60 de ani, a reușit să slăbească 10 kilogramele în 5 săptămâni, iar după 3 luni ce la începutul dietei, greutatea sa se redusese cu 13 kilograme. În plus, grăsime corporală s-a redus de la 32% la 21%, iar vârsta metabolică a scăzut la 45 de ani.